onsdag, maj 02, 2007

Språkcafé

Jag skrev en kommentar nyss till en bloggkompis som saknade sina spanskalektioner och kände att jag ville lyfta kommentaren till ett helt inlägg. Jag har också alltid tyckt om mina spanskalektioner men idag känns det lite överflödigt för mig att ta lektioner i spanska. Vore dock kul att ha någon eller några att prata med ibland för att hålla igång språket. Gärna ett gäng med folk från olika spanskspråkiga länder och kanske några svenskar som pratar bra spanska.

I Göteborg finns ett språkcafé där olika språk pratas olika kvällar. Språken som pratas är arabiska, tyska , engelska , svenska , spanska , italienska , franska och holländska. Jag har tyvärr aldrig varit där men hört att det är en plats som samlar en blandning av svenskar som läser eller har läst språken och folk som har språken som modersmål. Jag gillar idén med språkcafé och skulle gärna gå dit.

Det fungerar som vilket fik som helst. Man kan dyka upp utan att anmäla sig innan , ta en kaffe och en bulle och sätta igång att prata spanska , engelska , franska eller vad man nu väljer. Dom olika språken har olika kvällar så man kan kika på caféets hemsida för att välja en kväll med ett språk som passar. Ett bra tillfälle att inte bara öva ett språk som kanske börjar kännas ringrostigt eller möjligen lära sig ett nytt språk utan också att möta nya människor. Det går också bra att gå dit på dagtid och stället serverar lunch mitt på dagen. Eftersom jag aldrig varit där kan jag inte uttala mig om maten och bakverken gör stället värt ett besök.

Språkcaféets hemsida
där man kan se vilka språk som pratas olika kvällar samt öppentider , meny och annat och även läsa lite om hur det startade.
Det ligger på Esperantoplatsen 7-9 närmaste spårvagn stannar på Järntorget.

13 kommentarer:

Nadia sa...

Jag skulle garna haft en kompis att ova ett nytt sprak med. Oftast blir man mer motiverad och framforallt ar det roligare att lara sig ett nytt sprak om man har nagon att prata med.

Thérèse sa...

Nadia - absolut , jag håller helt med dig. Jag har kompisar jag kan prata spanska med men dom bor ju tyvärr i Spanien.... Jag pratar lite spanska med mina barn , läser på spanska ibland och ser någon gång en film eller skriver ett mail. Fast det vore kul att ha någon här hemma att prata med. Hade jag bott kvar i Götborg hade jag nog gjort ett besök eller ju på språkcaféet. Skulle vilja bli bra på franska också som jag kan lite grann men där är det väl mer aktuellt att ta en kurs.

Tror inte att jag kommer att tappa min spanska för att jag pratar så sällan. Nästa gång jag måste prata kommer den nog fram. Kanske känns den en aning ringrostig dom örsta minuterna men jg kommer nog sabbt in i det.

Anna Malaga sa...

Vilket kul café!! Där hade jag gärna tittat in!
Kan du inte gâ med i nâgon latinamerikansk förening? Det fnns mânga spanjorer i Stockholmsomrâdet ocksâ, men de är utspridda och svârare att hitta.
Du hade kunnat bli spansk turistguide i Uppsala i sommar ;-)

barajagjohanna sa...

Det där är mitt favoritcafé - trots att jag aldrig har varit där. :) När jag hade tänkt att börja läsa franska på Göteborgs universitet hösten 2005, så skulle jag söka jobb på Språkcaféet, tyckte att det var perfekt. Men jag struntade i Göteborg.

Skulle jag någon gång flytta till Göteborg, ska jag definitivt söka jobb där, eller åtminstone ge det ett besök.

Thérèse sa...

Anna - ja visst är det tt kul café , jag hade ocså gärna tittat in. Jo , jag har tänkt på det där med latinamerikansk förening. På såna ställen brukar man ju också kunna träffas med sina barn och då kunde ju även dottern få öva sin spanska. Hon kan ju prata ganska bra men vill sällan. Ibland när hon berättar om sin spanska skola eller nåt hon gjort i Madrid tar hon det på spanska.

Johanna - synd att du struntade i Göteborg för det är en trevlig stad. Jag trivdes väldigt bra där. Caféet verkar häftigt , fast jag har tyvär inte heller varit där. Jobba där hade nog varit kul

Elisabeth sa...

Språkcaféet är jättetrevligt! Jag går dit då och då för att prata nederländska, och kan intyga att både maten och bakverken är goda. Tyvärr, ur en students synvinkel, har de egentligen en regel som säger att man måste handla för 40 kronor/gång, men som tur är gäller den regeln bara när hon som äger stället är där. ;)

Thérèse sa...

Elisabeth- vad roligt att få en kommentar av någon som varit på språkcaféet! Kul att höra att det är trevligt. Den där regeln nämner dom inte på hemsidan ;)

Nejma sa...

Det finns en spansk förening i Uppsala. Det är ju rätt många utbytesstudenter från Spanien i Uppsala, så om du söker lite kommer du säkert att hitta många trevliga att umgås med och hålla spanskan vid liv med. Jag kommer inte ihåg namnet på föreningen men den ligger i centrum i en källarlokal i närheten av ett runt torg och en skola. Dålig förklaring va? Jag har varit på lokalen några gånger och ätit när vi har haft spanskträff i Uppsala. Dom har spanska kanaler på TV:n och spanska tidningar. ;-) Om du vill kan jag ta reda på mer exakt info.

I Stockholm finns det flera spanska föreningar. Jag kan leta upp telenummer till dej om du vill. Annars kan du ju ringa ambassaden också, dom brukar vara väldigt trevliga och hjälpsamma.

Thérèse sa...

Nejma - haha , ja det var inte någon bra vägbeskrining... Jag gogade lite både på svenska och spanska google men hittade ingen förening i Uppsala. Kan kolla med ambassaden Stockholm om dom vet något. Anars får du gärna ta reda på mer exakt info , du kan gärna maila mig på theresesundqvist@yahoo.com i så fall, på spanska eller svenska är valfritt ;)

Molly sa...

Men vilken bra idé med ett språkcafé! Det låter jättebra. Jag skulle vilja hålla franskan vid liv.

Thérèse sa...

Molly - visst är det en bra idé

Anonym sa...

Hej! Råkade hamna på din sida av en slump när jag letade efter spanska föreningar i Stockholmsområdet. Jag har bott i Spanien i 10 år och har precis flyttat hem igen. Jag skulle också vilja snacka spanska med någon för att kunna hålla språket vid liv.
Har du något tips?
Hälsningar Annika

Anonym sa...

Hola chicas! Jag är en peruansk tjej med spanska som modersmål. Jag skulle vilja träna min svenska, o du kan träna spanska med mig =)

Jag finns i Uppsala. Om det låter intressant, ni kan majla mej till hejvicky@spray.se