måndag, juni 08, 2009

Santa María la Blanca och Alcazar i Toledo

Posted by Picasa


70 kilometer söder om Madrid ligger den lilla staden Toledo. Staden nås snabbt och lätt från Madrid med bil , buss eller tåg och är verkligen värd en utflykt. Hela staden Toledo är som ett stort historiskt museum.Bland alla spännande byggnader finns Santa María la Blanca som byggdes som en synagoga på 1200-talet men sen kom att användas som ett heligt rum för tre religioner. På fredagarna höll muslimerna bön här , på lördagarna judarna och på söndagarna dom kristna. Efter att dom kristna återerövrat hela Spanien i den så kallade Reconquista så användes Santa María la Blanca enbart som kyrka innan huset fick bli anstalt för "fallna" kvinnor , soldatbarack och lagarlokal. Nu är synagogan restaurerad till sin forna prakt och är ett välbesökt museum.Bland andra intressanta byggnader i staden märks den gamla moriska borgen Alcazar. Borgen blev också berömd under spanska inbördeskriget då den omringats av republikanska styrkor och där inne höll Francos anhängare stånd under leding av överste Moscardó. Republikanerna hade tillfångatagit överstens son och via en fälttelefon fick översten meddelande att om man inte gav upp Alcazr skulle sonen avrättas. Översten bad att få tala med sin son:

Luis Moscardó- Hallå pappa!
Översten- Vad händer?
Luis Moscardó- Ingenting det säger bara att de ska skjuta mig om du inte ger upp Alcazar
Översten- Jag förstår. Ge din själ åt Gud. Ropa leve Spanien och dö som en fosterlandsälskare.
Luis Moscardó- Farväl jag älskar dig, pappa
Översten- Jag älskar dig, min son

Sonen avrättades. Kort därefter kom förstärkning och Toledo intogs av Francos styrkor. Efter kriget var överste Moscardó en av dom första som aldades av franco. Han blev Greve Alcazar de Toledo.

Alcazar var länge en vallfärdsplats för Franco-anhängare där man i telefoner kunde lyssna till dialogen mellan översten och hans son Luis. Men nu är det enbart en ett spännande museum med en fantastisk utsikt över staden och floden Tajo.


Alcazar i Toledo

Toldeo var också hemstad för en av Spaniens främsta målare El Greco egentligen Domenikos Theotokopoulos som var född på Kreta men levde större delen av sitt liv i Spanien. Han levde mellan 1541 och 1614 och många av hans målningar finns på det kända konstmuseumet Prado i madrid men hans hem går att besöka i Toledo.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad intressant med synagogan som kom att användas av tre religioner!
/Anna S.

Erica sa...

Fick exakt samma tanke som Anna. Märkligt att det inte kunde fortgå. Tre religioner som samarbetar, det är verkligen innebörden i religionerna, inte så som de håller på idag.

Thérèse sa...

Anna och Erica - Jag tänkte också på det.