måndag, juli 20, 2009

sparkling café och ca phe trung

Jag behöver minst en kopp kaffe för att komma igång på morgonen. Oftast dricker jag mitt kaffe svart men ibland har jag i lite varm mjölk.

Vill man prova lite mer originella sätt att dricka sitt kaffe kan man prova det japanska "sparkling café" - kolsyrat kaffe.

I Vietnam kan man beställa en "Ca phe trung" - starkt varmt kaffe med en rå äggula i.

Vietnam har för övrigt satsat väldigt mycket på kaffe och kaffeodling och har nu seglat upp som världens näst största kaffeexportör. Både i Hanoi och Saigon vimlar det idag av kaféer.

Kaffe har länge druckits i Mellanöstern och på den arabiska halvön. Både Etiopien och Jemen brukar påstå att kaffe ursprungligen kommer från deras länder. Att det överhuvudtaget kom till Europa i början av 1600-talet påstås vara ett gäng prästers förtjänst. Dom hade druckit drycken hos turkarna och blivit stormförtjusta. Dom ville bjuda påven Klemens III på en kopp. Det var inte helt lätt eftersom kaffe kom med muslimerna kallades det "Satans dryck" av många kristna. Men påven var inte sämre än att han kunde ändra sig. Efter en klunk kaffe lär han ha sagt "Denna satans dryck är så god att det vore en stor synd om bara de otrogna fick dricka den. Vi ska lura satan och döpa om den så att det blir en sant kristlig dryck"

4 kommentarer:

Erica sa...

Ibland skulle jag så gärna vilja dricka kaffe och tycka om det. Det är en av de där sakerna jag aldrig har lärt mig. Kaffe och Öl, jag får helt enkelt inte till det. Kaffe lukta så väldigt gott, men blir inte gott när det kommer in i munnen.

Anonym sa...

Grattis!: http://www.cisionnewsroom.se/2009/07/20/cision-publicerar-top-10-resebloggar-i-sverige/

mvh

Anna Wänéus
Cision, Research

Sandbarnet sa...

Jag ÄLSKAR kaffe... utan kaffe är dagen inte densamma... men kolsyrat kaffe vet i sjutton om jag hade pallat... eller... vad var nu det andra!??! rå äggula. Nej fy bubblan, café con leche eller ev cortado, jajamensan : )

Thérèse sa...

Erica - Jag har en kompis som säger ungefär samma sak , kaffe luktar gott men smakar inte något vidare. Hon säger också att hon skulle vilja dricka kaffe i vissa sociala sammanhang som släktkalas och sånt då det nästan förväntas att man ska dricka kaffe. Men man klarar sig utan. Te är också jättegott. Jag dricker öl men föredrar oftast vin om jag måste välja.

Anonym - Tack , blev väldigt glad

Sandbarnet - Inget kaffe med rå äggula eller kolsyrat kaffe för mig heller. Helst en cortado men café con leche ibland och café solo funkar också. Kaffe måste jag ha för att komma igång på morgonen och så brukar suget slå till under dagen också