onsdag, juli 22, 2009

historiskt besökt i Gibraltar

Den lilla klippan Gibraltar i södra Spanien med 29000 invånare har varit tillhört Storbritannien sen början av 1700-talet. Spanien har länge gjort anspråk på Gibraltar. Under Francos tid vid makten var landvägen mellan Spanien och Gibraltar stängd. Nu är den sen länge öppen och det är ett populärt turistmål. Utsikten från klippan är hänförande och aporna som bor där är en kul turistattraktion. Stan är liten men ganska mysig. Gibraltar är en skattefri zon så här säljs elektronik , sprit och tobak billigt.

Nu har för första gången på 300 år en sittande spansk minister besökt Gibraltar. Utrikesminister Miguel Angel Moratinos anlände med bil över gränsen som skiljer Spanien från den klippa längst ned på Iberiska halvön.Moratinos kom för att träffa sin brittiske kollega David Miliband och Gibraltars starke man Peter Caruana för samtal om säkerhet, skatter och miljöfrågor. På vägen buades Moratinos ut av spanska nationalister som ropade "avgå" när bilkortegen passerade. Regeringen i Madrid har dock förnekat att besöket ska tolkas som att Spanien ger upp sina krav. Ministrarna aktar sig för att beröra den känsliga frågan om vem som egentligen har rätt till Gibraltar.


Spaniens utrikesminister Miguel Angel Moratinos, i mitten, skakar hand med den brittiske utrikesministern David Miliband, till höger, och Gibraltars starke man Peter Caruana till vänster.

5 kommentarer:

Sandbarnet sa...

Intressant! Jag var i Gibraltar för inte alls länge sen (finns en del bilder på bloggen), men mitt besök brydde de sig nog inte om att tolka.

Thérèse sa...

Sandbarnet - Ingen tolkade eller skrev om mitt besök för några år sen heller. Hade några väldigt mysiga dagar där. Var ute och åkte båt och titta på delfiner , körde själv upp på klippan , låg på straden , åt god mat och annat kul

Thérèse sa...

Egentligen är det konstigt att Storbritannien har en "koloni" i Spanien idag. Fast gibraltarborna har ju fått rösta och vill ju fortsätta vara britter.

Cecilia Artista sa...

Jag har också varit i Gibraltar - tre gånger tror jag det är. Och tyvärr Thérèse jag kan inte hålla med dig. Gibraltar är nog en av de fulaste städer jag sett. Jag menar då stadskärnan med sina höga fula hus fa. Sen är förstås utsikten bedårande och också känslan av att vara mittemellan Spanien och Afrika.

Sen är deras fish and chips urkk. Eller de irländska restaurangernas njurpajer och annat. Vi brukar gå på en bra men rätt dyr spansk restaurang där! Men the Main street är förstås både rätt avskyvärd men också lite kul. Och visst har även jag köpt billigare parfym och sprit där!

Erica sa...

Det låter så spännande bara i namnet. Gibraltar, det låter som ävnetyr tycker jag.