lördag, juli 04, 2009

Venezuelas nationaldag

Posted by Picasa


Idag 5 juli är det Venezuelas nationaldag. En släkting som fyller år idag passade på att fira sin 50 års dag i Venezuela för några år sen. Hon hade hoppats på festligheter i samband med födelsedagen. Men i Venezuela är man lika dålig som i Sverige på att fira nationaldag. Visst finns det någon parad och ett fåtal flaggviftare men dom allra flesta njuter av en ledig dag kanske på någon av landets många underbara stränder. Dom flesta affärer håller stängt men dom flesta restauranger är öppna så efter en dag på stranden kan man gå ut och äta med familj eller vänner. Det här är två av mina favoritstränder i Venezuela. Den övre bilden visar Playa Grande i Choroni nära staden Maracay och den nedre visar La Galera på ön Isla Margrita utanför landets kust. Nationaldagen firas till minne av självständigheten från Spanien 5 juli 1811. I samband med självständigheten tog man bort dödstraffet helt och det har aldrig återinförts så Venezuela är det första land i världen som förbjöd dödstraff i lag och som haft förbudet längst. Något alla venezuelaner är medvetna om och stolta över.


Posted by Picasa

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Tack för din info om Venezuelas nationaldag. Det är klart att de ska fira sitt oberoende och självständighet! Och att de tog bort dödsstraffet - tänk om många andra länder också skulle göra det!

Så roligt för dig som rest i Latinamerika! Det skulle jag sååå gärna vilja göra!

Thérèse sa...

Cecilia - Resa i Latinamerika är jättekul och det skulle jag gärna göra igen. Att vara det första landet som avskaffat dödstraff är så klart en väldigt stor anledning till firande. Hoppas också fler länder följer efter.