onsdag, juli 01, 2009

semster och vin

Jag är själv väldigt förtjust i vin. Särskilt rött. Romdrinkar är en annan stor favorit liksom fino (torr sherry) och naturligtvis champagne. Men även om jag gillar en del alkoholhaltiga drycker blir det ganska sällan av att jag dricker. Numera dricker jag inte bara sällan utan också relativt måttligt. Jag vill inte vara någon moraltant. Det är sommar , sol, ovanligt varmt. Många har semester och så klart man ska ta ett glas eller två. Kanske grillar man , äter extra god mat och några glas slinker lätt ner. För dom flesta är det inget problem. Men för vissa är det här med alkohol ett stort problem. Jag tror vi alla vet någon eller några som har problem att sluta dricka i tid. Just på sommaren och under semestern är det accepterat att man dricker lite mer än vanligt. Många barn ser nog fram emot sommarlovet med en klump i magen. Man vet att nu kommer mamma och/eller pappa var full oftare än vanligt. Att mamma och/eller pappa är full är inget som barn uppskattar.

En liten flicka sa en gång något väldigt klokt till mig. Hon sa " det känns som om jag har två pappor , en riktig och en falsk. Min riktiga pappa busar och gör skojiga saker med mig men min falska pappa dricker öl , kan knappt prata och somnar, han är inte min riktiga pappa"
Den här flickans pappa hade ett bra jobb , ordnad ekonomi , stabila sociala förhållanden och allt sånt så han satt inte på någon parkbänk men vid helger , semestrar och andra ledigheter kunde han inte låta bli att dricka och han kunde aldrig ta en eller två öl utan det sluta alltid med att han blev den falska pappan.

Jag har själv barn och jag känner inte att det finns något värde i att dom ser mig dricka ett glas vin då och då men det är heller inget jag smyger med. Jag brukar aldrig sitta hemma ensam med barnen och ta ett glas vin men bjuder jag hem någon vän på middag eller går på middag eller kalas med barnen känner jag att det är ok att ta ett glas vin. Fast många gånger känner jag också att jag lika gårna kan avstå. Vatten är också väldigt gott. Det finns liksom inget egenvärde i att barnen ska se mig dricka med måtta ibland för att lära sig umgås med alkohol som det brukar heta. Jag avstår också gärna från att dricka om jag skulle befinna mig på en tillställning där det finns personer som har problem att dricka med måtta.

Sommar , sol och semester är underbart för nästan alla men inte för anhöriga och då särskilt barn till personer som inte kan dricka alkohol med måtta.

3 kommentarer:

Erica sa...

Jo, det är ju mycket barnen ska tåla när det gäller vuxna och deras alkohol konsumtion. Jag är ingen nykterist, men dricker måttligt. Jag har aldrig varit jätteförtjust i det här med barn och alkohol. Men det händer att jag dricker ett glad någon gång, men jag väljer tillfällena med omsorg.

Anonym sa...

Klokt skrivet!
/Anna S.

Thérèse sa...

Erica - klokt av dig , jag tycker det är ok att som förälder dricka ett glas då och då även om barnen är med men då måste det stanna där. Vill man supa till får man se till att barnen är någon annanstans. Tyvärr ser alltför många barn sina föräldrar fulla alltför ofta och särskilt under ledigheter.

Anna _ Tack