onsdag, maj 16, 2007

brittiskt vin

Med tanke på att Nicolas Sarkozy svor den franska presidenteden idag och nu är Frankrikes president tänkte jag skriva om något franskt. Det här inlägget riskrerar väl att bli ett internt inlägg för oss frankofiler men jag hoppas ni andra finner det lite kul. Det är ett ihopkok av sånt jag hört och läst för ganska längesen så jag har inga säkra belägg för att allt är sant men det är en kul historia ändå.

För några år sen hörde jag en ganska rolig grej som jag inte har undersökt om den är sann eller inte. Kanske vore det dumt att kolla upp det för då riskerar jag ju att förstöra en kul historia. Åtminstone en historia som alla franofiler förmodligen tycker är kul. Alla vet ju att trots att det är längesen Frankrike och England krigade så råder forfarnade en rivalitet på skoj och allvar mellan länderna.

Alla fransmän vet att England ligger under ett permanent stationärt lågtryck. Den engelska maten är totalt oätlig. Ska man äta bra i England ska man äta två frukostar sa en fransman till mig som beskrev hur han hade blivit serverad en oätlig skosula på en brittisk middag. Jag har hört att en fransk tidning liknande prins Charles vid en Folksvagen Bubbla med öppna dörrar och de engelska drottningen figurerar ofta i fransk press när hon petar näsan eller gör något annat drottningar inte förväntas göra.

Några irländare lär ha åkt till Paris för att sälja en spritsort som hette Irish mist. Om historien är sann hade dom mötts med skepsis och kommentarer som att alla vet ju att Irland är ständigt insvept i dimma men varför ska man dricka den?

För en äkta fransman är vin heligt och vinet man dricker ska helst vara franskt. Mina franska kompisar i Spanien såg med förskräckelse på när spanjorer blandade vin med coca cola , casera och annan läsk. Så gör man bara inte. Varje fransman vet att det bästa vinet kommer från Frankrike.

I Sydengland odlas också vin. Inte mycket men det finns faktiskt engelska vingårdar. Några modiga pionärer fick för ett antal år sen för sig att försöka sälja brittiskt vin i Frankrike. Naturligtvis stod flaskorna och dammade i varuhusen. Alla fransmän vet att allt brittiskt är fullständigt oätbart och odrickbart. Då ordnade dom brittiska vinförsäljarna provsmakning i franska varuhus. I Spanien , Frankrike och många andra länder där alkohol säljs i affärerna är det inte ovanligt att man ibland kan provsmaka vin eller öl i affären precis som vi kan provsmaka kex eller ett nytt pålägg på ICA och Konsum.

Få vågade sig fram och provsmaka något så skumt som brittiskt vin. Fransmännen gick omvägar runt provsmakningsstället i varuhuset. Fortfarande ville ingen köpa vinet. Men plötsligt tog försäljningen fart. Den riktigt sköt i höjden. Alla ville köpa brittiskt vin.

Naturligtvis kunde ingen fransmän tänka sig att dricka brittiskt vin men man köpte det och gav bort det som present. Mottagaren öppnade paketet , tittade på flaskan och fick sig ett gott skratt. Flaskan blev naturligtvis stående framme för att visa vänner och bekanta som kom på besök så även dom fick sig ett gott skratt.

Som sagt jag har inte belägg för att följande historia är 100% sann men den skulle kunna vara det. Allt jag skriver här på bloggen behöver inte heller vara 100% sant för det här är ingen faktabok eller uppslagsverk. Jag har hört den någon gång för flera år sen och det om Irish Mist har jag läst någonstans. Minns inte var. Det är inte meningen att måla upp någon nidbild av Frankrike här , tvärtom. Jag älskar allt franskt sjukt mycket. Jag älskar fransk mat och dryck. För mig är det här bara en kul historia (sann eller osann) om en fransk-brittiska rivaliteten eller hatkärleken. Jag gillar naturligtvis även England men tvingas jag välja mellan Paris och London är valet inte svårt.

3 kommentarer:

tolken sa...

Har inte hört den förr, måste se om jag kan se om någon annan hört den.

Thérèse sa...

Tolken - jag är osäker på var jag hörde det här mendet är mycket möjligt att det är från något av Herman Lindqvists kåserer om Frankrike , i så fall ganska gamla grejer förhan har väl rätt länge nu nästan bara skrivit om historia tror jag. Jag har inte jättekoll om jag ska vara ärlig

Robban sa...

De stolta fransmännen, jag brukar lyssna på radioprogrammet france cultur. Där har jag hört ett entimmesprogram som bara handlade om hur man skulle klara av att försvara det franska språket mot det engelska. Och de klargjorde att detta var ett krig det handlade om. De uppmanade alla fransmän att delta i kriget mot anglofieringen.