torsdag, maj 31, 2007

Banco del Libro

I går delades Alma-priset ut. Ett barnbokspris till Astrid Lindgrens minne. Priset delas ut av kronprisessan Victoria vid en cermoni på Skansen. I år gick priset till den venezuelanska organisationen Banco del Libro , Bokbanken. I 46 år har denna icke-vinstdrivande institution sett till att fattiga barn i Venezuelas slumstäder och bondbyar får böcker och lust att läsa mer. Man har numera även ett eget förlag , radiosändningar , utbildning av lärare och bibliotekarier och mycket annat men kärnan i verksamheten är att sprida böcker och lust att läsa främst till fattiga områden. Det kan vara allt från Caracas väldiga slumstäder till djungelbyar och bergsbyar. Böckerna fraktas på så skilda sätt som med lastbil , flodbåt och mulåsna.

Jag tycker organisationen verkar väldigt bra och intressant. Idag kan nästan alla i Venezuela läsa och skriva men under 70-talet lär organisationen ha spelat en stor roll för utrotandet av analfabetismen (den är inte helt uttrotad , tror jag har hört att läskunningheten ligger på 80-90 % i landet)

Svenska Dagblandet har en intressant artikel om Banco del Libro som jag kan rekommendera. Den intresserade kan kika på organisationens faktaspäckade hemsida Igår sände SVT en mycket bra och intressant dokumentär om Banco del Libro. För den som missade programmet rekommenderar jag att man sätter sig framför SVT2 på lördag 15.30 alternativt spelar in och ser senare. Tyvärr verkar man inte kunna se programmet på webben men läs om det här

2 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Man kan få engelsk text på Banco del Libros hemsida också! Finns en ruta att klicka i för språkval!

Thérèse sa...

Klimakteriehäxan - tack, jag kkade väl för slarvigt , ska ändra i texten så inte folk som inte kan spanska blir avskräckta från att klicka sig dit.