lördag, augusti 01, 2009

p-piller för män

För en tid sen hörde jag på radion om p-piller för män. Det finns tydligen fungerande p-piller eller p-stavar för män men eftersom det inte finns någon efterfrågan satsar inte läkemedelsföretagen på det. På radion gick dom ut och fråga män på stan om dom skulle kunna tänka sig använda p-piller. Samtliga svara nej. En hade t.o.m den smarta kommentaren "Varför ska jag ta p-piller det är ju inte jag utan hon som blir med barn"

Eftersom väldigt många tjejer äter p-piller eller använder andra liknade preventivmedel med hormoner trots att dom får biverkningar av det. Alla tjejer känner nog någon tjej som får biverkningar av p-piller eller så har man själv fått det. Ändå fortsätter många med p-piller för det känns som det inte finns alternativ och lite biverkningar kan man stå ut med. Mår man för dåligt kan man ju prova en annan sort eller minipiller.

Jag tycker p-piller för män låter alldeles lysande. Då kan ett par turas om. Under en period äter hon p-piller eller något annat och under en annan period gör han det. Det manliga p-pillret hade ungefär samma biverkningar som det kvinnliga enligt gynekologen i programmet. Om dom flesta kvinnor står ut med det borde väl män också kunna göra det. Eller är dom som fick frågan på stan undantag?

Idag finns ju bara kondom och sterilisering för män. Kondom är så klart bra av många skäl men sterilisering kan ju vara lite drastiskt. Dessutom måste man vara 25 år och helt säker på att man inte vill ha barn.

En fördel med att ta p-piller eller ha p-stav som det skulle handla om för män är ju att du faktiskt har koll på preventivmedlet. För som det är nu tror jag många killar är nöjda med att tjejen säger att hon har p-piller och sen är det inte mer med det. P-piller kan glömmas att ta, man kan spy eller få diarré och i extrema fall skulle hon kunna säga att hon tar piller fast hon inte gör det. Det sista är så klart förkastligt men det har säkert förekommit. Självklart är det ideala att man kan prata med varandra om sånt här men det är inte alltid verkligheten är så som den borde vara.

Kanske skulle en lösning vara att båda kallas till gyn när det är dags att prata preventivmedel och då få information inte bara om p-piller för kvinnor utan även för män. Sen kan varje par besluta hur dom vill göra. Kanske skulle då fler killar kunna tänka sig använda p-piller. Tror också det skulle vara bra för att ändra attityder att preventivmedel är något kvinnor går i väg och ordnar. Många kvinnor skulle nog uppskatta att ha sin partner att hålla i handen under undersökningen.

Så klart är det upp till var och en hur man vill skydda sig om man inte vill bli gravid men det vore inte fel om det fanns fler alternativ för män och att det var lika självklart att mannen skulle använda p-piller (eller likande) som att kvinnan skulle göra det. Att det vore självklart att gå tillsammans till barnmorskan när det är dags att skaffa preventivmedel.

Själv ätar jag inte p-piller och det var väldigt längesen jag gjorde det och när jag gjorde det mådde jag inte dåligt av det. Fast jag kände ändå en viss olust att stoppa i mig ett piller som så många andra kvinnor jag känner fått biverkningar av. Sen många år vill jag helst undvika det och det finns andra alternativ. Om jag ska vara väl personlig så är faktiskt min son resultatet av ETT ENDA glömt piller. Vilket var alldes härligt, underbart och fantastiskt och aldrig tal om att vi inte ville ha barn just då även om vi inte hade planerat det. Men så ser ju inte alltid livet ut. Det kan vara väldigt olägligt att bli gravid för vissa och i vissa situationer i livet.

Jag tror det handlar om attityder som borde bekämpas för jag tycker att det borde finnas fler preventivmedel för män och det borde vara lika självklart att mannen äter p-piller som att kvinnan gör det.

5 kommentarer:

Sara sa...

Jag vÄgrar också stoppa i mig hormoner... Jag blir tokdeprimerad av p-piller. Inte värt det.

Erica sa...

Jag är också en sån där kvinna som reagerar otroligt negativt på p-piller. Tappar lusten, blir deprimerad och annat som inte är så kul. Efter att ha haft svampinfektion varje månad i många herrans år slutade jag med pillrena och har varit utan sedan jag var tjugofem. Mår så mycket bättre, inga infektioner. Det enda som iofs jag hade med p-piller också är ju det där humörsvängningarna vid mens. nÅgot mindre med piller.

Jag håller med dig. Knepig inställning om att det bara är kvinnan som blir gravid. Det är ju lika mycket mannens resultat av att ett barn blir till. Slarvigt tänk med sina DNA tycker jag ;-)

Thérèse sa...

Sara och Erica - Jag har inte alls mått dåligt när jag har ätit p-piller men ändå har det inte känts bra att stoppa i sig något som så många på olika sätt mår dåligt av. Så jag har inte heller använt det på många år och lär nog inte skaffa nya piller någon gång i framtiden heller. Tycker inte alls om det där med att stoppa i mig hormoner

Anonym sa...

Helt rätt! Tycker att p-piller för män borde vara en självklarhet, lika mycket som många killar tycker att det är för oss.

Varför ska ansvaret bara ligga hos kvinnan? Självklart tycker väl männen att det är väldigt bekvämt att bara kunna skjuta över ansvaret på sin partner.

Vet allt för många killar som nekar sina flickvänner sex, pga att de inte tar p-piller och liknande preparat. Sjukt är vad det är. Vi lever i 2009, snart 2010 och borde ha ett mycket mer jämlikt tänkande.

Tack för underbar läsning =)
// Lisa och Ellen

diet sa...

Lätt att jag skulle skaffa en p-stav! Drygt att dom inte gör det tillgängligt :(

Lättare o ta hand om det där själv som e säkerhet för en själv. Kvinnor e ju lika labila som män o vill inte direkt råka ut för en olycka :S