tisdag, februari 13, 2007

Madrid

Jag har raderat min gamla blogg Mitt liv i utlandet och bestämt mig för att försöka börja på en ny blogg som enbart ska handla om resor och resande. Jag kommer att skriva både om Sverige och andra länder. Om någon som läser bloggen vill skriva en reseberättelse eller ett restips så går det bra att maila inlägget till mig på theresesundqvist@yahoo.com så kommer jag att publicera det.
Ni som har länkat mig får gärna ändra i era länkar. Jag kommer att ha som mål att uppdatera dagligen men inte vara så personlig som i den gamla bloggen.

Efersom jag har bott i Madrid blir mitt första inlägg restips om staden. För att komma igång är jag lat och återvinner ett gammalt inlägg från min gamla raderade blogg. Jag har faktiskt ngra stycken inlägg jag troligen kommer att återvinna.

se och göra i Madrid

Det finns hur mycket som helst att se och göra i Madrid så det beror ju lite på smak och intresse. Jag ska skriva ner några tips och ni som läser och känner till Madrid får gärna komma med flera. Om jag kan ger jag gärna tips om Madrid , så det är bara att fråga.


Björnen vid Puerta del Sol

På det vackra torget Plaza Mayor ett stenkast från Puerta del Sol (där flera metro-linjer stannar) ligger en stor turistbyrå där man kan få mycket tips och gratiskartor över stan. Turistbyråns gratiskartor är precis lika bra som dom man köpe för 5-10 € i tidningskiosker. Från Puerta del Sol utgår gudiebussar som tar en runt i staden och ger guidning på olika språk. Det finns två olika turer och köper man en biljett gäller den för obergränsat åkande på båda turerna hela dagen.
Kan vara ett bra sätt att få en överblick över stan och lära sig lite om den.


Puerta del Sol

Plaza
Mayor och kvarteren runt omkring är väldigt vackra men packade av turister och restauranger och barer tar ofta rejäla överpriser. Fast visst är det mysigt att sitta på uteserveringarna på torget. Ett tips är att gå till det närbelägna torget Plaza de Santa Ana. Hit hitta inte riktigt lika många turister så det är mer lokal prägel och humanare priser på mat och dryck. På dom smala gatorna mellan kring Puerta del Sol och Plaza Mayor finns ett relativt stort utbud av restauranger från hela världen tex. japanskt , indiskt , italienskt , schweiziskt, kubanskt ,kinesiskt, irlänskt , turkiskt och mycket annat . Alla är långt ifrån dyra. Så gott som alla har menyer med priser uppsatta på utsidan så man kan kolla vad dom har och vad det kostar innan man bestämmer sig.


Plaza Mayor

El Corte Ingles som är en stor varuhuskedja som finns runt hela Spanien har ett stort varuhus vid Puerta del Sol. Inte något speciellt. Ganska dyrt. En hel
del märkeskläder. En trappa ner utanför mataffären finns en stor och fin delikatessbutik för den som vill köpa med sig spanska deliktesser hem. På gågatan i närheten finns en del andra stora varuhus som bland annat FNAC som har billiga böcker och dvdfilmer. Även HM , Zara , Mango och andra välkända klädkedjor ligger i närheten.


El Corte Ingles med julskyltning

Vill man hitta lite roligare och mer udda affärer är stadsdelen Chueca ett bra ställe att leta. Chueca är också känt som
Madrids gayområde. Här finns också många mysiga tapasbarer. Äta tapas ska man absolut inte missa när man är i Madrid. Här är en länk till ett inlägg jag skrev om tapas och namn på dom vanligaste tapasrätterna. Tapasrätterna ligger ofta framme bakom bardisken så man kan titta och peka på det man tycker ser gott ut. Perfekt om man inte kan spanska. Beställ in flera och dela på. Vill man haen större portion beställer man en raciones.
Vill man äta en rejäl måltid så är menu
del dia bra och prisvärt. Brukar finnas på dom flesta spanska resturanger och serveras oftast mellan vissa tider. Man kombinerar ihop sin mltid genom att välja mellan eller antal förrätter , huvudrätter och efterrätter. Bröd och nästan hur myckt vin eller annan dryck man vill ingår alltid. Kostar mellan 6-20 € beroende på ställe. Billigare bortanför dom stora turistområdena.


bar

Stadsdelarna Chueca och Malansaña har en
del hippa klubbar och kul barer för den som vill gå ut och festa. Något man bör göra i Madrid för här finns ett av Europas bästa nöjesliv. Klubbar och discon kan ha öppet till långt in på förmiddagen och riktigt mycket folk blir det inte förrän efter midnatt. Själv har jag dock väldig lite erfarenhet av Madrids berömda uteliv. Jag var väldigt sällan ute när jag bodde där utan det blev mer tapas med familjen

Vill man handla riktigt dyra märkeskläder och gå på dyra ställen där dom rika samlas ska man bege sig till stadsdelen
Salamanca.

Är man i
Madrid en söndag ska man absolut inte missa den stora loppmarknaden El Rastro. Här finns hur mycket som helst att köpa och kul och trångt folkliv och många små trevliga restauranger och barer om man blir hungrig , törstig och vill vila fötterna. Här är också gott om ficktjuvar så håll noga koll på dina värdesaker. Livligast på förmiddagen. På eftermiddagen när marknaden stänger dyker försäljare med märkeskopor av väskor och solglasögon , parfymer och dvd och cd kopior. Ta metron till La Latina.

Är man riktigt shoppinggalen och vill bege sig till ställen dit få turister hittar
kan man ta metro nummer 9 norrut till Barrio de Pilar. Här ligger Centro Comercial la Vaguada som är Madrids största shoppingcenter med cirka 350 affärer. Fast jag tycker personligen att Centro Comercial Plaza Norte 2 som ligger norr om stan är trevligare. Hit kommer man med buss 156 från Plaza Castilla. Här i närheten ligger också ett av Madrids två IKEAvaruhus.

Att åka buss och tunnelbana i
Madrid är både enkelt och billigt. Taxi är billigare än i Sverige och lätt att få tag på. Åker man dom officiella grön-vita taxibilarna kör föraren efter taxameter och man blir inte lurad.


gata i centrala
Madrid

I Madrid finns några av världens finaste konstmuseum. Prado som ligger på Paseo de Prado när tågstationen Atocha är ett måste precis som Centro del Arte de Reina Sofia alldeles vid Atocha. Prados samlingar innehåller äldre kända konstnärer som Velazquez , Murillo , El Greco med fler. På Centro del Arte de Reina Sofia
kan man se nyare verk av kostnärer som Picasso och Dali. Snett emot Museo del Prado.
Thyssem är
Madrids trdje stora konstmuseum. Det är en privatsamling som innehåller många kända konstverk från hela världen och det ligger vid museo del Prado. Fortsätter man Paseo del Prado lite längre upp kommer man till Plaza Cibeles där den berömda Cibelesstatyn som blivit en symbol för Madrid står. Metrostationen här heter Banco de España.
Jag har också hört att kungliga slottet
Palacio Real vid Plaza Oriente ska vara fint och värt ett besök men jag har själv bara sett det från utsidan.


Cibeles

Är man intresserad av fotboll
kan man gå och se Real Madrid spela på Santiago Bernabeu stadion i norra delen av stan. Metrostationen har samma namn som stadion. Kan man inte gå på en match så finns det möjliget att besök arenan , gå guidade visningar och se en utställning om klubben på dagtid.


Santiago Bernabeu

I det stora grönområdet Casa del Campo straxt väster om centrum finns ett fint zoo och ett stort
tivoli.
Blir man trött på staden och vill se lite grönt är den stora Retiro parken en perfekt plats att söka sig till. Den är mysig att promenera runt i och ha picnic i men man
kan inte räkna med att vara ensam.

Madrid kanske inte är en stad där det finns så mycket man MÅSTE se och göra utan mer en stad där man promenerar runt , njuter av atmosfären och folklivet , äter tapas och sitter på barer och caféer.

Är man i
Madrid flera dagar tycker jag man kan använda åtminstone en dag till en utflykt utanför stan. Min favorit är den gamla staden Toledo 7 mil söder om Madrid. Hit går bussar och tåg nästan hela tiden och resan tar en timme.Andra trevliga utflyktsmål är Aranjuez 4 mil öder om staden och det gamla klosterslottet El Escorial några mil nordväst om staden. Båda nås lätt med lokaltåg RENFE från tågstationen Atocha


Toledo

4 kommentarer:

barajagjohanna sa...

BRA DÄR! Kul. Ska ändra länken till dig.

Thérèse sa...

Johanna - tack , känns bra med nya bloggen. Hoppas bara någon hittar hit

Anna Malaga sa...

Har hittat hit nu - och länkat!

Anonym sa...

http://lumerkoz.edu Good Job, http://www.lovespeaks.org/profiles/blogs/buy-valtrex halimi http://epsaservicecenter.com/members/Buy-Lamisil.aspx unaffiliated http://www.comicspace.com/buspar/ innumerable http://barborazychova.com/members/Buy-Crestor.aspx stresa http://www.lovespeaks.org/profiles/blogs/buy-zyrtec ticketing geese