måndag, juni 22, 2009

Umeboshi

En av mina japanska kompisar äter ofta onigiri det vill säga en japansk risboll fylld med ett noriark på utsidan och umeboshi på insidan. Jag har flera gånger blivit bjuden och risbollen och nori är gott men ume har jag inte riktigt lärt mig uppskatta. Smakar väldigt speciellt. Vet inte om det går att få tag på i Sverige , knappast på ica men möjligen i specialbutiker som säljer asiatisk mat. Men jag har sett det på någon svensk sushirestaurang.


Onigiri fyllda med ume

Umeboshi är en sorts inlagda japanska plommon (som egentligen är mer besläktade med aprikoser), mycket populära i japan. De serveras gärna tillsammans med ris t.ex. instoppad i en onigiri eller som måltidstillbehör eller snacks. Umeboshi är extremt salta och sura och det kan nog behövas viss tillvänjning för att uppskatta umeboshi. Jag har ännu inte kommit dit.

I Japan anser man dem mycket hälsosamma, och sägs vara bra för allt från att bota förkylning till att ge ett längre liv. Den saltsura inläggningen har också en konserverande effekt, vilket också är en av anledningarna till att man stoppar dem i risbollar för att de ska hålla längre.

Råa lär ume-plommonen i princip vara oätliga, så det krävs att de torkas, saltas och läggs in innan de blir användbara. I umeboshi-lagen har man oftast tillsatt perillablad (shiso-blad) som ger en rödare färg. Umeboshi förekommer även i form av puré som används som smaksättning.


Umeboshi

2 kommentarer:

Erica sa...

Det är så roligt att få följa dina "matresor". Du skriver alltid så intressant!

Thérèse sa...

Erica - tack , du är så otroligt snäll och gullig