torsdag, juli 30, 2009

SurströmmingSåg att affären laddat upp rejält med surströmmingsburkar idag. Ska erkänna att trots att jag är vegetarian och inte äter varken kött eller fisk är jag lite nyfiken på surströmming.

Senast jag hade chansen att prova var i Madrid då min japsnak vän hade varit på semester i Sverige och köpt med sig den i hans tycke bisarra maträtten. Den skulle så klart avnjutas med två svenskar. Vi var ju proffs på sånt. Men varken jag eller maken hade ätit det tidigare. En fransman var också inbjuden för att avnjuta läckerheten. Först åt vi förstås en bastant middag med "vanlig" mat för att bara äta surströmming ansåg japanen alltför djärvt.

Efter maten öppnades burken i köket. Genast spreds lukten över lägenheten och fransmannen och jag försvann snabbt ut på balkongen. Fransmannen var smått chockad över att något kunde lukta så. Även om han påpekade att det fanns ostar som lukta nästan likadant i Frankrike. Lukten spreds inte bara i lägenheten utan ut genom den öppna balkongdörren och vi kunde höra grannarna stänga dörrar och fönster. Vi tänkte att snart kommer en granne, polis eller securitas och ringer på och undrar vad det är frågan om. Men ingen kom.

Vi hade ju inte några av dom tillbehör man ska ha som gräddfil, tunnbröd och mandelpotatis. Lök kanske fanns hemma men ingen tänkt på att ta fram det. Maken och japanen som rensade fisken i köket lyckades ha sönder den till en slaskig oaptitlig sörja. Jag och fransmannen höll oss kvar på balkongen med varsitt vinglas och avstod från att smaka trots idoga försök att övertala oss.

Förra året pratade jag med en surströmmingsfantast jag känner och vi sa att vi skulle äta det tillsammans så jag kunde få lite vägledning i konsten att äta jäst fisk. Men det blev inte av. Kanske ska jag försöka få det att bli av i år. Eller kanske försöka bli inbjuden till en släkting som brukar ha surströmmingskalas. Eller helt enkelt köpa surströmming och tillbehör och på egen hand prova. Även om jag som vegetarian inte borde äta fisk men vill jag prova något icke-vegetariskt bestämmer jag faktiskt det själv. För nyfiken är jag.


Surströmmingsklämma, en sån borde jag väl kunna få till på egen hand.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Surströmming är så gott. Det måste du bara prova.

Sara sa...

JAg har ALDRIG vågat, jag heller...

Thérèse sa...

Anonym - jag får väl komma med ett utlåtande om/när jag provar

Sara - jag förstår dig