lördag, juli 11, 2009

Skoleverans

Posted by Picasa
1

Bilden är från Agra , en stad 200 kilometer söder om Indiens huvudstad Dehli. Agra är mest känt för att Taj Mahal ligger här. Mannen på bilden transporterar skokartonger på sin överlastade cykel. Så här överlastade cyklar är ingen ovanlig syn i Indien. Inte heller en cykel som hyser hela familjen. Det är väl inget indiskt fenomen utan något man ser i en stor del av Asien.

4 kommentarer:

Della sa...

Vad som förundrar mig är hur dom lyckas lasta på allt.

Thérèse sa...

Della - verkligen och hur dom klarar att cykla med det , jag hade vinglat omkull direkt med en så överlastad cykel. Jag tycker till och med det kan vara jobbigt att cykla med två matkassar.

Nadia sa...

Kul bild. Och imponerande att man lyckas frakta en sådan stor last på en liten cykel.


Jag håller just nu på att läser en superintressant bok (med döden som bröllopsgäst) som innehåller reportage om och intervjuer med människor från södra Indien.
Många av reportagen handlar om Indiens baksidor, ljushyade fotomodeller som får dubbelt betalt jämfört med sina mer mörkhyade kollegor. Kastlösa, prostituerade och kvinnor som fått fotogen kastade på sig och bränts levande eftersom föräldrarna inte klarat av att betala hemgiften till maken.
En sak som slår mig när jag läser boken är att Indien gärna exotifieras i svensk media. Man lyfter fram kulturrikedomen, den goda maten och andra pittoreska detaljer. Sådana ämen reportagboken avhandlar ser man sällan då det gäller Indien i svenska media. Och jag kan inte låta bli att jämföra med Mellanöstern som i svensk media gärna målas upp som kvinnofientligt och efterblivet.
Att fattiga kvinnor i Indien i det närmaste är rättslösa hör man dock sällan något om. Varför?
Eftersom du har varit i Indien och skrivit flera inlägg om landet skulle det vara kul om du gav din syn på det hela (under förutsättning att du vill skriva om det förstås).
Märker man som turist på något sätt av det apartheidliknande kastväsendet? Och varför kritiseras det inte hårdare av omvärlden?
Nu blev det en lång kommentar och du behöver absolut inte svara men om du känner för det skulle det vara kul att läsa.

Thérèse sa...

Nadia - absolut , jag skriver gärna ett inlägg om kastsystemet som definitivt märks i Indien fast man från officiellt håll försöker göra olika saker åt det som att kvotera in lågkastiga i parlament , vid universitet och likande. Men du har helt rätt i att världen borde protestera mer mot det märkliga systewmet