fredag, juli 17, 2009

Orsa björnpark och tigrar

Posted by Picasa


Barnet på bilden är min sjuåriga dotter. För några månader sen hade dom en blöjreklam på en ica vi brukar handla på. En del i reklamen var en stor pappskylt med en tiger och ett barn i blöja med hål vid huvudet. Den som ville kunde bli fotograferad som blöjbarn bredvid en tiger. Min dotter älskar tigrar och ville så klart det.

Dottern är med rätta bekymrad för dom vilda tigrarnas framtid. I går kom rapporter om att det inte fanns några tigrar kvar i två tigerreservat i Indien. För ungefär 100 år sen beräknas det ha funnits 100000 vilda tigrar spridda från Indonesien till Turkiet och Nordöstra Ryssland. Idag finns det bara ungefär 3500 vilda tigrar kvar i världen. För hundra år sen fanns det åtta tigerarter i världen idag är tre av dom utdöda och dom övriga fem starkt hotade.

Posted by Picasa


För lite mer än en vecka sen var jag i leksand och hälsade på en kompis. Jag hade det mycket trevligt med god mat och dryck och trevligt umgänge. Eftersom min dotter var med och min kompis har barn bestämde vi oss för att spendera en dag i Orsa björnpark. Ett ställe jag verkligen kan rekommendera. Även om jag varit på många djurparker med mina barn får jag lite obehagskänslor av stora vilda djur i bur. Men absolut inte här. Djuren har verkligen stora ytor att röra sig på och det är ingen garanti att man ser djuren. Parken är mycket brant så vi turades om att dra kompisens tvååring i vagn och det var riktigt jobbigt. Eftersom det är så brant har man en fantastisk utsikt över Orsasjön , bergen och skogarna. Dalarna är vckert. otrligt vackert. Man har också byggt höga broar så man kan gå ut över vissa hägn och se djuren uppifrån om man inte har anlag för höjdskräck.

Posted by Picasa


Djuren som finns i parken är Isbjörn , Kamtjatkabjörn, Brunbjörn, Järv, Amurtiger eller Sibirisk tiger, Lodjur, Varg, Räv och Berguv. Inträdet är inte heller så rysligt dyrt om man jämför med många djurparker. Det finns också flera intressanta utställningar och andra aktiviteter.

Posted by Picasa


Området där isbjörnarna fanns kallades Polar World och där fanns förutom isbjörnarna intressanta och ambitiösa utställningar om hur polarområderna påverkades av klimatförändringar och om det traditionella livet för människorna i dessa områden. Samt roliga interaktiva frågesporter, lekrum och ett rum som skulle ge en känsal av polarnatten.

Posted by Picasa


Vi tillbringade en hel dag på parken och såg alla djur utom den skygga järven. Men för min dotter var tigrarna det viktigaste. Hon verkligen älskar tigrar och har ett gäng gosedjurstigrar (förrådet fylldes på med en till vid Orsa Björnpark9 och flera dokumentärer om tigrar. Hon är besviken på mig som har tagit bort den enda tatuering jag har haft. Ett tigerhuvud i svartvitt på överarmen.

Posted by Picasa


Tigrarna höll till högst upp i parken. Området kallades Tiger Mountain och där fanns ett hus tigrarna kunde gå in i som innehöll två våningar med information om tigrar. Tigern kan simma 30 kilometer och ät ett av dom få kattdjur som inte spinner. Tyvärr är pälsen eftertraktad på svarat marknaden och en del kroppsdelar populära i traditionell kinesisk medicin så djuret är stark utrotningshotat. Men den främsta faktorn är nog att människor brett ut sig och stora skogar som tigern levt i har försvunnit. I Thailand vaktar tungt beväpnade vakter tigerreservaten och i det relativt glest befolkade östra Sibirien klarar sig amurtigern bättre än många av sina släktingar.

Jag kan verkligen varmt rekommendera Orsa björnpark. Även om man inte har vägarna förbi är den värd en omväg. Den ligger i Grönklitt 16 kilometer norr om Orsa men det är bra skyltat från Orsa.

Min Dalaresa innehöll också ett stopp i Falun på hemvägen och en träff med en gammal barndomsvän jag inte sett på 13 år. Sånt kan ju gå hur som helst. Men detta var bara så fantastiskt kul. Det kändes som om dom 13 åren inte hade existerat trots att vi båda hade hunnit gift och skilt oss och bott på olika ställen och han hunnit bygga upp ett välkänt företag som han just startat när vi sist sågs. Det kommer absolut bli fler träffar. I år. Det kommer verkligen inte att dröja 13 år tills nästa gång.

2 kommentarer:

Sara sa...

Orsa björnpark har jag inte varit på sedan jag var liten! Vad roligt det vore att åka dit igen! Vilken fin liten tigertjej också!

Thérèse sa...

Sara - Ja tigertjejen är jättefin. Snart får du väl åka till Björnparken med Vera. Det var jättefint och kan verkligen rekommenderas. Kan nog bli fler besök för min del också , var första gången jag var där