onsdag, juni 17, 2009

gifta sig till nytt efternamn

När jag gifte mig så bytte jag efter viss tvekan efternamn. Therers Hansson blev Therese Sundqvist. Min tvekan berodde inte på att mitt gamla efternamn var så märkvärdigt eller att mitt nya var så häftigt. Jag var liksom Therese Hansson och det tog ett bra tag att fatta att jag hette något annat. jag sa fel hur många gånger som helst. Mitt skäl till att byta var att jag ville ha samma namn som mina barn som sen dom föddes hade hetat Sundqvist.

Nu har jag velat fram och tillbaka om jag ska byta igen. Jag är skild. Det har flyttat in en till Sundqvist i min port , jag får ibland hans post. Men jag hade inte tänkt ta tillbaka Hansson som är pappas namn utan ta min mammas lite ovanligare efternamn Rhann.

Fast nu är jag ju Therese Sundqvist så jag kommer att säga fel efter ett byte. Det tar tid att liksom bli Therese Rhann. Det tar tid och kostar pengar att få nya bankkort , körkort , pass och sånt. Jag kan ju förstår vänta och hoppas att mannen i mitt liv dyker upp och friar och att han har ett häftigt efternamn. Men det känns väldigt avlägset idag.

I Spanien byter man inte efternamn när man gifter sig. Alla spanjorer har två efternamn , mammas och pappas. Mina föräldrar är gifta men har olika efternamn men på den tiden jag föddes fick man pappans. När spanjorer gifter sig behåller dom sina namn och barnen får pappas första efternamn som första efternamn och mammans första efternamn som andra efternamn. En ganska bra sed. För alla som bytt namn vet att det är jobbigt. Men jag ska nog själv byta för jag är ju skild sen flera år och jag tror inte någon friare alls dyker upp varken med eller utan häftigt efternamn. Visst är Therese Rhann ganska okay ändå? Behåller nog det om jag mot förmodan någon gång blir gift igen.

Läste i Aftonbladet att 20% av dom par som gifter sig behåller sina respektive namn och att det är en ökande trend. 69% tar mannens namn och 8% kvinnans namn. Resterande 3% hittar på ett eget namn ofta i kombination av dom två namn dom har. Byter jag till Rhann har jag ett så häftigt och ovanligt namn att skulle mannen i mitt liv dyka upp och fria lär han vilja ta mitt namn.

Men vad tycker ni som läser här? Ska man ta kvinnan eller mannens efternamn eller var och en behålla sitt eget när man gifter sig? Varför?

5 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Jag tycker man ska ta det efternamn som känns bäst. Det känns jättefånigt att jag skulle ta min mans efternamn bara för att det är en tradition. Som journalist är det lite poppis att ha ett ovanligt efternamn - flertalet på min utbildning har till och med bytt namn. Skulle jag gifta mig skulle jag vilja ha det snyggaste efternamnet av mitt eller mannens, alternativt hitta på ett nytt. Men jag är Johanna Lundholm - det skulle kännas konstigt med ett nytt efternamn, precis som du säger.

Therese Rhann låter jättefint - och ovanligt. Byt! ;)

Erica sa...

Jag tycker att du absolut ska byta till Rhann! Väldigt fint namn måste jag säga :-)

Jag har varit gift tidigare och då hade jag mitt eget efternamn som mellan namn. Men det blev krångligt att att använda det så. När jag gifte mig med Mattias var jag väldigt bestämd med att ha kvar mitt efternamn. Eftersom jag är adopterad, kändes det så naturligt att ha kvar det, eftersom det är en av de saker jag har gemensamt med mina föräldrar. Jag har ju inga biologiska gener att tala om. Min man valde mitt efternamn, eftersom det var viktigare för honom att ha gemensamt än att ha kvar sitt eget. Förmin del kunde vi ha haft varsitt efternamn, men jag förstår vad han menar. Det blir en annan "tillhörighet" som familj med gemensamt efternamn.

Erica sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

jag kommer att ta min mans efternamn när vi gifter oss. I och för sig har han ett väldigt "spanskt" namn, men jag tar inte hans namn pga ursprungligheten, men bara för att det känns bäst för mig. Men såklart beror det på var och en, känns det bra att byta, då för man det.Känns det fel, då avböjer man!Man lever lika bra ändå!
Ta det namnet som känns bäst!

Thérèse sa...

Johanna- Som journalist kanske det också känns viktigt att behålla sitt namn för det är ju namnet man "skriver under" artiklar med. Har man dessutom ett lite ovanligt namn så sticker man ju ut och det kan ju vara bra för framtida journalistjobb, kanske. Jo jag ska nog byta , har bara svårt komma till skott.

Erica - Jag förstår dig. Byter jag namn till Rhann så kommer jag inte ändra om jag gifter mig i framtiden. Jag känner väl att jag vill och borde byta för ha min exmans efternamn känns inte direkt konstigt men ändå. Vi är ju mycket goda vänner och ses flera gånger i veckan så bytet har ingenting med att jag ogillar honom.

Mandy - Jag tycker också man ska göra det som känns rätt. För mig är det inte aktuellt att gifta mig nu , vet ju faktiskt inte ens om det någonsin kommer att bli aktuellt. Det får framtiden utvisa. Men lite tveksamt känns det att ha kvar exmannens efternamn trots att vi är mycket bra vänner. Han blir definitivt bjuden på bröllopet om det blir aktuellt i framtiden. Jag tror jag kommer byta men har svårt att komma till skott med det. har tänkt så länge på det men fyller aldrig i och skickar in papper. Är väl inte världens viktigaste grej heller