lördag, juli 11, 2009

japaners sätt att laga sushi hemma

När man säger sushi tänker dom flesta på rullar med ris , alger och rå fisk som man äter ute.Min japanska kompis har berättat att sushi betyder att man blandar vinäger i riset. I Japan gör man inte den typen av sushi hemma som vi äter på restaurang. Den köper man färdig eller äter ute och den tillagas av speciella sushikockar. När han bodde i Sverige under ett år blev han lite förvånad över svenskarnas intresse att göra sushi hemma.När japaner gör sushi hemma gör dom en rätt som liknar en sorts risotto. Man köper en färdig blandning av grönsaker och en vinägersås och alger som man blandar i kokt ris.Enligt min japanska vän kan man absolut inte få ett bra ris om man kokar det i kastrull. Man ska alltid använda riskokare. Helst en japansk som blinkar och spelar små roliga melodier. Han hade tagit med sig en från Japan till Madrid. Jag har tyvärr inte en så avancerad riskokare och jag tycker egentligen att det är helt okay att koka ris i en kastrull på spisen också.
Medan riset kokar i riskokaren ska man vispa ihop några ägg så att gula och vita blandas ordentligt. Salta och peppra ägget och stek så det blir en tunn och ordentligt stekt äggröra. Den ska vara väldigt tunn.Sen ska det stekta ägget skäras i långa tunna strimlor. När min japanska kompis stekte och strimlade ägget blev det mycket tunnare och snyggare än mina strimlor.

När riset är färdigt steker man det i en stor stekpanna och tillsätter påsarna med grönsaker i sås och norialger och blandar väl under stekningen. Sen blanda man i strimlorna av stekt ägg eller läggerdom som garnering ovanpå risröran (sushin).
Väldigt enkelt och väldigt gott även om det inte smakar som den sushi man äter på restaurang. Finns att hitta på en d4el asiatiska affärer i Sverige och på den japansk affären Japanska Torget på Tegnérgatan i Stockholm.
Till det här äter man misosoppa. Min japanska vän säger att i Japan äter man soppan och sushin samtidigt , det där med soppa som förrätt är ett europeiskt påhitt. Till detta dricker man naturligtvis grönt te. Sencha är det japanska gröna te som anses finast och är mest populärt.
Till maten och det gröna teet kan man gärna dricka en öl. Min japanska kompis gillade spanskt vin så vi brukade dricka det även om det kanske inte är den dryck som passar bäst.

5 kommentarer:

Erica sa...

Så intressant! Men jag gillar verkligen sushi så som vi har det på resturang här i Sverige. Mest av allt gillar jag sachimi (vet ejhur det stavas). Då får man fiskfiléerna på en risbädd. Tjockare filéer. Det är godast tycker jag.

Thérèse sa...

Erica - det här är jättegott och lättlagat. Samma sushi som vi äter på restaurang finns ju i Japan också men det är inget man lagar hemma. Men det är billigt att köpa ute och finns överallt. Jag har i flera år tänkt laga vanlig sushi hemma men än har det inte blivit av. Det är verkligen jättegott.

Sara sa...

Japansk mat tillhör favoriterna! Det saknar jag här på korsika, det finns bara ett sushiställe som är tokigt dyrt. :(

Thérèse sa...

Sara - Japansk mat är en favorit. Har du någon gång vägarna förbi Uppsala säg till så tar jag dig med på ett av landets bästa sushiställen. Nu ska jag börja pendla till Stockholm men där finns också ett rysligt bra ställe jag besökte för några år sen och en kompis har rekommenderat en sushi i Stockholm jag aldrig besökt. Ska undersökas.

Mia sa...

När jag pluggade i Sapporo åt jag ofta en sorts sushi hemma med min japanska värdfamilj. Temakisushi - "handgjord sushi". Vinägerris och tillbehör lade man själv på en stor ruta nori (sjögräspappret som är runt vissa sushibitar) och rullade ihop till en strut. Tillbehören kunde vara rå fisk, tunn omelett, strimlad gurka, örter, fermenterade bönor bl a - ungefär som till "vanlig" sushi. Gott, enkelt och trevligt informellt! Lite som vi äter tacos. ;)

Vi åt även futo maki, "tjockmakirullar", med en blandad fyllning av grönsaker, svamp och annat smått och gott.

Vid utflykter och friluftsdagar i skolan tog vi ibland med oss inari sushi, sån där söt sushi av marinerad friterad tofu runt en riskudde som även finns på många svenska sushirestauranger.

Och så åt vi så klart den "sushirisotto" du skriver om, en trevlig vardagsrätt tycker jag.