måndag, maj 14, 2007

synen på alkohol

Till alla som är intresserade av Spanien kan jag varmt rekommendera Thomas Gustafssons utmärkta bok Spanien sol och skugga. På ett ställe läser jag.

"Den spanska dryckeskulturen innebär också att en spanjor aldrig blir full. Spanjorer som druckit för mycket blir istället sömninga och går hem. Det finns inget som heter "dåligt ölsinne" i Spanien. Den enda gång man kan se bråk på krogen i Spanien är när två vänner börjar gräla om vem som ska betala. Båda vill betala"

Ovanför det här stycket skriver Thomas Gustafsson om att det kan betraktas som oartigt om man som svensk reser sig och går fram till baren och beställer ett glas åt sig själv. I Spanien och många andra länder frågar den som ska beställa om någon annan vill ha , beställer och betalar för alla. Näst gång betalar någon annan och i längen jämnar det ut sig. Men så blir man ju inte heller ruinerad av att köpa ett par öl i en spansk bar.

Men jag instämmer bara delvis i den kursiverade texten som är ett citat ur boken. Visst blir spanjorer också fulla. Jag kan hålla med om att en spanjor som druckit för mycket oftare går hem och sover än en svensk som gjort samma sak. Svensken vill gärna dricka ännu mer när han har druckit för mycket.

Som sagt även spanjorer blir fulla , kanske särskilt yngre. Även om man inte har traditionen att nu-ska-vi-supa-oss-så fulla-vi-bara-kan-och-helst-inte-minnas-något-imorgon i Spanien. I Sverige har att dricka i större utsträckning haft som syfte att bli ordentligt packad. Spanjorer har inte som mål att bli fulla när dom börjar dricka iallafall men det händer naturligtvis ändå.

En full svensk kan tafsa på svägerskan , säga att chefen är tjock och luktar illa , spy på den orientaliska mattan i vardagsrummet , förolämpa främlingar han möter på gatan och ja , kort sagt göra vad han vill och ursäkta sig med att han var ju full igår. En full spanjor däremot åller på sin värdighet och säger och gör inget konstigt och kan inte ursäkta ett underligt betende med att han hade tagit sig en ordentlig bläcka.

Jag tror att beteendet när man dricker alkohol är den största skillnaden inte antal centiliter man dricker. Visst har man en annan kultur i Spanien där det är accepterat att gå till en bar och ta en eller ett par glas efter jobbet och dricka vin till maten hemma även en vardagskväll. Vin brukar också ingå i barernas prisvärda lunchmenyer menu del dia och det är inget konstigt att dricka vin till lunchen. Många spanjorer jag känner gör det dock inte när dom jobbar.

Alkohol är också mer laddat och spännande i Sverige än i Spanien. Kanske för att det uppfattas som lite förbjudet. Många svenskar beklagar sig över att man inte kan köpa vin på ICA och Konsum som i dom flesta andra sydeuropeer har nog svårt att förstå vårat Systembolag och tycker säkert att dom svenska krogpriserna är hutlösa.

Jag har hört att vi närmar oss varandra i nord- och syd-europa när det gäller sättet att dricka. Numera har man i norr på många sätt tagit till sig det sydeuropeiska dryckesmönstret och att gå till baren med jobbarkompisara efter jobbet en vardag då och då är betydligt vanligare nu än för 10-20 år sen. Vi dricker mer vin som måltidsdryck nu än för 20 år sen. Sydeuropeerna lär ha anammat vårt nordeuropeiska sätt att supasig fulla. Hur mycket såna här rapporter stämmer vet jag egentligen inte. Jag dricker ganska lite och super mig sällan full , det klarde jag av i ungdomen rätt många gånger så nu känns det bättre att hålla det på en mer sansad "vuxen" nivå. Jag ska väl också i ärlighetens namn säga att jag har inte varit på en svensk bar sen i somras och dom senaste 2-3 åren jag varit på svenska barer kan nog räknas på ena handen. Jag är alltså ingen flitig barbesökare i Sverige , skulle kanske vilja vara något flitigare , men i Spanien gillar jag att gå ut och dricka ett glas vin eller två och äta några tapas.

Mina tolkningar och funderingar på typiskt spanska och typisk svenska fenomen är som alltid grova generaliseringar och på inget sätt någon absolut sanning. Ni är ju en del som läser här som känner till Spanien så både ni och alla andra får naturligtvis protestera högljutt om ni inte håller med mig.

22 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Oj, jag hade glömt att man bara gick och beställde till sig själv i Sverige. Här hade det upplevts som oartigt.
Det stämmer att svenskarna ofta har dâligt ölsinne, och kanske hänger det ihop med att de är sâ kontrollerade när de är nyktra. Spanjorerna kan bli arga och skälla pâ varandra när de är nyktra, sâ de behöver liksom inte häva ur sig allt (och dessutom överdriva) när de har druckit.
Ett annat typiskt svenskt fenomen är ju förfesterna. Här är man nykter när man gâr ut, och kan eventuellt bli full senare, men det är inget man direkt strävar efter. Jag var ju bara i Sverige som tonâring, sâ jag trodde det var en typiskt tonârsgrej. Blev ganska chockad när jag insâg att folk i min âlder fortfarande förfestar ;-)
Fy tusan för att vara svensk, bortrest villaägare med tonÂrsbarn hemma. Jag har sett en del - spyor pâ mattor, rotande i byrâlâdor...
Tyvärr dricker spanska ungdomar ocksâ mer och mer. Kanske för att de inte längre gâr ut med de äldre generationerna i samma utsträckning.
Nu har jag srivit för lângt, men det är ett intressant ämne.

Thérèse sa...

Anna - Du har inte alls skrivit för långt , jag gillar långa kommentarer. Du har en poäng där att svenskar är mer kontrollerade när dom är nyktra och därför passar på att "släppa loss" när dom dricker.
Förfester har man nog i alla åldrar i Sverige , lustigt fenomen men det beror nog dels på att det är dyrt att dricka ute i Sverige och dels på att folk vill "komma i stämning" inför en utekväll. Sen umgås ju svenskar mycket mer hemmen än spanjorer gör så det kanske är mer naturligt att i Sverige träffas hemma innan utgång.

När jag var tonåring hade en tjej i området jag växte upp en fest när hennes föräldrar var bortresta. Hon drack så mycket att hon somnade/däckade tidigt men festen fortsatte och det blev både stökigt och stor förstörelse. Kan inte ha varit kul när hennes föräldrar kom hem. Vi har säkert alla hört liknande historier.

Jag tror också att svenskar är mycket noga med att et måste vara mlimeterrättvisa. Beställer och betalar du min öl är jag skyldig dig en öl. Att vara skyldig någon något gillar inte svenskan om man genraliserar. Vill du då inte ha någon öl är jag ska köpa en till blir det en jobbig situtation för svensken. Därför kanske många svenskar tycker det känns enklare och tryggare om var och enbetalar exakt vad dom dricker eller äter. Spanjorern tänker att han/hon betalar din öl en annan dag och i längen jämnar det ut sig. Några euro hit eller dit är liksom inte hela världen.

Thérèse sa...

Anna - en annan sak som skiljer som jag borde tagit med i inlägget är att det kan vara oerhört provocerande att inte dricka i Sverige när det är fest. Iallfall om man inte är gravid eller har någon annan bra ursäkt. Sitter man med öldrickande spanjorer och beställer ett glas juice bara för att man vill dricka det regarera ingen. Beställer man däremot juice med öldrickande svenskar får man en massa frågor om varför man inte dricker. Jag har inte lust /är sugen på juice inte öl nu och likandne godtas liksom inte. Nu generaliserar jag igen naturligtvis .
Tackar man i Sverige nej till vinet som serveras till maten på en middag frågas det om flera gånger om man verkligen inte ska ha eller ifrågasätts varför man inte vill ha. I Spanien reagerar ingen nämnvärt på att du tackar nej och alla dricker precis det dom vill.

Naturligtvis passar inte det här på alla svenskar utan är grova generaliseringar.

I lördags var en vän över hos mig på middag. Jag ville dricka vin till maten , min vän föredrog vatten. Då tänkte jag först skippa vinet men sen satt jag och drack vin och bjöd på vatten. Förstår inte varför det ska vara så konstigt , får väl försöka bli mer spansk där. Det var iallfall himla god mat och väldigt gott med ett glas rött till.

Anonym sa...

Intressant det här vilken skillnad det kan vara (även om du såklart generaliserar, jag vet), jag undrar varifrån det kommer. Men det här med att vi nordeuropeer börjar anamma sydeuropeernas dryckesvanor och samtidigt behåller vårt egna är ju inte bra (och vice versa). Snacka om att alkoholkonsumtionen ökar. Som du skriver är det ju mycket vanligare idag att vi svenskar dricker vin till maten en vardag, än för några år sedan. Och att vi sedan samtidigt ska supa oss aspackade på helgerna är ju lite... ja, märkligt.

Anonym sa...

Förresten, det här med förfester... Det handlar dels om man vill "komma i stämning" innan man går ut, man sitter hemma hos nån, lyssnar på bra musik, dricker, pratar... förfesterna brukar ofta vara roligare än själva krogbesöket. Men det handlar också väldigt mycket om priset. Vi är ett tjejgäng på fyra som träffas ibland och när två av oss föreslagit att vi kanske skulle träffas ute (krogen) vid niotiden och drcka så knorras det från de andra två: det är för dyrt. Och det blir ju ofta mycket dyrare om man köper dricka ute också.

Och JA, det är JÄTTEPROVOCERANDE att INTE dricka i Sverige!! Verkligen. Folk vet liksom inte riktigt hur de ska bete sig, de verkar tycka att det känns krystat med en nykter person i sällskapet, som om den "håller koll" på de andra eller något. Och man får ständigt frågan VARFÖR man inte dricker. Otroligt irriterande. (Jag vet och har stor erfarenhet, eftersom jag alltid var nykter till jag var drygt 20 år...)

Anonym sa...

Jag håller med angående att inte dricka. Man blir betraktad som knäpp och det ska tjatas och trugas. Jag var på en middag för ett tag sen och satt bredvid en fullständigt främmande människa som började konversationen med "Jag ser att du inte dricker vin." "Eh, nej just det." eller nåt sånt var mitt svar. Kärringen fortsätter med "Jaha, har du något särskilt skäl till det?" Har aldrig varit med om maken till ouppfostrad människa! Naturligtvis kom jag inte på förrän efteråt en massa lämpliga svar. "Nej, jag är alkoholist och du vill väl inte att jag ska trilla dit igen?" eller "Du vet, jag brukar bli så aggressiv så att jag slår vilt omkring mig och det kan bli pinsamt och jobbigt för alla." eller kanske "Jag är gravid, men har ännu inte velat berätta det för nån, inte ens mina föräldrar, men nu vet ju du i alla fall och det är ju det viktigaste! Ska vi inte ta och presentera oss förresten?"

Linda sa...

Jag har tyvärr inte haft tid att sätta mig in i hela diskussionen, så kanske uppreprar jag bara något som någon annan redan har varit inne på - eller så har det ingenting med någonting att göra ;)
I Japan dricks det mycket och gärna. Japanerna har samtidigt, överlag, en helt enastående förmåga att INTE bli otrevliga eller obehagliga när de är alkoholpåverkade. Under de fantastiska utomhusfesterna som hålls utomhus under sommarmånaderna kan det emellanåt samlas flera hundratusentals människor i ett distrikt, där alla äter och dricker ute på gatan och ändå är folk vänliga, omtänksamma och värnar om varandra. Hur ofta händer det i Sverige på t.ex. Valborg? (I Lund är det bara kaos på Valborg, skräp, kräks och kiss överallt...)
En annan liten alkoholtradition som är värd att veta när man befinner sig i Japan, är att det är en artighetsgrej att 1) inte börja dricka förrän alla har deltagit i en gemensam första skål och 2) att man alltid ser till att servera sina bordsgrannar så fort man märker att deras glas börjar bli tomma.

Linda sa...

"Utomhusfester utomhus" - tja, jo, de lär ju vara utomhus om de är utomhusfester :P

Unknown sa...

Det troliga är väl att man inte vill att det skall finnas nåt "nyktert vittne" och därför kan en del tjata på dom som mot förmodan inte dricker. Personligen får folk vara hur nyktra dom vill för mig -bara dom inte försöker frälsa mig med nåt.

I Spanien är det vanligt med "la botellon" på helgerna. Dvs man köper ett gäng flaskor whiskey, rödvin, gin och olika läsk och glas och iskuber. Sen sitter man i nån park eller i en gränd på gatan i centrum och blandar grogg friskt. Även om det är billigare i spanien så har många unga här inte råd att festa på barer/klubbar. En vanlig drink på klubb går på ca 7€ och en flaska öl ca 3€, som på dagen kostar hälften på en vanlig bar.

Anna Malaga sa...

Per - det är just det jag menar med att spanska ungdomar har börjat dricka mer. Det där med botellón är en ganska ny grej, pâ 80-90 talen var det sällsynt.
Har du slutat blogga, förresten?

Unknown sa...

anna: I allmänhet har jag fått höra att barkulturen med fiestas hela natten inte var särskilt utbredd förr som man kanske skulle kunna tro -den typiskt spanska kulturen. Den uppstod på 80-talet efter Franco, sen verkar den ju ha escalerat mer och mer. och ja det skall stavas med ó och inte som jag slarvigt skrev.

Jag har inte slutat blogga, men det har inte blivit av på sistone. Nu får det bli nya friska tag;)

Thérèse sa...

Johanna - jag kan faktiskt tycka det är lite mysigt med förfest , man samlas hela gänget som ska ut tillsammans innan utgång. Precis som du skriverkan det ofta vara roligare än själva utgången. Märkligt att det ska vara så provocerand att inte dricka. Detkanske stämmer att man inte vill ha ett nyktert vittne när festen går över styr ha ha

Molly - verkligen extremt oartigt. Ingen skulle ju komma på tanken att tjata på någon som inte dricker coca cola. Man kan ju bara inte ha lust att dricka alkohol och då är det väl inte mer med det. Sen kan det ju faktiskt finnas skäl som alkoholism , sjukdomar , mediciner , gravditet eller annat som gör att någon inte kan dricka. Det är kanske inte sånt man vill berätta för en person man inte känner.

Linda -min japanska kompis som har bott ett år i Sverige tyckte att japaner och svenska är ganska lika i sitt sätt att dricka. Japaner tål dock i allmänhet minder och blir mest röda i ansiket , fnissiga och/eller somnar. Fast just den där biten att man kan göra vad som helst och sen ursäkta sig med att man var full tycker han gäller i Japan också.

Per - ja , fast La Botellón är väldigt mycket en ungdomgrej i Spanien ,inget folk över 25 ägnar sig åt tror jag

Anna - ja det har jag också frågat , tycker inte att Per ska sluta blogga! Tjatar på honm ibland och kommer med förslag på ämnen att skriva om men hittills utan framgång Hoppas han snart är tillbaka bland oss bloggare

Thérèse sa...

Per - det blev ju en explosion i barkultur , fest och öerig kultur efter Francos död särsklit i Madrid där den här "rörelsen" brukar kallas La Movida

Unknown sa...

När jag kommer hem till Sverige så slås jag alltid av den doften från alkohol som sprider sig utanför tex bolaget, gammal utspilld pilsner givetvis blandat med gammal urin. Den doften stöter man inte på här i Spanien. Inte heller är det speciellt vanligt med lodisar som stinker starkt av sprit och öl och gamar en cigg eller säger: -Hörrö, harú en femma?

Anonym sa...

Har inget mer att tillägga mer än att mer provocerande gentemot svenskar kan man inte vara om man a) inte har tv OCH b) aldrig varit bakfull. Numera har jag tv, men fortfarande aldrig varit bakfull. Visst på snusen men inte bakfull.

Per: vet inte var du bor (Madrid?) men det tiggs ganska friskt på gatorna i centrala Madrid. En trend som även kommit till Sverige har jag hört.

Mer vin och cykelhjälm till Therese! Olé!

Pumita sa...

Ibland undrar jag om det är mer accepterat att var för full än för nykter. Jag är inte nykterist men det verkar vara ett större problem för andra än för mig ifall jag inte skulle känna för att ta ett glas vin eller vad det nu är. Varför ska man alltid behöva förklara? Både att man inte dricker och att man inte äter kött. Det har många svårt att hantera. Helt obegripligt! För mig är det inte viktigt vad sällskapet äter och dricker (om det inte blir i kopiösa mängder). Huvudsaken är ju att man har roligt ihop.

Unknown sa...

karlavagnen: Jo inne i centrala medrid tiggs det. Men ofta är det rent utslagna människor som lever i misär med missbildad kropp eller nåt annat tragiskt, som sitter på gatan med en skylt som det står "tengo hambre" på (jag är hungrig). Inga (ok nån har jag sett) fyllon aller a-lagare direkt som tigger.

KARLAVAGNEN sa...

Per: du har rätt där!

Linda sa...

Mjo, Japan och Sverige är väldigt lika. Men i Japan är människor, av kulturella skäl, mer artiga och DET uppskattade jag. Att inte ha en brölande full 25-åring i knät på stadsbussen t.ex. :P

Anonym sa...

Jag haller inte alls med, har i Barcelona dricks det pa precis samma satt som i Sverige. Brak vanner i mellan, brak med andra gang, minnesluckor och uppkastningar. Alla killar (spanjorer, katalaner) som jag traffat har dricker pa det viset. Trots att de ar 26-30 ar gamla sa ar ofta helgen till for att bli riktigt pissfull. Sen ar de inte alltid lika brotiga som svenskar/engelsman, de sjunger t.ex. inte fotbollsramsor pa fyllan men skrattar o gapar gor de pa gatorna. Kanske beror pa breddgraderna..? Ju langre norr ut man kommer :)

Karin

Anonym sa...

Barcelona är en värld för sig...

Thérèse sa...

Per - precis som Karlavagen skriver , det tiggs rätt friskt i centrala Madrid

Karlavagnen - jagvill alltid har er vin;) Får jag en cykelhjälm kanske jag kan sälja den och köpa vin för pengarna ;)

Pumita - jag tror nästan du har rätt att dt ofta är mer accepterat att vara för full än för nykter. Folk brukar sällan eller aldrig säga något om att jag inte äter kött eller fisk faktiskt , vet inte varför jag slipper det. Kanske för att jag inte så ofta tackar nej om det bjuds på vin

Linda - precis vad min japanska kompis också sa , japaner brölr inte utan är tystlåtna blir fnissiga eller somnar

Karin - jasså , jag har inte varit i Barcelona annat än på några korta besök men tycker det skiljer sig en hel del från övriga Spanien

Anonym - ha ha du har helt rätt