måndag, juni 08, 2009

El Santo CálizBilden sägs föreställa den heliga graalen. Det vill säga bägaren som Jesus och hans lärjungar drack ur vid den sista måltiden. Det finns flera ställen som gör anspråk på att ha den heliga graalen och i boken Da Vinci Koden spelar myten om graalen en stor roll. Fast där är den ju inte en dryckesbägare.

Just den här graalen är nog den mest kända , den finns i katedralen i Valencia. Själva bägaren är från romersk tid och skulle kunna stämma tidsmässigt men den juvelprydda foten har tillkommit senare. Påven har varit där och bett framför den och därmed på något sätt tydligen bekräftat att det kan vara den riktiga graalen. Jag har hört att den brukar visas upp bakom ett skottsäkert glas inne i katedralen men när jag själv var där hölls den lägligt gömd.

Lärjungen Petrus skulle ha tagit med sig graalen till Rom där hans anhängare använde den vid nattvard fram till 200-talet. Under förföljelserna av kristna förde Sankt Laurentius graalen i säkerhet till Huesca i norra Spanien. Under 1200 år placerades graalen på olika platser i provinsen Aragonien för att sen på 1400-talet hamna i katedralen i Valencia och där har den varit sen dess. Sankt Laurentius led sen själv martyrdöden i Rom. Han sägs ha lagts på ett järnhalster över glödande kol och grillats till döds. Halstert finns än idag att beskåda i kyrkan San Lorenzo i Rom.

Själv är jag inte det minsta troende och tycker väl det här mest känns som en saga men ändå hade det varit lite kul att fått sett graalen. Missar man graalen så är ändå kyrkan värt ett besök för den är väldigt vacker och rikt utsmyckad.Vackra takmålningar


2 kommentarer:

Erica sa...

Vilken vacker kyrka!

Thérèse sa...

Erica - den är väldigt vacker och att det påstås att grallen finns där är lite spännande även om jag är mycket , mycket skeptisk till att någon graal har existerat överhuvudtaget , någonstans