Att den ofrivilliga ensamheten är stor och utbredd i Sverige är ett välkänt problem. Söker man på känslomässig isolering på Wikipedia är det enbart svenska Wikipedia som skriver om detta. Söker man på ensamhet finns det artiklar på flera språk.
För många flyktingar och invandrare som kommer till Sverige och har lämnat en stor del av familj och vänner i hemlandet kan det bli väldigt jobbigt. Det talas då och då om hur svårt det är för invandrare att lära känna infödda svenskar. Det är inte så konstigt eftersom det även är svårt för infödda svenskar att lära känna svenskar.
Dom flesta upplever säkert någon gång perioder av ofrivillig ensamhet någon gång i livet. För den enskilda individen kan det vara både jobbigt och till och med destruktivt. Vi människor har ett grundläggande behov av att få känna oss älskade och behövda. När vi inte får den bekräftelsen kan känslor av värdelöshet, nedstämdhet, skam, skuld och självförakt väckas. I värsta fall kan det leda till depressioner , missbruk eller ett destruktivt beteende för att bli sedda.
Som jag skrivit förut kände jag mig otroligt ensam när jag kom tillbaka från Spanien och valde att bosätta mig i en stad där jag inte bott på 15 år och knappast kände någon. Det har tagit nästan två år att få vänner och bli medbjuden i olika sociala sammanhang. Det var två väldigt jobbiga år.
Fast inte heller i Spanien kändes det särskilt lätt att skaffa nära vänner. Speciellt inte att lära känna spanjorskor. Däremot är det lätt att prata med grannar och jobbarkompisar , gå och ta en fika eller en öl ihop, börja prata med den som sitter bredvid dig på kaféet eller baren. Man kan ha väldigt trevligt men det känns inte riktigt som att man kommer varandra nära utan det är mer än ytlig bekantskap. Vilket kan vara nog så trevligt men många kan nog börja sakna nära vänner. Ska man generalisera tror jag många spanjorer umgås mer och nära med släkten och har kanske någon nära vän men många ytliga kontakter.
Den som är ensam och kanske arbetslös , sjukskriven eller pensionär i Sverige kan ju vandra omkring i veckor där dom enda pratstunderna med andra människor är hej och tack till kassapersonalen på ICA eller Konsum. För börjar man prata för mycket med grannar eller den som sitter bredvid en på kaféet upplevs man som en konstig kuf och folk drar sig undan. Men hur gör man egentligen i Sverige om man vill lära känna folk? Det finns inte riktigt några naturliga ställen att gå där man kan börja prata, inte på det sättet som spanska kaféer.
Som vanligt när jag skriver såna här inlägg om kulturskillnader och hur man är i olika länder så generaliserar jag för naturligtvis finns undantag åt alla håll.
torsdag, juni 04, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag som är i en omvänd situation - utflyttade svensk - funderar mycket pa det där!
Här i Södra Frankrike är det fantastiskt att som nyinflyttad hemmamamma med en liten bebis, ha den vardagliga kontakt som man far pa marknaden, pa bageriet eller i affären. Jag tror ocksa att det är lättare att ha sma konversationer pa gatan, med folk man egentligen inte känner, här än i Sverige, men da bor jag i of s i en ganska liten stad (70 000 inv.)
Men visst maste man vara aktiv för att hitta kontakter! Och ibland kan jag känna mig smatt desperat! ;)
Sara - Precis jag tror att den där vardagliga kontakten med grannar , folk på marknader och kaféer inte är så vanlig i Sverige som i Sydeuropa. Första tiden i Sverige var jättejobbig men nu har jag en hel del vänner här i stan och jag har egentligen inte varit så aktiv utan det har mest varit av en slump. Lär man känna en så kanske man träffar hans eller hennes vänner lär känna fler o.s.v
Skicka en kommentar