onsdag, juni 17, 2009

djävulens grönsak?Brysselkål är "Djävulens grönsak" så förklarar den brittiska örlogskaptenen Wayne Keble det brysselkålsförbud han har infört på sitt fartyg HMS Bulwark.
Wayne Keble är inte ensam om att inte gilla brysselkål. En undersökning från 2022 visar att det är den mest avskydda grönsaken i Storbritannien.

Men jag måste protester. Stor protest! Brysselkål är jättegott. Den går att använda till mycket mer än att bara servera kokt som tillbehör. Halvera dom små kålhuvudena och stek dom , smaksätt gärna med soja och sesamolja. Blir hur gott som helst. Rå brysselkål kan skivas och användas i sallad. Jättegott. Så funkar den i soppor , grytor , gratänger , wokade rätter och mycket mer. En väldigt god och användbar grönsak.

9 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Inte för att jag brukar köpa brysselkål, men jag har inget emot att äta det.

Min mormor kallar det för EU-kål, hahaha, jag tycker det är helt underbart!

Erica sa...

En fantastisk grönsak! Använder den till väldigt många saker. God också, bara man anrättar den på rätt sätt.

Till barajagjohanna: Underbar humor din mormor har!

Thérèse sa...

Johanna - din mormor verkar rolig

Erica - visst är det gott med brysselkål

Per sa...

Helt rätt! Brysselkål eller EU-kål är rätt vidrigt faktiskt. Kan väl äta om jag blir tvingad, men inte är det särskilt gott.

Om barnen i Hans och Greta fått välja mellan häxan Elnas pepparkakshus eller häxan Zeldas brysselkålshus, vad hade dom valt?

Thérèse sa...

Per - Om du blir tvingad tillräckligt många gånger kommer du att upptäcka att du gillar det. Många gånger kan man ha fördomar. Fram tills jag var 18-19 var jag övertygad om att oliver var äckligt , jag råkade smaka av misstag och sen dess har det tillhört mina favoriter. En man jag känner inbillad sig i många år att dijon-senap var äckligt men när han råkade smaka blev han helt fast.
Jag hade valt Zeldas Brysselkålshus

Joakim sa...

Hmm, brysselkål som är så gott.
Jag brukar efter att de är kokade fräsa på dem lite snabbt i smör och hackad vitlök. Riktigt gott är det.
Men men nu var det Storbritannien som undersökningen var gjord i, de är väl inte kända för god mat.

Thérèse sa...

Joakim - Ha ha , det stämmer Storbritannien är inte direkt känt som ett gastronomiskt paradis

Nadia sa...

Åh, jag älskar brysselkål! Det är ju hur gott som helst.
Jag brukar fräsa lite rödlök i en gryta, hälla i grädde och saffran,peppra, salta och låta brysselkålen koka i grädden tills den är färdig. Sen toppar jag med ett par droppar citron och har världens godaste(och enklaste) brysselkålsgryta.

KARLAVAGNEN sa...

Från 2022?