tisdag, april 24, 2007

rese-utmaning

Fik den här utmaningen av Anna i Malaga och knåpade ganska snabbt ihop ett svar.

*Vilka fem nya länder skulle du vilja besöka härnäst?


Japan. Jag vill se Tokyo som verkar vara en spännande stad samt dom gamla kejsarstäderna Kyoto och Nara. Jag vill äta riktig japanks mat och bo på ett Ryokan , ett traditionellt hotell med skjutdörrar , där man sover på golvet och badar japanska bad.

Vitenam. Dykning , god mat , vacker natur , härligt kaotiska städer , billig shopping och som den historienörd jag är måste jag naturligtvis göra en avstickare till Ankor Vat i Kambodja. Khmerfolket och Mayaindindianerna är dom enda civilisationer som byggts i djngeln har jag hört och mayastäder som Palenque och Tikal har jag redan fascinerats av. Ankor Vat ska vara fantastisk har jag hört.

Peru. Jag vill se huvudstaden Lima som verkar så där ärligt kaotisk , besöka den gamla inkastaden Cuzco , flyga över Nascalinjerna, se gamla inkastäder främst Macchu Picchu. Fast att smaka marsvin hoppar jag nog över.

Cuba. Karibien, vackra stränder , dykning , salsa , en huvudstad som jag tror är otroligt vacker , gamla kolonialstäder, jag skulle vilja hyra bil och köra runt själv

Tanzania. Jag tycker Afrika verkar otroligt spännande , vill åka på safari se vilda djur , åka till ön Zanzibar och se dom gamla husen , kryddodlingar och dyka. Egentligen skulle jag vilja besöka många afrikanska länder. Kenya ,Mocambique , Sydafrika , länder i Västafrika och många andra afrikanska länder verkar också spänande.

Som en extra punkt skulle jag vilja slänga in Irak. Idag vill jag absolut inte åka dit men om det i framtiden blir lugnare, stabilare och säkrare vill jag naturligtvis besöka det gamla Mesopotanien, se det gamla Babylon, Persepolis , zighurater och mycker av dom outforskade fantastiska ruiner som finns i området. Det var svårt att välja till det här inlägget för jag skull säkert utan problem kunnat räkna upp hur många som helst nya länder jag vill besöka. Jag har inte besökt så många länder i Östeuropa och före detta Sovjet och det verkar vara spännande ställen. Förhoppningsvis ska jag till Polen inom en inte alltför avlägsen framtid.


*Fem länder du har besökt och vill âtervända till?


Spanien. Jag har bott där i sammanlagt nästan två år. Det är lite av ett andra hemland. Jag kan språket , känner folk , vet hur det funkar , längtar efter maten, det finns fortfarande många platser jag skulle vlja se som till exempel dom romerska ruinerna vid Tarragona. En cortado med Anna Malaga vore heller inte fel

Frankrike. jag älskar Frankrike , fransk kultur , fransk mat , franska språket , ja kort sagt ett underbart land jag skulle kunna resa till hur ofta som helst. Paris är en passion för mig. Vill alltid dit och en kaffe eller middag med Krokofanten skulle vore trevlig.

Indien. Härligt kaotiskt och underbart. Man kan resa här ett helt liv och ständigt se nya saker. Det sägs att man antingen älskar eller hatar Indien. Jag älskade det från första stund och det är så många platser jag ännu inte hunnit se. Den gamla heliga staden Varanasi vid floden Ganges verkar hur spännande som helst. Dit ska jag absolut! Den indiska maten är också helt fantastisk.

Venezuela. Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag reste runt där en månad för tre år sen. Helt underbart land Här skriver jag lite om den resan och för den som kan läsa spanska finns en helt underbar beskrivning av landet i texten. Skriven av den chilienska författarinnan Isabel Allende som levde i exil i huvudstaden Caracas i 13 år. Läser man den blir man absolut sugen på en resa till Venezuela. Kan du spanska, gå in och läs!

Mexico. En verklig favorit som har allt och det vimlar av intressanta historiska minnesmärken.

Hong Kong. Egetligen kanske jag borde skriva Kina eftersom Hong Kong ligger där men Hong Kong skiljer sig en del från "det riktiga" Kina. Jag kan inte förklara varför men jag älskar verkligen platsen. Tycker den är helt magisk , ett av mina favoritställen. Jag gillar det jag ha sett av "det riktiga Kina"också och skulle gärna se mer men Hong Kong är utan konkurans den kinesiska favoriten.

Slänger in en liten extra grej här också. Jag är väldigt intresserad av historia och skulle vilja besöka Grekand och Italien igen. Inte för att ligga på stränder utan för att se alla fantastiska ruiner. Athen är också en stad jag aldrig har besökt men är lite nyfiken på och Rom är ju så otroligt vackert att man kan åka dit hur många gånger som helst utan att tröttna

*Ett land du inte gärna vill âterse?

Jag blev väldigt besviken på Thailand. Jag har svårt att förstå att nästan alla svenskar tycker det är så underbart. Egentligen kanske jag borde ge landet en ny chans. Jag var bara där i 5 dagar och såg mest Bangkok. Visst fanns det ställen jag gillade som fantstiska tempel och det kungliga slottet men mest lev jag besviken och maten är inte heller särskilt kul tyvärr. Algerciras och Huelva i Sydspanien är också ganska fula platser om jag ska vara ärlig men jag blir aldrig besviken på Spanien. Jag har inte varit på så många chaterorter men ställen som byggs upp enbart för chaterturism till exemel på Kanarieöarna , vissa grekiska öar och andra platser brukar inte vara så tilltalande. Jag vill gärna ha lite lokal pägel på mina resmål. Så är jag kanske inte heller någon som vill ligga på en strand i en vecka. Hänger hellre i större städer.

*En plats du blev positivt överraskad av?

Gibratar. Många hade sagt att stället var fult och inte värt en utflykt. Jag tyckte det var väldigt mysigt och en skön stämning. Stannade en hel och hade hur trevligt som helst. Blev också väldigt positivt överraskad av Singapore om jag hade rätt låga förväntningar men jag åker gärna dit igen. Kan även nämna Dehli och Madrid som platser som jag har blivit positivt överraskad av. Trodde väl att jag skulle gilla dom en inte att jag skulle gilla dom så mycket.

*En plats som inte motsvarade dina förväntningar.

Här är jag sugen att skriva Thailand igen men det vore lite fantasilöst. Jag tycker att om flesta platser till och med Thailnad har någon charm så jag blir sällan alltför besviken. Kanske Birka. Det är en spännande plats men det finns inte så mycket att se just där. Alla föremål finns på Historska museet i Stockholm så Birka känns nästan som vilken ö som helst i Mälaren. Det var längsen jag var där men båtresan dit var trevlig , naturen vacker men på plats fanns bara ett café med ful och dyra souvernier och man kunde se arkelogerna gräva men inte hur platsen sett ut tidigare. Det vore kul om dom satsade lite mer på ett museum , visade rekonstruktioner och ordnade guidade turer och att man på något sätt utan att störa kunde få se hur arkeologerna jobbar och vad dom hittar.

*Vad är viktigt för dig när du väljer hotell (eller annan typ av övernattning)?

Det ska vara rent och jag vill gärna sova skönt och helst fritt från kryp men annars kan jag bo hur enkelt och billigt som helst.

*Rekommendera tre hotell! (eller annan typ av boende)

Att sova i djungel lodge i Tikal i Guatemala , höra hur regnskogen vaknar , se solen gå upp över mayaruinerna , vakna av apornas tjatter i träden slår det mesta.

Bishop Lei i Hong Kong kanske inte är världens lyxigaste hotell. Trestjärningt tror jag men rent och snyggt och supersköna sängar. Det som drar upp betyget är utsikten. Hotellet ligger i en skyskrapa högt upp på berget på Hong Kongön och bor man som jag på 23 våningen har man en fantastisk utsikt över stan. I sovrummet bestod två väggar av glas från golv till tak och under dig brer hela Hong Kongön och Kowloon ut sig.

Regyns Montmartre i Paris är väl heller inget lyxhotell. Ganska budget. Rummen har färger som ur filmen Amelie från Montmartre och utsikten över Paris och takåsarna är hänförande och personlen vänlig. Att sitta och dricka välkyld äkta champange som hotellet bjöd på och se ut över takåsarna var minst sagt mysigt (det fanns en speciell anledning till att jag blev bjuden på champange så det är troligen inget ni andra som eventuellt åker hit kan räkna med)

*Vilket är det bästa stället du sovit pâ?

Nu är jag fantasilös och svarar min egen säng. Fast ska det vara miljön som avgör blir det Bishop Lei hotel i Hong Kong eller under stjärnorna på den indiska landsbygden. Då el saknades i hela byn och vi sov en natt på en takterass framträdde stjärnhimlen otroligt häftigt. Ska jag vara extremt intern så kommer en viss platå med på bästa ställen jag sovit men det kan jag inte skriva om här tyvärr.

*Vilket är det värsta stället du sovit pâ? (i nyktert tillstând)

När jag reste runt i Mexico och Centralamerika sov jag några gånger på bussar. Ingen favorit. Man sover väldigt dåligt. Annars är det dött lopp mellan hotell España i Porlamar på Isla Margaritha i Venezuela och hotel Anoop i Dehli. Två riktigt sunkiga hotell. Anoop får dock ett minus i sunkighet för sin extremt trevliga och hjälpsamma personal. Jag har också sovit på tågstationen i Amsterdam och det är väl inget jag önskar att göra om. I onyktert tillstånd hade jag nog kunnat räkna upp några ställen till men dom vill jag nog helst glömma

Dom jag tänkt utmana verkar redan ha blivit utmanade men den som känner för det får gärna skriva kanske Krokofanten , Barajagjohanna , Becka

12 kommentarer:

Tokyo-Linda sa...

När man läser era listor blir man så inspirerad och precis som jag skrev till Jenny insåg jag att det var ju MÄNGDER med platser som jag hemskt gärna vill se som jag inte nämnde i listan och som eventuellt knipt någon plats istället om jag kommit att tänka på det ;) Enklast hade kanske varit att svara: JAG VILL SE HELA VÄRLDEN, vartenda litet hörn. För det vill jag verkligen.
Förstår nästan att du var besviken på Thailand om du var där i bara 5 dagar och då bara i Bangkok. Det är en ganska utmattande stad, full av trängsel, hetta och avgaser. Inte alltid så välkomnande. Själv älskar jag platsen mycket för att den är så hysterisk. Mitt tips till dig skulle vara att åka längre söderut, om du någon gång har vägarna förbi igen. DÄR finns några klickar av paradiset man inte trodde existerade i verkligeheten. Faktiskt. Jag har själv rest runt i landet vid 3 tillfällen och passat på att se nya saker varenda gång. Än är jag inte trött och än vill jag återvända till dem alla :P
En 27-timmars bussresa över hela den indonesiska ön Java tillhör också ett av mina sämsta "övernattnings"-minnen. Hu!

Sofia sa...

Det finns faktiskt ett jättefint museum pâ Birka numera som är värt ett besök. Litet, men bra gjort med modeller av staden bl a. Däremot är utgrävningarna avslutade, sâ man ser inte ett spâr av själva staden. Det är bara en äng som vilken som helst.

Jove sa...

jag skulle behöva ett svar ganska snabbt, så jag hoppas att du kikar in här. :) hur tar jag mig (med buss) från Madrid till Málaga? har du någon bra länk jag kan kolla på? jag ska ner till madrid i augusti, men ett folktomt och kokhett madrid lockar inte så mycket längre, så jag kanske förlänger biljetten och åker till málaga.

Thérèse sa...

Linda - jag håller också med jagvill se hela värden , varje litet hörn. Normalt gillar jag stora kaotiska städer i Asien och Latinamerika som jag har besökt men Bangkok var ingen höjdare. Men visst kan jag väl tänka mig att ge Thailand en chans igen även det inte är det land jag helst vill resa till.

Sofia - kul att dom har byggt ett museum på Birka. Jagvisste inte det. Att åka till Birka är ju en fin båttur en sommardag. Det är som sagt evigheter sen jag var där

Joe - Madrid är absolut inte folktomt i augusti. Tro mig! Det är mysigt även då fast det är kokhett. Synd att du inte vill upptäcka staden för en är verkligen underbar. Men ska du ta dig från Madrid så kolla
www.daibus.es
Buss är billigt men segt.
Det går tåg också och dom hittar du på
www.renfe.es
Snabbtåg till Cordoba i Andalusien tar mindre än två timmar men är ganska dyrt.
flyg hittar du på
www.iberia.es
fast jag tror www.spanair.es är billigare. Tror man kan hitta biliga inrikesbiljetter utan något större problem. Jag har flugit Sevilla - Barcelona minns inte vad det kostade men det var inte så dyrt

Anna Malaga sa...

Oj, vilken lâng och inspirarande lista!!
Sâklart vi ska ta en cortado om du har vägarna föbi. Hâller med om att Huelva och Algeciras är trâkiga, La Línea precis vid Gibraltar är ocksâ extremt fult.
Däremot finns det ju underbara stränder vid Huelva.
Att sova i djungellodge i Tikal lâter ju helt underbart!!

Thérèse sa...

Anna - ja det var underbart. Håller med om att det är gott om fina stränder både i Huelva och Cadiz provinserna. Dom brkar dessutom vara mer folktomma än dom på Costa del Sol , fast det är blåsigare och jag tror Atlanten är kallare än Medelhavet , iallfall tidigt på sommaren.

barajagjohanna sa...

Började svara på frågorna här, men såg ju att du utmanat mig. Jag funderar och lägger upp det på min blogg senare!

Thérèse sa...

Johanna - kul , ser fram emot att läsa det

Krokofanten sa...

Kära Thérèse, det skulle vara så QL att träffas när du kommer...
Då får vi ta en riktigt smarrig restaurang... :o)
Jag väntar :o)

becka sa...

Jag ska anta utmaningen i veckan, jag lovar, men först njuder jag på ett skakande bildreportage från min kamp mot nikotinet. In och kika:-) Puss

Thérèse sa...

Kära krokofanten - jag kmmer absolut till Paris, vet bara inte när. Då ser jag fram emot en gd middag och en kr med min favorit-krokofant. Glöm inte atthöra av dig nä du kommer till Stockholm

Becka - ha ha , ja det där jävla nikotinet. Usch det borde förbjudas omgående. Jag har kikat in ch kommenterat

phuong sa...

Om jag ska vara ärlig tycker jag inte om Vietnam så särskillt mycket även om det finns väldigt vackra platser och även om det är där jag kommer ifrån. Visst, det är ett rätt så intressant land men det finns egentligen inte så mycket att göra. Man gör liksom samma saker hela tiden. Men vem vet? för du kanske gillar det! Min kompis Elin gjorde det i alla fall fast nej inte jag. Bara en åsikt.