onsdag, maj 23, 2007

bloggtips om Spanien och Kuba

Jag har lagt upp två nya bloggar på mina länkar. Båda är skrivna av Thomas Gustafsson en om Spanien och en om Kuba. Thomas Gustafsson är väldigt kunnig och bloggarna välskrivna så alla som är intresserade av Spanien eller Kuba bör kika på dom. Kubabloggen är också neutral och nyanserad på ett sätt som är sällsynt i svensk media och debatt där folk brukar antingen älska eller vanligtvis hata Kuba.

Thomas Gustafsson har också skrivt den utmärkta boken Spanien - Sol och skugga som borde vara ett måste för alla som är intresserade av Spanien. Här tas verkligen allt om landet upp från tidig historia till modern vardagsliv och olika aspekter av det spanska samhället. För att citera Ingvar Oldsberg "Jättebra bok där man får historia, tjurfäkteri, statsskick, Francoperiod, morer, idrott, författarskap Don Quijote och mycket mer."
Han har också skrivit en utmärkt Madridguide som heter Madrid - staden som aldrig sover. Författaren har i flera år varit bosatt i staden och kan verkligen sitt Madrid.

11 kommentarer:

becka sa...

Jag lånade ju en fantastisk kubansk film av dig en gång "Jordgubbar och choklad". sen gillade jag dokumentären om Fidel Castro som SVT visade förra året.

Anna Malaga sa...

Just det, Therese, jag har precis ocksâ länkat till bâda bloggarna och tänkte läsa boken om Kuba i sommar. Tydligen spekulerar han ocksâ lite i vad som kan hända efter Castro.
Spanienbloggen tyckte jag själv var lite smâtrâkig i början (mycket Baskien, som man är ganska trött pâ här nere) men nu verkar det bli en komplett blogg som tar upp väldigt olika teman, bl.a. flyktingar.
När det gäller Kuba, tror jag att det har blivit en symbol för mânga, och landet fâr representera bâde det ena och det andra, när det egentligen bara kan representera sig själv...

Thérèse sa...

Becka- jag missade nog den dokumentären tyvärr. Hade varit kul att se. Jordgubbar och choklad är en jättehärlig film med vackra Havannamiljör som jag kan rekommendra alla att se.

Anna - jo jag såg att du hade länkat honomoch tänkte att jag också borde göra det. Han är kunnig och skriver bra. Läste en bok om Kuba som hette Salsa och konflikt i Karibien av honom för några år sen och den var väldigt bra. Såg att han just gett ut en ny Kubabok , borde kanske bli sommarläsning för mig också. Tror också att Kuba blivit en symbol för många och verkar väcka starka känslor. Många gånger tycker jag et känns som väldigt onyanserat hat eller väldigt onyanserade hyllningar. Så därför gillar jag hans relativt neutrala rapportering om landet. Skulle vilja åka dit innan Fidel försvinner för sen kanske landet förändras totalt eller kanske inte. Svårt att spekulerai , vore intressant att läsa vad Thomas Gustafsson tror

Linda sa...

Låter spännande!

Thérèse sa...

Linda - ja , det är alltid roligt att hitta nya bra och välskrivna bloggar. Thomas Gustafsson är verkligen kunning när det gäller Spanien och den spanskspråkiga världen.

Nadia sa...

Har det kommit en ny Kuba bok? Laste namligen den bok om Kuba du namner Therese for ett par ar sedan. Har aven last de tva Spanienbockerna som jag tycker hor till de basta man kan hitta om landet.

Thérèse sa...

Nadia - håller med dig om att Spanienböckerna hör till dom bästa man kan hitta om landet. den här kubaboken verkar ny , möjligen är det en reviderad upplaga av den första men det framgår inte. Den kom tydligen förra året och författaren spekulerar i Kuba efter Castro. Ska försöka komma ihåg att kika på biblioteket nästa gång jag har vägarna förbi

Nadia sa...

Tack för länken!

Pumita sa...

Jag kan bara instämma i det du skriver. Har själv länkat till honom sedan han började blogga (och hemsidan).

Och inte kunde jag låta bli att köpa den nya Kuba-boken heller, trots att jag hade Cuba - socialismo con salsa sedan tidigare. Den nya är en riktig tegelsten på 700 sidor fullspäckad med inte bara fakta utan också massor med fina bilder, förklaringar på spanska ord, dikter osv.

Thérèse sa...

Nadia - varsågod;)

Pumita - det var via dig jag hittade hans blogg faktisktk och när jag idag såg att Anna länkat tänkte jag att jag också borde göra det. Finns kubaboken på spanska också? För den jag läste var på svenska om med undertitel salsa och konflikt i karibien tror jag.

Pumita sa...

Jo, men det är samma bok. Jag var på hans föreläsning innan jag skulle till Kuba och fick köpa boken av honom (på spanska, på svenska hette den Kuba - konflikt och salsa i Karibien). Tur för mig för det var den enda som fanns just då. Den var slut på förlaget har jag för mig.