fredag, juni 19, 2009

svält

Jag kom aldrig i väg på någon fest men jag var ute med barn och dansade runt midsammarstång och annat kul. Så efter en bra midsommarafton tänkte jag blogga lite och vara lite allvarlig.

FN-organet FAO (Forest and Agriculture Oraganization) rapporterar idag att en miljard människor lever i svält i världen. Dom flesta i Asien och Afrika. Antalet har ökat på grund av den ekonomiska krisen och höjda priser på livsmedel. Det här är något som verkligen berör även oss i Sverige för det kan påverka fred och stabilitet i världen. Vi måste och bör bry oss.

FAO:s definition av svält är är akut hunger och kronisk undernäring. Enligt rapporten lider uppskattningsvis 642 miljoner människor i Afrika söder om Sahara av svält, i Latinamerika och Karibien 53 miljoner, i Nordafrika och Mellanöstern 42 miljoner och inom i-länderna totalt 15 miljoner människor.

2 kommentarer:

Erica sa...

Sorgligt är det att det finns människor i världen som svälter. Jag är adopterad och kom till Sverige när jag var fem och har erfarenhet av att vara hungrig. Jag fick som straff att inte få mat när jag kissat på mig i sängen och jag minns fortfarande i kroppen hur det känns när man inte får mat. Hur hunger känns när man inte vet säkert när man ska få mat nästa gång. Framförallt barnen tänker jag på, att det ska finnas barn som vet vad svält är. Fruktansvärt!

Thérèse sa...

Erica - Usch vilka hemska upplevelser du har. Jag blir alldeles gråtfärdig av att läsa vad du skriver. Det är fruktansvärt att det finns så många som svälter idag och framför allt känns det hemskt att så många barn svälter eller på andra sätt far illa