måndag, maj 07, 2007

boktips

Idag tog jag en sväng till stadbiblioteket. Var verkligen sugen på att hitta något bra att läsa. Gick länge runt och skräpade mellan hyllorna utan att veta vad jag letade efter. Hittade inte direkt något som intresserade mig. Eftersom jag försöker plugga läser jag hela dagarna. Ganska tunga och faktaspäckade böcker som kräver viss koncentration. Som motvikt till detta skulle jag vilja ha något mer lättsamt skönlitterärt att läsa som till exempel kvällslektyr. Så jag tänkte ta mig friheten att efterlysa lite boktips här. Jag läser det mesta men är väl ingen stor deckarfantast men alla boktips är välkomna eller tips på någon speciell författare.

9 kommentarer:

Pumans dotter sa...

Lite vågat kanske att rekommendera en bok man själv inte läst, men jag blev jättenyfiken på José Saramagos "Las pequeñas memorias" som jag läste om i en spanskspråkig tidning. Det stod nånting i stil med: "Jag vill lära känna den där lille pojken jag var. Han finns inuti mig, har alltid varit och kommer alltid att vara. En vuxen skriver vuxna minnen, som för att säga: Titta vad viktig jag är. Jag har skrivit en pojkes minnen och jag vill att mina läsare ska få veta varifrån mannen som jag är idag har kommit."

Låter ganska flummigt, men den väckte min nyfikenhet!

Nejma sa...

Det låter som en jättebra bok! Den ska jag försöka hitta på biblioteket. Tack för tipset Pumita! Så om inte Thérèse nappar på tipset så gör jag iaf det. *s*

Har du läst alla spanska klassiker? Det finns ju massor med bra böcker! Perfekt för att inte bara hålla spanskan vid liv utan även för att utöka ordförrådet. Och så finns ju Shakespeare! *s* Jag älskar Shakespeares pjäser, dom är roliga att läsa också.

Om du vill förena nytta med nöje så rekomenderar jag "A morning cup of yoga" av Jane Goad Trechel. Det är en liten söt bok om yoga som innehåller lite faktaläsning, lite extra info om yoga och ett väldigt enkelt 15-minuters morgonyogaprogram. Det skulle ju vara perfekt för dej, för tid och möjlighet att ta dej till en yogastudio är väl kanske inte din prio nr 1 just nu, men om du kan köra ett enkelt program hemma så får du ju ändå yogan och välmåendet utan att det tar så mycket tid från barn och studier och det kostar inte heller några pengar. :-)

Anna Malaga sa...

Vill du ha Pasión India av Javier Moro? En av Spaniens bestsellers förra âret och en helt otrolig och sann histora. Bra att träna spanska, spännande, intressant och lättläst. Maila mig din adress sâ skickar jag den gärna till dig.
Ska förresten försöka skriva om den ikväll.

barajagjohanna sa...

"Tillsammans är man mindre ensam" av Anna Gavalda är en fantastisk bok. (Den utspelar sig i Paris.) Om du tittar under kategorin Böcker på min blogg, kanske du kan hitta något som intresserar.

Thérèse sa...

Pumans dotter - låter spännande , tack för tipset. Jag har bara läst en bok av Saramago för cirka 10-12 år sen och den gillade jag. Läste Vivir para contarla (vet tyvärr inte om den finns på svenska och vad den då har för titel) av Garcia Marquez när jag precis hade flyttat till Madrid och den gillade jag, den här boken känns som något liknande.

Nejma - haha Shakespear är bra men det var nästan det ända vi läste på engelskan i gymnasiet. Min engelskalärare var helt besatt av honom. Yogaboken låter absolut som något för mig och jag borde absolut läsa mer på spanska. Sen jag flyttade tillbaka till Sverige har jag nog bara läst en kanske två böcker på spanska om man undantar barnböcker. Bra att hålla igång språket nu när jag inte pratar lika mycket och man lär sig ju nya ord.
Det finns ju så otroligt mycket bra spanskaspråkig litteratur. Förhoppningsvis blir det en resa till Madrid efter sommaren och då får jag ta med en tom väska och bunkar böcker.

Anna - JA! Tack gärna. Jag känner till boken och funderade på att köpa den förra året. Skulle bli jätteglad. Du ska få ett mail med min adress.

Johanna - jag kom faktiskt att tänka på att du skrivit om en bok som utspelade sig i Paris så jag kikade på din blogg innan jag gick till biblioteket idag. Så nu är den inlånad och en novellsamling av samma författare som verkade väldigt spännnade. Den heter , Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans. Utspelar sig också i Paris och novellerna verkar ha varieranden tema

barajagjohanna sa...

Jag har novellsamlingen också, samt hennes senaste bok. ;) Jag gillar hennes skrivsätt. Men Tillsammans är man mindre ensam slår de andra böckerna med hästlängder. Hoppas du gillar den!

Pumita sa...

Vivir para contarla är faktiskt en av de böcker som jag har släpat med hem från... ja du, det kommer jag inte ihåg... eller jag kanske köpte den i Sverige. Det var ju inte så länge sedan den kom ut - men jag har inte läst den än. *skäms*

Thérèse sa...

Pumita - gratulerar till namnbytet! Den ska du absolut läsa , den är läsvärd men absolut inte klass med hans bästa verk

Pumita sa...

Tack tack! Jag har bara bytt "användarnamnet" eller vad man nu ska kalla det för, det namnet som kommer upp när man kommenterar. Bloggnamnet får vara kvar för att jag gillar det och så slipper jag krångel med ping och sånt.

Jag har bläddrat lite i Gabos memoarer (första delen) och också konstaterat att den kanske inte är något mästerverk, men men... det är iaf Gabo.