måndag, maj 07, 2007

umami

Alla har ju som små lärt sig att det finns fyra grundsmaker. Sött , salt , surt och beskt. Det lär också finnas en femte grundsmaker som kallas umami (japanska: 旨み、旨味、うまみ) Umami upptäcktes i Japan redan vid förra sekelskiftet. Ordet umami kommer från japanskan och betyder umgefär god/smaklig/delikat/färsk smak. Umami kan tydligen vara svår att upptäcka för en otränad västerlänning och känsligheten för den här smaken varierar från person till person. Det lär vara en angenäm smak av mild sötma och viss sälta. Jag har också hört att det är smaken av protein och att umami fungerar som förstärkare för många andra smaker.
Den finns i höga koncentrationer i bland annat krabba , kammusslor , sjögräs vissa grönsaker och svampar samt till viss del i kött och fisk. Tydligast känns smaken i smakförstärkaren glutamat och snabbnudlar. Umami finns bara i mat och gör att drycken känns strävare och känsligheten för beska ökar. Umami kan tydligen även ge metallisk smak åt vissa drycker så äter man sån mat ska man välja fruktiga , mjuka drycker med viss sötma.

Exempel på produkter där smaken naturligt förstärks av umami är:
sojasås , miso, asiatisk fisksås , shiitake-svamp , torkad svamp , torkade räkor, soltorkade tomater , parmesan , lufttorkad salami , serrano- och parma-skinka och fermenterade bönor (tror det kallas natto på japanska)

Ska jag vara riktigt ärlig har jag lite svårt att greppa exakt vad umami är. Vet inte om jag känt smaken någon gång. Har väl inte alltid tänkt på att försöka känna då jag äter mat där det ska kännas. Men mat och dryck är kul och trevligt och det här faller väl under det temat.

6 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

är du inte ute och CYKLAR? ;-)

Thérèse sa...

Karlavagnen - hahaha jodå jag har varit ute och cyklat , utan hjälm t.o.m för någon sådan äger jag inte ;)

Shadow sa...

Du förklarar det bättre än vad någon japanare skulle kunna.

Thérèse sa...

Shadow- tack:)

Nadia sa...

Later intressant. Nu blev jag mycket smaksugen och ar naturligtvis tvungen att intaga nagot eller nagra av de fodoamnen som du namner redan imorgon for att se om jag kanner smaken.

Thérèse sa...

Nadia - tack , jag tänkte också prova när jag skrev det här men har inte gjort det än. För mycket kaffe och för liteoch dålig mat dom senaste dagarnaför mig. Skulle vilja ha någon som kom hit och lagade mat åt mig ibland.... fast det vill väl alla