torsdag, juni 04, 2009

osvenskt

För drygt ett år sen var jag och lyssnade på Fredrik lindström när han pratade om svenskar och svenskhet under rubriken "Världens modernaste land med världens osäkraste folk". Både väldigt roligt och väldigt tänkvärt.

En sak som han tog upp var att osvensk inte alltid är ett positivt begrepp i Sverige som vi brukar påstå. När det gäller kultur , umgänge mellan människor, sättet att vara och likande saker som inte kan mätas konkret är osvenskt ett positivt ord.

När det däremot gäller sånt som säkerhet , standard , lagar , demokrati och liknade som är lättare att definiera och mäta så är osvensk ett negativt begrepp.

Man säger gärna du är så härligt osvensk, vilken härligt osvensk fest men inte lika gärna vilken härligt osvensk kötthantering , vad härligt osvenskt elledningarna är dragna här, vilken härligt osvensk bostadsstandard.

Fast det här med att det anses som en komplimang att bli kallad osvensk är nog en väldigt svensk företeelse. Jag kan inte komma på något land där motsvarande skulle anses som något positivt. Till exempel en amerikan så blir kallad oamerikanskt tar det som allt annat än positivt.

Fast vad är svenskt och vad är svenskhet egentligen? Många har nog en bild av det men har kanske svårt att sätta ord på det. Vad är typiskt svenskt? Nog lättare att sätta ord på. Hur är en svensk och vem är svensk? På det här finns inga svar och den som försöker svara idag svarar nog helt annorlunda än vad en svensk hade gjort på 20-, 30-, 40 och 50-talet. Vårt land och våra vanor ser helt annorlunda ut idag än vad det gjorde då.

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag kan känna mig väldigt svensk, eller atminstone skandinavisk, här i Frankrike... Men när jag kommer "hem" till Sverige känner jag mig ganska fransk. Lustigt det där. ;)

Thérèse sa...

Sara - det är nog något du delar med dom flesta utlandssvenskar. Jag känner mig nog också väldigt svensk även i Sverige och har lite svårt att förstå det där med osvensk. Jag har många väldigt svenska värderingar och jag är inte så härligt osvensk att jag dricker vin till lunchen... Men samtidigt saknar jag en hel del av det spanska sättet att leva.