tisdag, juli 14, 2009

kast

Jag har fått en fråga om det indiska kastsystemet. Jag tänkte att det kan bli ett inlägg för det finns mycket att skiva om det. Jag kan inte direkt påstå att jag var någon vanlig turist i Indien. Jag besökt Indien för några år sen för att jobba som volontär i ett SIDA-projekt. Vår uppgift var att studera skolgången i några byar. Jag kom till huvudtaden Dehli och tillbringade några dagar där med att turista. Sen tog jag tåget till Udaipur i Rajasthan där vi mötte hela gruppen och varvade turista med genomgång av det vi skulle göra. Ungefär någon typ av lektioner på dagarna och sen fritid att kolla runt i stan. Efter några dagar reste vi vidare till Dungarpur som ligger i södra Rajasthan nära gränsen till Gujarat. Dä'r var vi på ett ställe några kilometer utanför stan , hade lektioner och förberedde oss för att leva i byarna i trakten. Vi åkte ut i två omgångar på ca 14 dagar vardera till två olika byar. Sen lite sammanställning i Dungarpur under en tid innan jag reste tillbaka till Dehli , turistade och hade det trevligt och gjorde en utflykt till Taj Mahal

I min första by var alla bybor "tribal" alltså en sorts kastlösa, finns flera varianter på det. I och med att alla var lika fattiga och lika kastlösa såg jag inte så mycket av kastsystemet.

Husen där vi bodde utanför Dungarpur ägdes av en man som varit anställd som chaufför åt SIDA och han tillhörde brahminkastet dvs. det högsta kastet. Han och hans familj var otroligt trevliga och han skjutsade oss ut till byarna. När han som brahmin dök upp i hemmen hos dom två familjer jag var hos blev han verkligen behandlad som en slags gud. Det var inte vanlig artighet utan verkligen underdånigt. Han var en trevlig man som behandlade dom kastlösa artigt och vänligt men jag hörde att det var inte helt ovanligt att högre kast behandlade lägre väldigt , väldigt nedlåtande. Blev bland annat problem med vissa av våra tolkar som var högkastiga och skulle leva hos kastlösa.

Kastsystemet i Indien går många tusen år tillbaka och det finns fyra huvudkast och 3000 underkat.
  • Brahminer, eller prästerna
  • Kshatriyas, eller krigarna
  • Vaishyas, eller köpmännen,
  • Shudras, eller bönderna.
Den andra familjen jag bodde hos tillhörde bondekasten så dom ansåg sig finare än dom kastlösa nomader med kameler som drog genom byn.

Man kan gifta sig under sin kast men då kommer man automatiskt att tillhöra det lägre kastet så bröllop mellan kaster är ganska ovanliga. Självklart är man idag inte automatiskt präst, krigare, köpman eller bonde för man tillhör ett visst kast. Det går inte att byta kast annat än att gifta ner sig.

I Indien görs det dock en del för att utplåna skillnaderna mellan kasterna såsom att platser på universitet och i parlamentet vigs åt kastlösa. En sosrts kvotering. Det finns kastlösa på höga positioner i samhället. Man kan vara kastlös och ha en hög position inom näringslivet eller politiken. Fast samtidigt är det så klart så att generellt så tillhör dom rika och välutbildade dom högre kasten medans dom som bor i fattiga byar eller slummen är kastlösa eller tillhör dom lägre kasten.

Man bär inga särskilda symboler som visar vilken kast man tillhör. Att ha en röd prick mellan ögonbrynen som i Sverige kallas kastmärke är inget bevis på kasttillhörighet utan bevisar bara att du varit i templet idag. Så om man som turist kan se vem som tillhör olika kast och hur folk kan bli diskriminerade p.g.a kasttillhörighet tror jag inte. Om man som jag håller sig till en miljö (kastlös/lågkast) märks det inte heller. Alla andra i byn var ju också kastlösa och i by nr 2 bondekast.

En kurios intressant detalj om kast är att varje helg har en av Indiens största dagstidningar Hindustan Times en bilaga med kontaktannonser. Mest är det män som söker kvinnor och dom söker alltid kvinnor i sitt eget kast. Meriter där är inte att man gillar mysiga hemmakvällar utan att man äger bil , hus och har ett visst jobb eller utbildning.

Som turist någon vecka i Indien märker man inte så mycket av kastsystemet , det finns som sagt även lågkastiga på höga poster , och man kan inte se på människor vilken kast dom tillhör. Men går man på stan med en högkastig märker man skillnaden. Brahminen vi bodde hos när vi inte var i byarna hade en tioårig dotter. Hon och jag var på stan och på några myndigheter och som brahmin fick hon en respek och ett bemötande som kändes lite underligt för en tioåring.

Så visst är kastsystemet i allra högsta grad levande och visst borde världen protestera mot den här typen av apartheidsystem. Det är ett väldigt intressant ämne och det här blev ganska ytligt. Ska försöka skriva något mer om det snart.

6 kommentarer:

Della sa...

Vilket bra inlägg. Tack!

Cecilia sa...

Mycket intressant inlägg. Jag tycker inte alls att det var ytligt, men du är naturligtvis välkommen att fördjupa det om du vill!

Thérèse sa...

Kul att ni tyckte det var intressant. Jag var så otroligt trött när jag skrev det och kände att det finns så mycket mer att skriva om kastsystemet. Får se det kanske blir fler inlägg. Så här långa inlägg känns också lite jobbiga för jag förstår att inte alla orkar läsa.

Nadia sa...

Jag är verkligen förvånad över att omvärlden inte fördömmer Indiens kastväsende hårdare och att det sällan skrivs något om det i media. För trots att det förekommer kvotering så har iaf jag fått uppfattningen att lågkastiga med höga befattningar inom näringsliv eller politik hör till ovanligheterna.
Tack för inlägget!

Thérèse sa...

Nadia - jag 5tycker också det är konstigt att världen inte fördömer detta hårdare. Även om en lågkastig eller kastlös person inte hindras av lagar att studera, få ett toppjobb och bli rik och kvotering finns så är det så klart inte enkelt. Många av dom som tillhör låga kast eller är kastlösa lever i fattiga byar eller i slummen , byskolornas kvalitet är inte alltid sån att man har möjlighet att studera vidare. Dessutom måste man ju ha en familj som finansierar detta och det har knappast en person som växt upp i slummen eller en fattig by. Det finns människor av låga kast som blivit rika på olika sätt men den indiska överklassen och övre medelklassen tillhör i allmänhet högre kast. Byta kast uppåt kan du inte göra i detta liv utan du får hoppas att nästa gång du föds blir det till ett högre kast. Man kan gifta sig utanför kastet men då får man automatiskt det lägre kastet. Det förekommer faktiskt att rika försöker bli kastlösa för att lyckas komma in på vissa kvoterade platser på toppuniversitet eller politiska uppdrag.

Tove sa...

Spännande och viktig läsning! Jag och min sambo var i södra indien för ett par år sedan men måste säga att vi inet märkte av kastsystemet så mycket. Detta trots att vi satsade på att vara så långt ifrån turiststränderna som möjligt. Okunskapen kanske gjorde att vi inte uppmärksammade detta....Vackra bilder från indien finns på vår blogg; uppleva.blogg.se