tisdag, juni 23, 2009

La noche de San Juan

Posted by Picasa


I kväll och i natt firas i Spanien Festividad de San Juan eller La Noche de San Juan. Johannes Döparens natt. Det är en sorts spansk midsommar med gamla anor. Mest firas det runt kusterna och störst och mest känt är firandet i Alicante. Själv har jag upplevt det både i Cadiz och i trakten av Malaga och det var ordentligt firande där. Min kanariska kompis som lämnade Madrid ungefär samtidigt som jag har berättat om ett ordentligt firande även i Las Palmas.

På kvällen den 23 juni beger man sig ner till stränderna där eldar tänds. Man kan skriva upp något man önskar sig på en papperslapp och bränna den i elden. Sen ska man vid midnatt våga sig ut i vågorna och doppa huvudet sju gånger och sen hoppa över elden lika många gånger. På grund av brandrisken finns numera ofta restriktioner kring eldandet och man kanske har någon eller några organiserade eldar. På natten kan man också titta på fyrverkerier över många stränder.

När det är spansk fest är det självklart alltid gott om mat och dryck. människor tar med sig mat och dricka till stränderna och sitter där och festar hela natten. I Malaga passerade jag en strand tidigt på morgonen 24 juni och det syntes tydligt att tusentals spanjorer kvällen innan hade ätit och druckit på stranden. Stranden var helt otroligt skräpig. Men dom som hade tillbringat natten där hade säkert haft väldigt kul. Spanska folkfester brukar vara väldigt roliga.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul det låter. Där skulle man gärna vilja vara med och fira. Jag ska till Spanien i sommar , till Mallorca. Har du varit där och har några tips?

Erica sa...

Det här med talet sju och alla önskningar. Det måste ju härstamma från samma punkt någonstans långt bakåt i historien, eftersom det dyker upp både här och där i världen

Thérèse sa...

Anonym - tack , tyvärr har jag aldrig varit på mallorca och vet väldigt lite om det. Men det är säkert en fin ö.

Erica - Det är sant men det finns flera såna magiska tal som är ganska spridda. Man kanske borde kolla upp ursprunget till sånt. Jag har bara hört att 13 är ett olyckstal för att det var den 13:de personen vid bordet , Judas , som förråde Jesus. Men annars har jag ingen koll på magiska tal som dyker upp lite här och var.