onsdag, maj 30, 2007

kvällsmänniska och frukost



Pumans dotter har skrivit om kvällsmänniskor och morgonmnniskor. Hon har t.o.m en omröstning på sin sida där man kan svara på om man är nattuggla eller early bird. Själv är jag definitivt kvällsmänniska. Jag är effektivast på kvällen och har svårt att lägga mig tidigt. Jag gillar inte att gå upp på morgon och är nog inte så roligt sällskap på morgonen. Jag är inte särsklit pratsam eller munter på den tiden av dygnet. Jag går mest omkring i någon slags dvala och vaknar långsamt upp och känner hur kropp och tanke långsamt blir mer och mer fungernade.



Jag har väldigt svårt att äta ordentligt på morgonen. Under hela min uppväxt tjatade min grötätande familj på mig att jag måste äta ordentligt , frukosten är dagens viktigaste mål och annat strunt. När jag blivit äldre har det varit andra som tjatat på mig tills dom tröttnat och insett att jag är och förblir kass på frukost. Talesättet "Ät frukost som en rikeman, lunch som en välbärgad och kvällsmat som en fattigman" skulle jag helst vilja vända på för lunch och middag har jag inga problem med. Så tyvärr har jag rikigt usla frukostvanor på sin höjd en kopp kaffe eller te och en liten brödbit eller möjligen lite yoghurt.



I Spanien är det här helt normala frukostvanor eller kanske t.o.m mycket. Många nöjer sig med en kopp kaffe på morgonen , matvraken tar en brödbit till kaffet. Rökaren nöjer sigofta med en kopp kaffe och en cigarett. Flera av mina spanska vänner blev förvånade när jag berättade om svenska frukostar med gröt , fil, müsli OCH mackor gärna fullkorn... I Spanien är vitt bröd det dominerande till både frukost och annat. Chocolate con churros äts också till fruost i Spanien , gott och trevligt men kanske inte det nyttigaste man kan äta



Nackdelen med att ha svårt att äta ordentligt på morgonen är att man hinner bli ganska hungrig innan lunch men det går ju att bota med en frukt eller något. Är jag ledig gör jag gärna något annat innan jag äter frukost eller sitter väldigt länge vid frukostbordet. Då brukar det gå att peta i mig mer men att hälla müsli och kli i min yoghurt eller sleva i sig en tallrik gröt känns för mycket även då.



Personligen har jag svår att tro att spanjorer , fransmän , italienare och andra folk i Sydeuropa kan ha helt fel. Jag tror vi i Sverige kanske överdriver frukostens betydelse en aning. Trots mina usla frukostvanor äter jag väldigt hälsosamt , mår bra och har aldrig varit överviktig.



Jag har inget emot spanska frukostvanor som består av kaffe , en bit vitt bröd med olivolja och eventuellt en ostbit. Gott och alldeles lagom för mig. Kaffet får mig dessutom att vakna och bli människa igen. Däremot har jag lite svårt för vissa spanska föräldar som ger sina barn bullar med chokladfyllning och liknande till frukost. Tyvärr inte helt ovanligt. Söt och sliskig marmelad är också populärt på spanska frukostmackor och det tycker jag är lite för sliskigt att äta på morgonen.



Jag får ytterst sällan eller aldrig kommentarer för att jag inte äter kött och fisk men mina dåliga frukostvanor brukar svenska vänner som äter frukost med mig så gott som altid kommentera. I Spanien är min brist på intresse för en rejäl frukost "så man står sig länge" något helt normalt och komenteras inte. Gröt- och fil-ätaren kan nog räkna med en och annan kommenter om han eller hon äter frukost med en grupp spanjorer.



Kvällsmänniska komme jag nog alltid att vara. Har inte blivit "botad" trots att det funnits långa perioder jag varit tvungen att gå upp tidigt. Har en kompis som är extrem morgonmänniska och inte gillar att ligga och dra sig i sängen. Jag tycker det är het obegripligt att hon är uppe 7-8 på morgonen och fixar massor även om hon är ledig och kan sova. Hon äter rejäl grötfrukost också.... fast jag vet inte om kvällsmänniskor är sämre på frukost än morgonmänniskor. Skulle ju kunna stämma på Spanien där nästan alla verkar vara kvällsmänniskor , fast dom är uppe på morgonen också. Ibland undrade jag när madridborna sov och man brukar ju kalla Madrid för staden som aldrig sover. På något mystiskt sätt verkar dom ha avskaffat sömnen....



I många länder består frukosten avmiddagsmålets rester så när jag bodde hos en indisk familj fick jag äta en skål uppvärmt ris på morgonen. Min japanska vän äter risbollar med noriark som doppas i grönt te till frukost. Kanske inte min persoliga favoritfrukost men det går absolut ner när jag blir bjuden. Ris och alg bollarna doppade i te är faktiskt riktigt goda.



Oliver kan man alltid äta oavsett tid på dygnet. Smakar oftast bättre i Spanien än här och serveras ofta i en liten skål till all mat eller dryck man beställer.

21 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Usch, det vänder sig i magen när jag ser sâ mycket mat sâ här tidigt :-)
Jag äter müslifrukost, fast senare, vid elva. Nu pâ morgonen blir det café con leche.
Kul att läsa om frukostvanor i olika länder!

Anonym sa...

Intressant läsning och roligt med så många bilder!

Själv har jag alltid varit en frukostätare. T.ex. när jag åkt finlandsfärja så har jag kunnat sitta på frukostbuffen i en timme och äta.

Nu på sistone har jag dock börjat bli sämre på att äta frukost. Kaffe dricker jag bara när jag är på jobbet. Men lite te skulle jag nog kunna gå och koka nu... :)

Ha en bra dag!

Thérèse sa...

Anna - jag håller med , café con leche på morgonen och müslifrukost vid elva låter utmärkt tycker jag. Skulle jag också klara. Jag tycker svenskar är lite hysteriska med det där att man ska äta enorma mängder mat på morgonen.

Haydee - ja , på en finlandsfärja eller ett hotell med frukostbuffé kan jag också äta för då är man ledig och har tid att sitta länge. Fast någon vidare frukostätare lyckas jag inte ens bli på såna ställen. Men jag gillar stora frukostbufféer.
Ha en bra dag , du också ;)

Elisabeth sa...

Jag är inte heller någon frukostmänniska, trots att jag är morgonmänniska. Mitt största problem är att det tar mig en evighet att äta på morgonen (och i allmänt), så oftast blir det inte av, i alla fall inte om jag ska iväg någonstans. Stora frukostbuféer är däremot underbara! Frukt, jogurt, söta saker - muuums.

Känner igen det där med ris på morgonen. En gång bodde jag på samma studenthem som en tjej från Fillipinerna, och hon åt alltid nudlar till frukost. Till saken hör att hon började sin praktik vid sju, men ändå kokade hon nudlar varje morgon.

Unknown sa...

Man skulle kombinera engelsk frukost, svensk lunch och fransk middag, det vore det optimala.

I spanien kan man se sen frukost vid typ 11-tiden, da man smaller i sig ett jattestort croison-hjárta tackt med ett tjockt lager choklad. Hu vad mastigt!

Jag kan variera lite hit och dit mellan morgon och kvallsmanniska, men det ar lattare att falla in i kvallsmanniskarutin an tvartom

becka sa...

Åh jag är definitivt en kvällsmänniska! men jag skulle faktiskt hellre vilja vara en morgonmänniska då dygnet, solljuset, arbetstider, skoltider etc helt är anpassade efter dem. Kram

Pumita sa...

Mm, vilket underbart inlägg! Känner igen mig i mycket, som t.ex. det där med att inte vara så pratsam på morgonen. Och så behöver jag mitt morgonkaffe för att komma igång. Däremot tycker jag om att äta frukost, gärna sakta och länge.

Jag är inte så noga med vad jag äter, men jag vill inte ha något sött på morgonen (churros undantaget) utan det ska vara müsli med fil, gröt, mjölk och fullkornsflingor eller två ordentliga mackor med grönsaker. Nu pratar vi om hemmafrukost. Det blir lite annat på semestern. Jag är rätt flexibel.

Håller med Per om att det är lättare att "bli kvällsmänniska" än tvärtom. På resande fot däremot har jag inga problem med att gå upp kl. 5 om det behövs. :D

Pumita sa...

Glömde skriva att det är supergott att äta tortilla, bönor och mexikansk äggröra med mycket chili! Oj, det vattnas i munnen. :p

Thérèse sa...

Elisabeth - mig tar det ocså evighet att äta frukost och annat. Får ofta höra att jag äter långsamt. Egentligen tar det inte mycket längre tid att göra nudlar än gröt på morgonen. Fast nudlar till rukost känns märkligt , men det är väl för att man är ovan. Min japanska kompis och tydligen dom flesta japaner ar riskokare med tier så riset kan vara färdigt när man går upp på morgonen eller så använder man riset som blev över från gårdagens middag.

Per - jag protesterar , engelsk frukost är för mycket och för mycket kött för mig. Spansk lunch om äts vid 14-15 tiden på någontrevlig bar är bättre än sensk. Äter du menu del dia får du förrätt , huvudrätt , efterrätt , bröd och vin för kanske 6-8 euro. Mycket trevligt att ta spansk långlunch även om eftermiddagen inte blir så effektiv efter ett ar glas gott rött

Becka - håller med om att samhället i strt som arbetstder , skola m. är anpassat efter morgonmänniskor. Orättvist.... Kram

Pumita - tack , kom faktiskt på det efter att ha läs ditt inlägg och sett din omröstning. Nja mackor med grönsaker är trevligt och kanske yoghurt men fil , gröt , mjölk och müsli skippar jag gärna. Jag är också flexibel borta och äter det som bjuds om det inte är kött eller fisk. Självklart åt jag ris till frukost hos min indiska familj men det är inte vad jag skulle välja att äta hemma. Kaffe behöver man för att kunna vakna och fungera.... Jag har väl egentligen inga problem att gå upp 5 om jag måste heller men ser helst till att jag inte måste ;)

Thérèse sa...

Pumita - en annan frukost jag kan rekommendera är arepas cn queso guayanes med en stor kopp venezuelanskt kaffe. Arepas är Venezuelas nationalrätt och populär frukost , ett runt majsbröd med olika fyllningar. Queso guayanes är en mjuk vit ost kanske åt mozzarella-ållet som görs i den Venezuelanska delstaten Guyana men är populär och finns över hela landet

Unknown sa...

therese -riktig långfrukost är min favorit på helgerna, som nästan kontinuerligt övergår till lunch (nudlar med knäckemackor), gärna med ägg och bacon. Sen kan man titta på nån gammal rulle samtidigt som man äter.

Jag håller med om att spansk lunch är "rejäl", dvs 3-rätters vid 14-tiden fast det tog ett tag att lära sig att inte storkna!

Sedan är det intressant med kaffe på maten, denna så typiskt svenska sed. I Spanien dricker man också kaffe på maten, fast man går till en kaffeteria då. Det serveras inget gammalt beskt och vidbrännt kaffe på spanska lunchrestauranger. Att det skall vara så i Sverige! Gott kaffe är ju det svsnken högskattar överallt. Vad är det för vansinning och ostraffad grossist som förpestar svensk kaffe efter lunchen?

Nadia sa...

Själv hör jag till dem som äter en redig portion med havregrynsgröt toppat med ett par skedar äpplemos till frukost. Får jag inte detta klarar jag knappt av att ta mig ut genom dörren på morgonen. Och jag går gladeligen upp i ottan bara för att hinna förbereda min frukost samt avnjuta den i lugn och ro med en morgontidning.

Thérèse sa...

Per - låter verkligen som en ätar-helg ... kanske inte något man ska ägna sig åt för ofta Äter man menu del dia på en typisk tapasbar har dom ju alltid kaffe där så man kan köpa en kopp efter matn , det brukar ofta ingå i menu del dia dessutom så då är det onödig att gå iväg till enkafeteria. Det är ota på tapasbarerna man får den bästa café cortado eller cafe con leche

Nadia - du är precis som min son med andra or , han fungerar inte heller utan havregryngröt mjölk och äppelmos , sjäv förstår jag inte hur han får i sig en sån frukost men det får han , varje dag

Carin sa...

Jag kan inte heller förstå vad man ska upp och göra tidigt om man kan sova. Jag älskar att sova, tidigare framför allt på morgonen, men ju äldre jag blir desto skönare tycker jag också det är att lägga mig ganska tidigt, visserligen för att först läsa en stund. Men ändå. Mitt vakna dygn blir liksom bara kortare och kortare. Undrar var det här ska sluta?
Håller med om att frukostvanorn diskuteras lite mycket i Sverige. Som med nästan allt tror jag man ska lyssna på sin kropp. Vaknar man vrålhungrig ska man såklart äta. Men flexiilitet är bra. Det känns helt naturligt att som spanjorerna göra först äta frukost vid 11-tiden när man hunnit vara igång en liten stund.

Unknown sa...

therese -det stämmer ju naturligtvis. Det är nog jag som är lite institutionsskadad...

När jag är i Sverige äter jag oftast havregrynsgröt med sylt/mos till frukos, samt kaffe och smörgås.

Minns propagandan från socialstyrelsen från 70-talet hur en riktigt kärnfrisk och hälsosam frukost skulle se ut: En tallrik filmjölk med flingor, en knäckebrödssmörgås med EN ostskiva och en paprikaskiva ovanpå och så ett glas apelsindjuice:)

Nadia sa...

I Spanien har jag iofs forstaelse for att folk inte ater sa mycket till frukost. Ater man middag vid 10-11 tiden sa ar man oftast inte vralhungrig nar man vaknar pa morgonen. Men att folk i Sverige inte ater frukost nar det finns sadana lackrheter som applemos och havregrynsgrot, det begriper jag mig inte pa.

Cola-caos frukostflingor (eller rattare sagt chokladbitar invirade i ett frasigt havre-chokladtacke) fungerar forresten utmarkt som snacks. jag har ett paket har hemma som jag tar fram och knaprar pa da jag blir lite godissugen.

Anonym sa...

Jag har aldrig kunnat äta mycket frukost. Jag har bara varit illamående och inte fått ner mig särskilt mycket. På högstadiet var det ofta jag gick till skolan med bara ett äpple i magen, om ens så mycket. I perioder har jag kunnat äta mer, men de har varit väldigt korta.

När jag kom till Paris och flyttade ihop med med en annan svenska, ändrades mina frukostvanor (i Paris av alla ställen!). Hon åt extremt mycket och nyttigt frukost med både flingor och mjölk (helst fil, men i Paris blev det mjölk) och det grövsta brödet vi hittade med ost och/eller skinka och grönsaker och te och juice och gärna ägg. Eftersom hon var så duktig på att äta och åt ganska länge, så hakade jag på. Jag hade ju sällskap, så vi turades om att duka fram frukosten och till slut vande jag mig vid allt och även när jag kom hem fortsatte jag att äta så nyttigt och mycket. Det var helt fantastiskt kul att kunna göra det!

Det senaste året på jobbet har jag inte klarat att äta frukost tidigt, dels för att jag inte haft någon aptit, men mest för att det varit så tidigt och jag inte velat gå upp en halvtimme tidigare (vilket skulle bli innan 6) för att äta frukost. Då har jag slängt i mig lite yoghurt på några minuter och gjort i ordning ett par smörgåsar som jag sedan ätit tillsammans med en kopp te på jobbet vid halv tio-tio tiden. Det var perfekt!

Numera, som sjukskriven sover jag rätt länge och äter frukost vid halv elva-tiden, vilket brukar bli en smoothie och en macka. Vi får väl se hur det blir när jag går tillbaka itll jobbet, men jag tvivlar på att jag kommer orka vara särskilt seriös.

Hotellfrukost som det var på tal om här ovan är ju alldeles, alldeles underbart... Men då är ju också allt uppdukat och med färskt bröd och grejer. Jag är himla kinkig när det gäller bröd. Färskt bröd kan jag äta hur mycket som helst, men så fort det blir ett par dagar gammalt tycker jag inte att det är lika gott längre. (Därför fryser jag alltid bröd så fort jag köper det, och tar upp bröd på kvällen så att det får tina under natten och vips har jag alltid färskt bröd. ;))

Men jag tror faktiskt att frukosten påverkar våra prestationer på förmiddagen...

Nu blev det långt. Men det gillar ju du, så vatusan. ;)

Anonym sa...

Just ja, kul att få se alla bilder också.

Thérèse sa...

Carin - visst kan det vara skönt att lägga sig tidigt och läsa. Jag förstår inte heller att människor går upp tidigt när dom kan sova. Instämmer helt i att svenskar är väl hysteriska när det gäller frukost.

Nadia - de är ju sant ,eftersom spanska familjer i allmänhet äter middag mycket senare än i Sverige är man förstås inte lika hungrig på morgonen som när man ätr middag vid 17-18-19-tiden. Jag har inte prova cola-caos frukost flingor , blir lite sugen nu... cola cao är annars mycket godar än svensk oboy som met smakar socker tycker jag , mer chokladsmak

Johanna - att lära sig äta frukost i Paris av alla ställen ;) Jag har också alltid haft jättesvårt att äta på morgon , att bo och äta med såna som är mavrak på morgonen har inte hjälpt... Visst är hotellfrukostar underbara ;)
Det är inte jag som har tagit bilderna utan dom har jag knyckt fast det får man ju inte...

Nadia sa...

Therese: Instammer i att Cola cao ar bra mkt godare an oboy som pga sotman knappt ar drickbar. Cola cao borde importeras till Sverige.

Thérèse sa...

Nadia - jag instämer , jag kanske skulle starta en cola cao import , d får jag ju göra regelbundna inköpsresor till Madrid .... ;)