söndag, juni 07, 2009

Mayrit

 
Posted by Picasa


Morerna härskade ju över Spanien i nästan 800 år. Eller delar av Spanien. På slutet var det ju bara trakten kring Granada och Malaga som hölls av morerna. Tills "det katolska kungaparet" Ferdinand och Isabel lyckades fördriva den sista moriska härskaren Bobadil 1492. Morerna hade sitt ursprung i norra Afrika men var en del av det väldiga muslimska imperiet som löd under kalifen i Bagdad. Man var väldigt framstående inom många vetenskaper som matematisk , medicin, astronomi, jordbruk och duktiga poeter.

Spåren efter morerna syns främst i Andalusien i södra Spanien där Alhambra i Granada , La Mezquita i Cordoba och El Alcazar i Sevilla är fanatastiska moriska byggnadsverk liksom runinerna vid Medina Azahara utanför Cordoba.

Men morernas inflytande märks också i det spanska språket många ord som rör jordbruk, administration och husbygge har moriskt ursprung.
Noria som betyder vattenhjul på spanska är ett arabiskt låneord liksom acequia -bevattningsdike, aljibe-cistern, alcalde- borgmästare, alfombra- matta, almohada - kudde och många andra ord. Ingen spanjor skulle klara dagen utan aciete - (oliv)olja, azúcar- socker eller café som också kommer från arabiskan.

Det finns språkvetare som påstår att spanskans Olé kommer från arabiskans Allah. Det spanska ordet ojalá som betyder ungefär förhoppningsvis kommer från arabiskans Inshalla - om gud vill.

Morerna förde med sig en rad nya grödor som till exempel den krokus som ger saffran , citron, apelsin , persikor, aprikoser, bananer, dadlar, fikon , sockerrör , ris och flera sorters palmer. Man effektiviserade också jordbruket med brunnar , konstbevattning och annat.

Morerna anlade och namngav också staden Madrid på 800-talet. Man byggde en borg på platsen där man fann rika källor med sötvatten på den spanska torra högplatån. Fast den var inte lika torr då som nu. En gång i tiden växte faktiskt skog som björna strövade kring i där staden Madrid ligger. det är lite svårt att tänka sig när man ser ut över det nästan ökenlika torra landskapet.

Idagens Madrid finns inga spår av morerna men man anlade här en borg , Alcazar, som fick vatten från vattenledningar majra, efter arabiskans ord för vatten , maja. Den nya staden kallades Mayrit och trots sitt torra läge försöker den fortfarande leva upp till sitt namn som vattnets drottning. Det sägs att få huvudstäder har så många porlande och skummande fontäner som Madrid. Bilden föreställer Cibeles , en av stadens mest kända fontäner.

2 kommentarer:

Nadia sa...

Jag tycker både det är häftig och lite spännande att så många spår av den moriska kulturen fortfarande är synliga i dagens Spanien.

Ibland undrar jag hur spanjorer resonerar, jag tänker då speciellt på att många inte är så förtjusta i araber i allmänhet och marockaner i synnerhet. Hur dom får det att gå ihop med sin egen historia har jag aldrig begripit.

Thérèse sa...

Nadia - Jag tycker också det är spännande och särskilt i Andalusien märkes det moriska arvet. Alhambra i Granada är verkligen en pärla.

Jag förstår inte heller det där. Hörde en gång en spanjor som svamlade något om att morerna i Spanien var minsann inte samma sak som dagens araber. Så klart dom inte var men ett sånt sätt att resonera känns rasistiskt och avståndstagande och inte särskilt trevligt.