torsdag, juni 25, 2009

Moderskärlek


Den här tavlan heter Moderskärlek och är målad 1882 i Cadiz av en då 22 årig Anders Zorn. Zorn kanske är mest känd för sina så kallade Zorn-kullor , stora yppiga , nakna , gärna badande dalkullor.

Zorn har dock målat mycket mer än bara stora , frodiga kvinnor. Han var en flitigt anlitat porträttmålare i societeten både i Sverige och utomlands och idag finns hans målningar på konstmuseer i hela världen.

Zorn reste också väldigt mycket och tillbringade långa perioder i Spanien , mest i Madrid och Cadiz, där han målad. Han vistades i Spanien 1881-1885 och lärde sig till och med språket. Just tavlan Moderskärlek som föreställer en mamma i Cadiz och hennes barn är hans mest kända spanska tavla. den är idag i privat ägo.

Zorn reste ganska mycket och blev berömd och anlitat som porträttmålare i länder som Spanien , Portugal , USA , England, Frankrike och Tyskland. Han besökte även Ryssland, Ungern , Turkiet och reste runt i Nordafrika.

Visst känner man verkligen att det finns moderskärlek hos den unga kvinna i Cadiz som Zorn målade av på 1880-talet. En tavla man blir varm och glad av.

4 kommentarer:

Anonym sa...

den typen av Zorns målningar kännde jag inte till. Men det är hur ljuvlig som helst!

Sara sa...

Det visste inte jag om Zorn... Och jag som är dalkulla och allt! ;)

Cecilia sa...

Zornmuseet i Mora visar just nu en utställning om Zorn och Spanien http://www.zorn.se/utstallningar!

Jag gillar inte den här målningen något vidare, lite för kitschig i min smak. Men visst är det en bild av moderskärlek!

Min mormor blev tillfrågad av Zorn när hon var ca 16-17 år om han inte fick måla av henne. Men hon tackade nej!

Thérèse sa...

Mandy - jag hade inte heller koll förrän ganska nyligen då jag stötte på målningen av en slump och sen läste mig till att han var mycket i Spanien. Ja , reste mycket överhuvudtaget. Har väl fördomsfullt tänkt mig Zorn som någon som mest hängde i Dalarna och målade stora kvinnor från trakten.

Sara - Du är nog inte ensam , jag är visserligen inte dalkula men har inte vetat detta så länge.

Cecilia - Men vad kul , tack för tipset , jag ska till Leksand om 1.5 vecka och sen blir det troligen lite utflykter runt Siljan. Min kompis som bor där är mycket konstintresserad så jag ska försöka få med henne en sväng till Zorn-gården. Jo , kan hålla med dig att det är lite sk. "Hötorgs-konst" över den men ändå blir man glad och känner moderskärleken