onsdag, juli 15, 2009

Queso Curado

En av mina spanska matfavoriter är queso curado. Queso curado är torrare och hårdare än vanlig svensk ost och görs på en blandning av mjölk från ko, får och get. Oftast skär man inte den med hyvel utan skär tjocka bitar med en kniv och äter som tapas. Jättegott med en tjock skiva queso curado till ett glas rött vin. Som svensk kunde jag inte låta bli att hyvla den och ha den på mackan och det fungerar utmärkt. Trots att mina spanska vänner var ytterst skeptisk till det där med osthyvlar. Queso curado är också väldigt gott att riva och strö över t.ex pastarätter. Osten är inte lika hård som parmesan men inte lika mjuk som herrgård. Queso curado finns i olika märken och kan variera lite i smak men alla jag har provat är väldigt goda och smakrika. Jag har sett queso curado i svenska ostbutiker och då har den sålts under namnet spansk lantost.

3 kommentarer:

Erica sa...

Dethär måste jag ju prova. Jag är ju en ostälskare av stora mått!

Thérèse sa...

Erica - gör det , du kommer inte att bli besviken

Anonym sa...

Den osten är verkligen jättegod , som du skriver passar tjocka bitar utmärkt till ett glas rött