lördag, juli 04, 2009

Pyongyangs stolthet

Om Nordkoreas ledare Kim Jong Il florerar det en hel del rykten. Vad som är myt och sanning är svårt att få bekräftat. Han lär skriva mästerliga operor och teaterstycken. Han lär vara förtjust i dyr fransk konjak och hälla i sig en hel del. Precis som Frankrikes president Sarkozy lär han ha komplex för sin längd och gå i platåskor och ha den berömda höga frisyren. Så lär han ha ett rejält bibliotek av filmer och favoriten sägs vara Bond. Dessutom ska han första gången ha spelade golf ha slagit flera hole-in-one så kom inte och påstå att golf är svårt.

Så finns ju dom gamla vanliga rykterna om mängder av unga älskarinnor. Såna rukten brukar omge alla diktatorer. Men jag har faktiskt någon gång också läst att han och hans numera döda fru ska haft ett lyckligt och kärleksfullt äktenskp och älskarinnorna är mest snack.

Vad som inte är snack är att han nu mellan robotuppskjutningarna har börjat brygga öl. Nordkorea lanserar nämligen "Pyongyangs stolthet"- ett lokalbryggt öl.
Med klatschig musik och färgglada bilder visar reklamen hur ett ölglas fylls till bredden. Filmens huvudrollsinnehavare är en svettande gruvarbetare som blir serverad av kvinnor klädda i traditionella koreanska folkdräkter. Reklamen lovar att ölen "representerar Pyongyangs nya look" och kommer att bli en "familjär del av" nordkoreanernas liv. Fast dettta är inte det första lokalt bryggda ölet. En god vän som besökte Nordkorea för några år sen sa att det fanns lokalt öl som var helt ok. Hörde samma sak från en annan god vän som varit i Sydkorea flera gånger och där kommit över nordkoreanskt öl.

Jag har hört att Systembolaget är skyldiga att ta in allt som inte finns i deras sortiment om man går dit och beställer. Fast man får betala en del extra för tull frakt och sånt så det kanske inte är lönt för några öl. Tror faktiskt att man måste beställa en hel låda öl för dom ska ta in det. Men är man väldigt , väldigt nyfiken på Pyongyangs stolthet , bryggt av självaste Kim kan man ju alltid gå till Systemet och göra en beställning.

Inga kommentarer: