söndag, april 08, 2007

antika rekord

*"Den romerska kejsaren Maximinus Thrax , som ska ha varit en bjässe och råbuse , kunde dricka en hel amfora vin om dagen , vilket motsvarar 26.2 liter."

*"Kejsar Maximinus Thrax var även antikens värsta köttätare. Det påstås att han konsumerade mellan 13 och 19 kilo kött om dagen"

Undrar hur hans mage mådde efter en sån vin- och kött-orgie? Jag vill knappast tänka på det men han borde blivit rejält dålig i magen.

*"En annan kejsare som var hungrig var Vitellius som var en frossare av kopiösa mått. Det värsta var enligt Suetonius att han inte kunde lägga band på sig. Mitt under cermonier till gudarnas ära kunde Vitellius rycka åt sig bitar av kött eller kakor som just skulle offras. Ute på resor stannande han till vid värdshus och rev åt sig maträtter knappt hunna ur elden. De gick lika bra med halvätna rester från gårdagen"

*"Den stränga kejsaren Aurelianus ägnade sig inte ofta åt nöjen , men en sak som han verkligen tyckte var roligt var att titta på när en storätare visade sina talanger. En gång satte en sådan under en och samma dag i sig ett vildsvin , 100 limpor , ett får , en gris och avrundade med att sätta en tratt i munnen och bälga i sig en säck med vin"

*"Antikens längsta fylla lär Dionysios I ha haft. En gång ska han har varit berusad i nitton dagar i sträck, vilket också försämrade hans syn enligt Aristoteles som tar upp saken i sitt verk om staden Syracusas författning"

*"En annan känd stor vinpimplare var Alexander den store. Han lät år 325 f.Kr ordna en dryckestävling för att ära den indiska fakir som följt med makedonierna till Babylon och som där avslutade sin jordiska existens genom att frivilligt kliva upp på ett bål. Det gällde att dricka oblandat vin och första pris var en talent , ungefär 26 kilo silver. Av dom som tävlade dog 35 stycken genast av frossa, sex andra lite senare i sina tält. Som segrare korades en Promachos som lyckades pimpla i sig 13.5 liter vin men även han dog fyra dagar efteråt"

Det finns ju andra , kanske aningen mer hälsosamma vanor , än att frossa kopiösa mängder mat och dryck. Fast jag vet inte hur hälsosamt ett sjukligt badande är egentligen. Även om bad är skönt så låter inte som man har full mental hälsa om man badar så mycket som Commodus.

*"Flest bad tog kejsar Commodus som badade sju till åtta gånger om dagen. Följaktligen brukade han också äta i badet"

Berättelserna ovan är från Allan och Cecilia Klynnes bok "Antika rekordboken". En otroligt rolig bok som jag verkligen kan rekommendera. I DN skrev en recensent "Massor av rolig fakta från en tid som efter enomläsning känns oroväckande lik vår egen"

Vem var antikens fetaste man? När inträffade det värsta läktarbråket, när avslöjades fusk vi Olympiska spelen? Vad bestod den dyrbaraste måltiden av och hur mycket kostade en flaska av romarnas dyraste vin? Vilket var det högsta priset för en tavla , för en frukt , för en burfågel? Hur stort var antikens största skepp och hur högt var det högsta belägringstornet? Hur mycket tjänade den högst betalda gladiatorn?
Det och nästan 800 andra fantastiska fakta från den grekisk-romerska antiken har arkeologerna Allan och Cecilia Klynne listat i Antika rekordboken

5 kommentarer:

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

För tio år sedan hade jag supit samtliga nämnda under bordet!

Men jag kan nog fortfarande ÄTA dem under bordet!!!

Thérèse sa...

Niklas - haha så om någon liksom kejsar Vitellius roas av att se en storätare visa sina talanger ska han/hon kontakta dig?

Thérèse sa...

Niklas - förresten har jag en känsla av att du fortfarande skulle kunna supa ganska många under bordet även idag. Men jag kanske har fel. Jag har egentligen ingen aning

Anna Malaga sa...

Fast de var ju ute och spydde mellan varven. Även de gamla romarna var drabbade av bulimi.

Thérèse sa...

Anna - haha ja det är klart , ska man få i sig såna här mngder mat och dryck så krävs det väl att man spyr mellan varven