måndag, maj 14, 2007

synen på arbete

I Thomas Gustafssons utmärkta bok Spanien sol och skugga läser jag:

"I den lutherska kulturen har arbetet en central roll i människors liv och många svenskar klassificerar männikor som de träfar beroende på vad de sysslar med. En av de första frågorna man ställer till en ny bekantskap i Sverige brukar vara "Och vad jobbar du med då?" I Spanien uppfattas en sån fråga som synnerligen oartig och påflugen. Speciellt om den ställs av en person som man precis har mött på en bar. I Spanien kan folk umgås med varandra i åratal utan att egentligen veta vad den andra jobbar med. Det spelar väl ingen roll hur folk ordnar sin försörjning. Jobbet har väl heller inte med en människas personlighet att göra. Det behöver väl inte hellr påpekas att det uppfattas som synnerligen ohyfsat att fråga någon hur mycket han eller hon tjänar"

Jag håller nog bara delvis med. Jag har inte upplevt att det skulle vara konstigare eller ovanligare att få eller ställa frågan vad någon jobbar med i Spanien än i Sverige. Att man iallfall i vissa kretsar eller sammanhang bemöts annorlunda om man har ett "finare" jobb tror jag gäller såväl Sverige som Spanien. Mina barns pappa som är doktor och forskar på universitetet blir aldrig titulerad doktor i Sverige däremot ofta i Spanien. Hans spanska chef tituleras naturligtvis professor Flores istället för señor Flores.

Naturligtvis frågar man inte personer man inte känner mycket väl vad dom tjänar men det gör man väl inte i Sverige heller. Egentligen kanske man ska vara lite försiktig att fråga människor man nyss träffat vad dom sysslar med oavsett land. En hel del personer är ju arbetslösa eller har jobb dom inte trivs med och då kanske det inte är vad dom önskar prata om på en fest eller likande.

Jag tror dock att vi i Sverige och Nordeuropa lägger större vikt vid arbetet och att vi ÄR det vi jobbar med på ett annat sätt än i Sydeuropa. Vårt yrke är en del av vår identitet i betydligt större utsträckning i Nordeuropa än i Sydeuropa.

4 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Här mâste jag hâlla med Gustafsson. Svenskar kan sitta en hel kväll och bara prata om sina jobb och dra olika anekdoter om den ena och den andra händelsen. Sen tycker jag att alla tidningsintervjuer tar med vad inkomsten, och om det är före eller efter skatt.
Här är det ocksâ kul att ha pengar, men man bryr sig inte riktigt om hur man har tjänat dem. Man kan ännu hellre ha vunnit pâ lotteri, ärv heller gift sig till pengarna.
"Hederligt arbete" har inte sâ hög status här, särskilt inte i Andalusien, där en liten klick lever bra pâ sina jordegendomar och det fanns/finns en stor jordlös arbetarklass.
Däremot är det fint med titel. Domare, doktor, professor osv ska naturligtvis användas.

Thérèse sa...

Anna - du har helt rätt i att svenskar pratar mycketom sina jobb och berättar olika anekdoter.
Jag kan tänka mig att en spanjor som på en middag hamar bredvid en svensk som börjar diskutera schemaomläggningar i kommunalhuset och nya chefen skulle bli uttråkad på några minter.
Jag tycer också det är lite märkligt att alla tidningsintervjuver i Sverige ska ta med inkomst.
Fast visst frågar väl spanjorer varandra vad dom jobbar med även om dom inte är lika jobbfixerade som svenskar?

KARLAVAGNEN sa...

Ja ta mig 17 om det inte stämmer. Å i Tyskland är de helt galna i titlar. Herr Diploma Ingenjör yadda yadda å vem 17 bryr sig?! Jag är dagligen omgiven av div suspekt folk med div titlar men ingen av dem är speciellt intresserad av att hålla på och tjafsa. Det är rätt skönt. Det är som jag brukar säga "so you are a rocket scientist, that don't impress me much".

Thérèse sa...

Karlavagen - ha ha visst är tyskar galna i titlar , liksom svenskar gillar dom att prata jobb i tid och otid också. Jag tycker att många svenskar pratar alldeles för mycket om sina jobb och ska jag vra ärlig är jag sällan särsklit intresserad av kontorsanekdoter och knäppa chefer