lördag, april 21, 2007

det är aldrig för sent

Hittade den här artikeln på Aftonbladet. Själva artikeln är ganska intetsägande men jag håller helt med rubriken "Det är aldrig för sent för en språkresa". När jag för rätt längesen pluggade spanska i Sevilla var en av mina klasskompisar Anton , en holländsk pensionär som var hur mysig som helst även om han var lite speciell. Efter sina studier i Sevilla hade han planer på att åka till Cuba , lära sig bättre spanska och framförallt lära sig dansa salsa.

När jag pluggade i Cadiz hade jag ett kort tag en brittisk klasskompis. Hon var pensionär och hade sålt huset hemma i England och köpt ett hus i bergen norr om Malaga med maken. Hon var väl inte särskilt duktig på spanska eller en särskilt flitig elev till skillnad från Anton från Holland.

På skolan i Cadiz pluggade också en svensk barnmorska som hade fyllt 50 år. Hennes studier bekostades av Röda Korset tror jag. Hon hade tidigare jobbat ett par år i Kambodja för dom och nu skulle hon till Guatemala. Hon hade läst spanska på komvux eller någon kvällskurs innan och läste intensivt ett par veckor i Cadiz.

På skolan i Cadiz fanns också John en brittisk pensionär som tidigare läst franska i Paris och nu ville lära sig spanska. Han hade väl inte det bästa uttalet men han var väldigt flitig student och skaffade sig flera spanska intercambios. En intercambio är någon lokal person du träffar regelbundet , ibland övar ni spanska och ibland vill intercambion öva sin engelska. Jag vet faktiskt inte något svenskt ord för intercambio.

En gammal granne och avlägsen bekant som jag i min ungdom satt barnvakt hos hade när hon var yngre pluggat i Paris. Så kom barn , jobb och sånt mellan men när barnen blev större åkte hon till södra Frankrike för att ta upp franskan igen.

Det är bara en seglivad myt att man inte kan lära sig språk efter en viss ålder. Jag har lärt mig spanska som vuxen. Visst min spanska är absolut inte perfekt men jag kan säga vad jag vill och jag förstår vad folk säger till mig , jag kan läsa böcker , tidningar och se spanska filmer utan problem. Jag läser och skriver mail på spanska regelbundet. Mitt uttal ,ordförråd och min grammatik är helt okey men visst gör jag misstag. En spanjor hör säkert att jag inte är infödd. Men jag klarar dom flesta situationer på spanska , det som skulle kunna bli krångligt är då det innehåller mycket facktermer men jag kan tänka mig att jag som är totalt oteknisk och ointresserad av bilar skulle vara minst lika "borta" på en svensk bilverksta som på en spansk.

Jag får väl se om jag kan ta tag i den där franskan som jag så gärna vill lära mig någon gång i framtiden. Jag pratar någon sorts turistfranska , jag kan läsa en fransk tidning och lite till eftersom jag läst franska i skolan och gillar språket. Men jag kan absolut inte ha ett avslappnat samtal på franska. I ett sorts privat umgäng där man ska sitta och snacka och vara social skulle jag säkert förstå det mesta men inte kunna eller hinna säga så mycket själv. Min franska grammatik och stavning är också bedrövlig. Men som sagt det är aldrig för sent.

Egentligen är man väl aldrig för gammal för att lära sig någonting nytt oavsett om det är ett språk , spela trummor , segla eller något annat. Ålder är ju som sagt var bara några siffror som talar om vilket år man är född och inget annat.

11 kommentarer:

Pumans dotter sa...

Jag kommer nog att sitta i gungstolen med en bok i handen, när/om jag hamnar på hemmet. Har svårt att tänka mig en tillvaro utan att plugga något. Språkkurs i utlandet har jag "ogjort" ännu, men drömma kan man ju...

Thérèse sa...

Pumans dotter - språkkurs i utlandet är väldigt kul och man lär sig mycket under en kort period. Jag har kompisar som inlett en rundresa i Centralamerika med spanskastudier i Antigua , Guatemala. Där finns ett otroligt utbud av språkskolor och att ta lektioner med en helt egen lärare kostar inte alls mycket. Jag har inte provat själv men kunde inte undvika all reklam för språkskolor när jag var i Antigua

Pumans dotter sa...

Ja, det är ganska vanligt att man börjar Centralamerika-resan i Antigua... det gjorde jag också, men inte på språkskola. Kände inget behov av det. För mig var det viktigare att få prata. Däremot blev jag erbjuden att börja som engelskalärare. =)

Men jag har aldrig sett så många språkskolor i en och samma stad. Det är många amerikaner som kommer till Antigua för att plugga spanska. Andra nationaliteter också som svenskar, holländare, kanadensare osv.

Thérèse sa...

Pumnas dotter - ja det är lite absurt i Antigua. Jag var ute på en bar en kväll. Där satt utlänningar och drack öl och diskuterade spanska verb. Stan är ganska liten men har gott om mysiga restauranger och vi bodde på ett hotell med världens mysigaste takterass. Fast det känns inte som "det riktiga Guatemala"

becka sa...

Ja vill också åka på språkresa! Gjorde aldrig det när jag var "ung" (under trettio) och vill SÅ gärna lära mig franska på plats.

Pumans dotter sa...

Jag älskade Antigua ändå fast det där med studenter var lite hysteriskt. Det var kärlek vid första ögonkastet. Den stan är supermysig med sina låga färggranna hus och vulkanen Agua i bakgrunden, många trevliga restauranger och underbara människor! Jag åkte lokalbuss till en närstående mindre by som jag har glömt namnet på (inte de där runt Atitlán-sjön eller andra turistmål) och det kändes som äkta Guate. Och så hälsade jag på hos en amerikansk makadam-bonde. Vilka minnen... =) Sorry, att jag babblar på!

Carin sa...

Det är aldrig för sent! Jag åkte på språkresa när jag var nästan 29 och det blev den bästa tiden i mitt liv. Jag var betydligt mer motiverad att verkligen studera än alla 20-åringarna som mest hade åkt för att festa på CSN:s bekostnad. Vilket inte nödvändigtvis behöver vara fel det heller. Men jag som hade jobbat i många år njöt verkligen av att få lära mig något nytt och av att förverkliga en gammal dröm. På min "academia" fanns många äldre, både 50- och 70-åringar. Många lade 1-2 veckor varje år på att åka och plugga språk.

Jove sa...

En överlycklig Jove här som ska till Madrid i augusti på långhelg.. vad ska man göra i Madrid egentligen? Sevärdheter? Shopping? Fotboll? Party? Och Madrid är väl som överallt annars, att en 17 åring kan göra vad som helst typ? :P

Thérèse sa...

Becka - det hinner du

Pumans dotter - Babbla gärna på om Antigua , väcker minnen hos mig också. Jo jag gillade stan men de är ganska speciell med sin enorma koncentration av språkskolor

Carin - Jag kände också att jag förerkligade en gammal dröm när jag åkte till Sevilla och börjde lära mig spanska. Jag blev så förtjust i språket och landet att det fortsatte med flera längre vistelser , spanskastuider hemma i Sverige och två längre resor i Latinamerika. Sen flyttade jag slutligen till Madrid för 1.5 år sen , hade tänk stanna i minst två år men tyvärr blev det inte så.

Jove - jag skrev en Madridguide för några månader sen. Du kan läsa den här
Det är en underbar stad så jag är säker på att du kommer att få det hur trevligt som helst

Jove sa...

Din Madridguide var jättebra! Du tipsade dock om Toledo, men vad tror du om Segovia istället? Och vad är priserna för en bussresa "så långt" ifrån Madrid? Vet du vart man ser när Real Madrid har sina matcher/träningar? Och vet du om en 17 åring kan göra som på andra ställen i landet, komma in på nattklubbar? :)

Thérèse sa...

Jove - jag har varit både i Toledo och Segovia. Båda är fina men ska jag välja ett ställe så väljer jag nog Toledo. Segovia är längre bort för en dagsutflykt också men absolut sevärt. Det finns ju mycket att se och göra i Madrid så du kommer inte att ha tråkigt även utan dagsutflykt. Tåg är billigare än i Sverige. Kolla RENFE som är Spaniens SJ. Bussar går det också gott om men jag har inte jättekoll på var du hittar dom på näte , fast jag kan fråga någon kompis i Madrid om du vill.

Det kan vara svårt och dyrt att hitta biljetter till Real Madrid. Kolla deras hemsida.

Jag har inte varit 17 år på ett tag och har små barn så jag var inte ute särskilt mycket på nattklubbar när jag bodde i Madrid. Staden ska ju vara en av Europas mesta partystäder och det finns discon som har öppet dygnet runt. Det finns också morgondiscon som öppnar 6-8 på morgon när andra ställen stänger. Jag vet inte hur det är med ålderskoll och sånt men jg har svårt att tänka mig att dom inte skulle släppa in en svensk 17 åring. Så det är nog inga problem.