onsdag, juli 15, 2009

prisras på spanska bostäder

Spanien har drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Arbetslösheten har ökat och priset på bostäder fallit. På Costa del Sol där många svenskar har hus räknar man i år med ett prisras på 10% och nästa år ett ras på 12%. Trots lägre priser har många mäklare svårt att sälja hus och lägenheter. Så det förekommer en hel del erbjudanden. Jag har läst om spanska mäklare som erbjuder en bil på köpet till den som köper ett hus för en viss summa. På en mäklares hemsida såg jag för en tid sen att den som köpte en fyra fick en etta på köpet i ett område i trakten av Malaga. vissa bostadsbolag hyr ut nyproducerade lä­genheter. Hyresgästen får en ­option för att köpa ­lägenheten efter några år och den inbetalda hyras dras sedan av mot köpeskillingen.

I Spanien flera hundra tusen objekt per år längs kusterna och på öarna mellan 2002 och 2006. Nu står landet med över en miljon osålda objekt, enligt den spanska banken BBVA. Det finns objekt där priserna har sjunkit så mycket som 30–50 procent sedan toppen 2007 enligt BBVA. Prisökningarna på fastigheter var stora 2000–2006, kanske för stora. De prisfall vi ser nu beror på fastighetsbubblor i vissa länder, och på finanskrisen, säger mäklaren Xavier Ortegat.

Så är man sugen på ett hus vid Medelhavet och har pengar kanske det snart kan vara läge att fundera på ett köp. Men även om priserna har gått ner kraftigt är det verkligen inte billigt att köpa hus på Costa del Sol. Dessutom är Spanien inget billigt land att leva i för en svensk idag. priserna är ungefär som i Sverige. Har man pension eller andra inkomster från Sverige har man dessutom sett dessa minska då kronan har rasat i värde mot euron. När jag bodde i Spanien fick man en euro för under 10 kronor idag får man betala över 11 kronor för en euro.

5 kommentarer:

Sara sa...

Nja, i södra Frankrike kan man knappast prata om ett prisras. Däreomt (och det är ju positivt för mig som inte än är hus- eller lägenhetsägare) har prisexplosionen upphört och kanske, kanske blir det en stagnering.Vi får se...

Thérèse sa...

Sara - Jag har inte så bra koll på huspriser runt medelhavet men läser regelbundet spanska tidningar och där har det länge skrivits om en fastighetsbubbla som nu börja spricka och nedåtgående priser. Fortfarande inte på något sätt billigt att köpa hus eller lägenhet vid kusterna eller på dom spanska öarna. Det var i en artikel jag läste att läget ser ungefär likadant ut i Frankrike men det kanske var en överdrift då utan handlar mer om stillastående priser. För även där har det ju varit en hysterisk prisuppgång

Hanna sa...

Instämmer med Sara: Här i Frankrike pratar man också om situationen i Spanien och den är långt ifrån lik den franska:

* De spanska hushållen har i snitt långt högre skulder än i Frankrike.
* Spanska banker har varit mycket mer generösa med lån, även till kunder som inte har haft en tillräckligt god ekonomi för att klara av det. Lånen löper över upp till 50 år, till skillnad från i Frankrike, där 25 år är relativt nytt och anses "otroligt länge". Franska banker är mycket hårda med att bevilja lån och dessutom kräver de att man har en försäkring som garanterar att de får sina pengar om något oförutsett skulle hända.
* I Spanien har det av skattetekniska skäl varit mer intressant att köpa än att hyra. I Frankrike kan man inte ens dra av för räntekostnader i deklarationen, även om vissa förmåner har införts under de första två åren efter ett köp.

Thérèse sa...

Hanna - tack , intressant att få lära sig något nytt. Jag skrev inlägget efter en artikel jag läst i en spansk tidning och där nämndes i en mening att situationen var likartad i Frankrike , Grekland , Cypern , Turkiet och en del andra Medelhavsländer så därför skrev jag dit det utan att kolla närmare. Väldigt intressant när ni som läser protesterar och kommer med annan information. Jag trodde faktiskt det såg ungefär lika ut i Spanien och Frankrike fast jag inte alls har samma koll på Frankrike , tog väl bara det för givet antar jag.

Blogger sa...

There is SHOCKING news in the sports betting world.

It's been said that any bettor needs to look at this,

Watch this or quit betting on sports...

Sports Cash System - Robotic Sports Betting Software.