tisdag, maj 08, 2007

Teresas arm

Den 20 november 1975 dog Fransico Franco som enväldigt styrt Spanien sen 1938. Dom sista veckorna av sitt liv låg den gamla diktatorn inkopplad i modern medicins alldra senaste tekninska landvinningar. Man höll honom levande långt bortom den gräns då han själv kunde uppfatta något av livet. Han , Caudillo med Guds nåd var kanske lite orolig inför vad som komma skulle. För säkerhets skull hade han relikskrinet med den heliga Teresas arm med sig och över sängen låg manteln från Madonnan i Zaragoza. Två kvinnor skulle hjälpa honom.

För den som inte vet är den heliga Teresa en nunna som levde på 1500-talet i den spanska staden Avila. Hon hade uppenbarelser och skrev mycket och betraktas som en katolsk mystiker. Hon blev efter sin död helgonförklarade och är att av Spaniens viktigaste helgon. La Virgen de Zaragoza , Madonnan i Zaragoza är väl en bild av Jesus mor men om manteln också tillhört henne och inte bara helgonstatyn vet jag inte. Jesus mor Maria är omåttligt populär i spanska kyrkor och religösa processioner , ofta har hon en mer framträdande roll än sin son.

Åter till första stycket. Detta är verkligen Spanien i ett nötsal , modern teknologi tätt intill religös mystik. Dataåldern direktkopplad till dom iberiska rötterna.

Spanien är ett modernt västeuropeiskt land där människor inte lever på liknande sätt som i övriga Västeuropa. Någon gång hörde jag ett citat "Alla länder är annorlunda men Spanien är lite mer annorlunda" det finns också ett gammalt talesätt som säger "Afrika börjar vid Pyreneerna". Nu är väl inte Spanien så enormt annorlunda men det är ett land som i större utsträckning än dom flesta andra länder i Västeuropa håller sin gamla kultur och religös mystik levande. Flamenco är inte som svensk folkdans i knätofs undanskuffad till speciella sällskap utan det dansas även av ungdomar på trendiga discon i Sydspanien samt naturligtvis på alla lokala fiestor av alla åldrar. Flamenco är typsikt för Andalusien i södra Spanien men alla regioner har sina egna typiska danser som dansas av dom flesta.

Jag skulle nog kunna skriva ett hur långt inlägg som helst om det här. Tyckte egentligen att det första lilla stycket om Francos död skildrade det spanska sättet så bra. Kanske ett luddigt inlägg men jag tror att ni som känner till Spanien förstår vad jag menar och förhoppningsvis ni andra också.

2 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Hehe, ett modern västeuropeiskt land, där människorna lever annorlunda än i övriga Västeuropa - ja, det kan man säga.
Men jag tror inte egentligen att det är Spanien utan Medelhavsländerna som är annorlunda. Södra Italien och Grekland har ungefär samma livsstil... och samma jungfru María!
För mig är all denna jungrfudyrkan och helgondyrkan misstänkt likt guldkalven...

Thérèse sa...

Anna - haha ja , du har nog rätt att människor har ungefär samma livstil i Grekland och södra Italien. Jag skrev det här för jag läste det där om Francos död och tyckte det kändes så otroligt spanskt med Teresas arm , Jungruns mantel och modern medicinsk teknik och ville få med det i något Spanieninlägg här