tisdag, juni 16, 2009

vallonbruk , slott och sten

Vallonerna är en franskspråkig i Vallonien i södra Belgien. Dom var kända som duktiga smeder och i början av 1600-talet vävades vallonsmeder till nya järnbruk i Sverige. Dom flesta valloner hamnade i trakten av Norrköping, Finspång och i norra Uppland. En stor del av vallonerna återvände till Belgien när deras kontrakt gick ut och dom levde ofta för sig själva med sina landsmän och bevarade sina egna seder och traditioner. Hur många som blev kbvar i Sverige är man oense om men enligt Nationalencyklopedin stannade cirka 900 individer permanent i Sverige och än idag har en del svenskar efternamn som skvallrar om vallonättlingar till exempel Anjou , Baude, Bayard , Hübinette, Drougge, Tillman , Allard, Dubois och många andra.

Just i norra Uppland finns flera intressanta och välbevarade vallon-bruk som är väl värda ett besök. Ett av dom finaste med den mest välbevarade smedjan är det i Österbybruk. Här finns förutom smedjan och herrgården som inrymmer hotell och restaurang också lantbrukshistoriskt museum med maskiner diverse konstnärer som ställer ut.Konstnären Bruno Liljefors höll till här. Själva bruket och herrgården ligger väldigt vackert och det är trevligt att promenera runt i parken.

Nära Österbybruk ligger också Dannemora gruva där man brutit järnmalm från mededltiden fram till 1992. Numera är det ganska förfallet runt gruvan men det finns ett intressant museum som visar på gruvbrytningens historia.

Ytterligare några kilometer bort ligger Örbyhus med slottet med samma namn. Det var här Erik XIV blev förgiftad enligt sägnen av ärtsoppa. Erik XIXs kvarlevor har undersökt och visat sig innehålla stora mängder arsenik. En annan makaber upptäckt man gjorde när man öppnade hans kista i Västerås domkyrka var att Eriks fötter hade huggits av eftersom kistan var lite för kort. Örbyhus slott ligger vackert vid Venedelsjön och med en park som är trevlig att promenera i. Slottet har anonr från 1300-talet och här finns Vasa-familjens rum och Eriks sängkammare under fångenskapen.

Ett stycke söder om Örbyhus slott finns en rest sten som enligt legenden berättar en egendomlig historia. Det sägs att vid just denna plats möttes två kurirer, den ena från Örbyhus slott, den andre från Stockholm. Det berättas att Johan III gett order att hans bror, Erik XIV ska avrättas men ångrar sig sedan varpå han skickar ett nytt bud som ger order om motsatsen. Ett stycke söder om slottet möts dock den andre kuriren av en budbärare från slottet på väg till Stockholm med bud om att Erik var död. Vid platsen där kurirerna möttes restes en sten, som sedan dess kallats Kurirstenen eller Vändomstenen.

Alldeles vid slottet ligger en golfbana och jag har hört att golfrestaurangen ska ha god mat men har inte själv besökt den. Däremot noterade jag att trots att regnet vräkte ner och det var kallt och ruggigt när jag besökte slottet var golfarna ute. Jag spelar inte själv golf men om jag gjorde det skulle jag nog inte gå i ösregn eller mellan snödrivor och slå på bollar utan nöja mig med att golfa på dagar med bra väder.

Ett sånt här inlägg borde ha bilder men att åka och kika på vallonbruk i helgen var en verklig impulsgrej och jag tänkte inte på att fota. Jag har varit väldigt lite i norra Uppland och det kommer definitivt bli fler besök för mig.

4 kommentarer:

Erica sa...

Så intressant att få sig lite historia till livs. Du skriver så bra!

Thérèse sa...

Erica - tack . vad glad jag blir , det här var verkligen ett hast-inlägg som jag inte trodde någon skulle orka läsa. Jag skriver gärna om historia men det blir inte så ofta som jag skulle vilja.

Royne Lindberg sa...

Hej Thérèse!!!
Jag har en hemsida som heter Aktivmetall... Nu hade jag tänkt lägga in lite om stålindustrins historia på sidan...

Så hittade jag din sida om Vallonerna, det var med dom som stålindustrin kom till Sverige... Vill höra om det är ok att lägga in din text på hemsidan???

Du kan höra av dig till mig på denna mailadress: royne.lindberg@aktivmetall.se

Royne Lindberg sa...

Hej Thérèse!!!
Jag har en hemsida som heter Aktivmetall... Nu hade jag tänkt lägga in lite om stålindustrins historia på sidan...

Så hittade jag din sida om Vallonerna, det var med dom som stålindustrin kom till Sverige... Vill höra om det är ok att lägga in din text på hemsidan???

Du kan höra av dig till mig på denna mailadress: royne.lindberg@aktivmetall.se