fredag, juni 12, 2009

ratatouille och pisto

Posted by Picasa


Efter att ha läst det här recpetet på Saras blogg kände jag att jag måste göra ratatouille. idag skulle jag dessutom bjuda på middag så det kändes som en jättebra idé att ha något väldigt gott vegetariskt till kycklingen som den köttätande middagsgästen också ska få. Jag brukar laga ratatouille ganska ofta men nu var det ett tag sen. Det enda jag tyckte Sara missade i sitt recept är att några lagerblad ska koka med och att pressa ner saften av en citron i grönsaksröran. Det är vad jag brukar göra och det blir gott men jag har sett recept utan citron och lager.

Idag har jag experimenterat lite och kryddat min ratatouille med Pimentón de la Vera som är rökt paprikapulver från La Vera i regionen Extremadura i västra Spanien. Dessutom blir det lite svarta oliver i anrättningen. Oliverna var en idé från Sara för jag har aldrig ätit ratatouille med oliver i förut men självklart borde det bli hur gott som helst. Chèvre (fransk getost) och fetaost har jag provat i ratatouille och det blir väldigt gott. Men idag skippar jag ost.

Ratatouille är lätt att variera efter smak , lägga till eller ta bort något. Dessutom kan man servera det till det mesta. Som den är med färskt bröd (baguette, så klart!) , till ris eller pasta , med fisk , kött eller stekt ägg. I pajer , crêpe på varma mackor och liknade eller bara som den är. Själv ska jag servera den till grillad kyckling ikväll. Som vegetarian hoppar jag över kycklingen men min middagsgäst uppskattar nog både kyckling och ratatouille.

Även i Spanien finns en grönsaksröra som är mycket lik ratatouille och som ofta serveras med bröd och ett stekt ägg. Den kallas pisto och är mycket vanlig. Den enda lilla skillnaden är möjligen att grönsakerna brukar vara i mindre bitar och mer tomatsås i pisto. Inte heller brukar man ha citron i däremot gärna Pimentón de la Vega. Fast samma aubergine , lök , paprika , tomater , zucchini, vitlök , olivolja , salt , peppar ingår alltid i både pisto och ratatouille. Ofta också örtkryddor av något slag och lagerblad. Den översta bilden i inlägget föreställer ratatouille och den här under visar pisto.

Posted by Picasa


För recept kika påSaras ratatouille för nybörjare i början av inlägget. Lägg till lite pressad citron och låt några lagerblad koka med så blir det perfekt.

Här finns ett recept på pisto på svenska som jag hittat. Men det finns inga regler och många varianter på båda recepten så var inte rädda för att exprimentera.

Vill man söka andra varianter på ratatouille och pisto på svenska eller andra recept överhuvudtaget är Tasteline ett jättebra ställe där man brukar hitta mycket.

5 kommentarer:

Erica sa...

Gott! Du är så härlig Térèse!
Man får inte bara härliga recept från dig, dessutom får man också lite lärdom från dig :-)

Anonym sa...

Ja, ratatouille är gott! Ett tag gjorde jag det ganska ofta, men nu var det länge sedan.

/Anna S.

Cecilia sa...

Så fint att du delar med dig av goda recept - speciellt såna från Spanien och Medelhavsländerna tycker jag förstås!

Ratatouille, grönsaksröror är ju så gott och det lönar sig verkligen att göra storkok och frysa in. Kan användas till så mycket. Sen kan man ju som du skriver lägga till det man vill, fetaost, oliver, citron förstås och mycket annat. Nam nam!

Sara sa...

Vadå, så min ratatouille skulle inte vara perfekt? Fnys. ;)

Miranda sa...

Erica , Cecilia o Anna - Tusen tack

Sara_ Ja men med lite citron o lager blir din rattouille perfekt