tisdag, juli 28, 2009

hamburgare och pasta i Nordkorea

Ibland har jag funderat på att resa till Nordkorea. Mest för att landet verkar så bisarrt och så annorlunda. Jag har kompisar som har varit där och tyckt det har varit intressant. Samtidigt förstår jag så klart att det inte är något roligt land att leva i för många. Egentligen är jag nog mer intresserad av att resa till Sydkorea. Har hört mycket trevligt om landet och huvudstaden ska vara otroligt fin.

Nyligen läste jag att man precis öppnat landets första hamburgerställe i Pyongyang. Tydligen har det blivit mycket populärt fast en hamburgare är dyr. Kostar ungefär motsvarnade en halv genomsnittlig dagslön.

Snart kommer man också att öppna en statlig italiensk restaurang i Pyongyang.

Fast varför ska man äta hamburgare och pasta i Korea. jag har ätit koreanskt flera gånger i Sverige, Spanien och Asien och det är verkligen en favorit. Deras "nationalrätt" kimchi- en sorts starkt kryddad surkål - är helt otroligt god. Dessutom väldigt nyttig. Har ni chansen att prova den så gör det. Den koreanska sushivarianten kimbap bör man heller inte missa om man ska äta koreanskt.

Att Korea sen koreakrigets slut är delat i två länder är egentligen helt sjukt. Om jag har förstått det rätt så vill egentligen dom flesta koreaner ha en återförening. Men att slå ihop två så olika länder till ett innebär så mycket problem att det kanske inte ens är möjligt. Just nu verkar inte ett enat Korea särskilt realistiskt men om man ser långt in i framtiden så kanske. Samhällssystem och gränser kan ändras även om det kan ta tid. En komplicerad fråga som egentligen förtjänare ett långt inlägg av någon som är mer insatt i frågan än jag är.

2 kommentarer:

Erica sa...

Jag borde vara insatt, jag som är född i sydkorea. Frågan är om de där länderna går att gå ihop, men å andra sidan lyckades ju öst och väst Tyskland att förenas.
Kimchi är fantastiskt gott. Min mamma som är väldigt duktig på matlagning brukar göra sånt till mig och det tar nästan alltid slut fort, eftersom hela familjen är helt såld på detta tillbehör till olika matträtter. Koreansk mat är lite "tyngre" än tex thaimat eller japansk mat tycker jag, men väldigt gott. Det finns en Koreansk restaurang i Stockholm som funnits sen jag var ltien som jag täntke mig att besöka någon gång igen med mina barn.

Thérèse sa...

Erica - En återförening skulle så klart gå om man utarbetade lämpliga regler kring detta. öst- och Väst-Tyskland lyckades ju. Men det känns inte som att relationerna mellan Syd- och Nord-korea idag är såna att en återföreningen kommer i en nära framtid. Men några år innan Sovjets kollaps och Berlinmurens fall var det ingen som trodde på det heller så visst kan det gå fort. Jag tror att skillnaderna mellan Nord- och Syd-korea är större än mellan Öst- och Väst-Tyskland.

Jag tycker också koreansk mat är väldigt gott. det finns flera koreanska restauranger i Stockholm och en koreansk affär som säljer mycket mat. Det går ju att köpa koreansk mat på många asiatiska affärer och här i Uppsala har jag faktiskt köpt kimchi på burk på Coop Forum. jag har aldrig provat att laga koreanskt själv men det vore kul.