onsdag, juli 29, 2009

TortillaIdag fixade jag en tortilla, spansk potatisomelett, till middag. Varje gång jag gör det tänker jag att jag borde göra det oftare. Det är lätt, billigt, mycket mättande och går snabbt. Dessutom är det väldigt gott.

Tortillan består bara av ägg, potatis, salt, peppar och ska så klart alltid stekas i olivolja. Om det ska vara lök i eller inte är en evig spansk diskussion. Vissa tycker absolut det ska vara lök i andra tycker det är förfärligt att ha lök i tortilla. I Spanien säljs både tortilla con (med) och sin (utan) cebolla (lök). Själv föredrar jag lök i och jag brukar även hacka ner ett par vitlöksklyftor även om jag inte hittat det i något recept. men nästan all mat blir ju bara bättre av att spetsas med lite vitlök.

I Spanien serveras tortillan kall och den är faktiskt t.o.m ännu godare om den får stå till nästa dag och äts kall i skivor. Men när jag gör den hemma brukar jag servera den precis efter jag lagat den och den är god varm också.

Här finns ett recept på svenska med instuktiva bilder. Hacka gärna ner några vitlöksklyftor också. Går ni in på sidan finns många spanska recept att klicka sig vidare till och bli inspirerade av. Alla med fina bilder.

7 kommentarer:

Erica sa...

Det låter så gott Thérèse!

Thérèse sa...

Erica - det är det , en spansk nationalrätt som finns överallt.

Bandini sa...

Hej Thérèse!

Kan du vända tortillan i luften?

Bandini sa...

Jag menar, förstås, när du lagar den.

Nadia sa...

Det skall absolut vara lök i!
Och minst 3 vitlöksklyftor, blir supergott.

Thérèse sa...

Bandini - ha ha nej vända i luften kan jag inte. Tycker det är svårt att vända även med ett fat och har jag möjlighet brukar jag sätta någon annan på just den biten.

Nadia- Precis det ska vara lök i och minst tre vitlöksklyftor. Hörde dock en gång mina spanska granntanter bli smått osams när dom diskuterade lök eller inte lök i. Dom stod på varsin sida

Sandbarnet sa...

Gott med tortilla och relativt enkelt. Jag har inga problem med att vända den, men hur får du den så tjock!?

Nu blev jag riktigt hungrig, har hunnit bli lunchtid tom i Spanien.