söndag, april 13, 2008

om os-bojkott

Den olympiska facklan har ju färdats runt jorden och mötts av protester och demonstrationer. Krav på att Sverige ska bojkotta invigningen av OS i Beijing i sommar har hörts från olika håll. Likaså att enskilda idrottare ska stanna hemma. Jag tycker det verkar lite flummigt. Visst kan man bojkotta Kina för att dom inte respekterar mänskliga rättigheter men då tycker jag nog att bojkotten ska handla om mer än en OS-invigning. Då borde vi inte köpa kinesiska varor eller åka på semester till Kina samt bojkotta hela OS. Om bara länder där mänskliga rättigheter respekteras ska få arrangera OS borde förstås aldrig Kina ha fått det. Dalai Lama och den tibetanska exilregeringen i Indien stödjer inte heller en bojkott.

Jag tycker att man absolut kan bojkotta länder eller företag om man vill. Men ska det ge någon effekt så bör man få med sig ganska många samt konsekvent bojkotta allt från det landet eller företaget. Vill man stödja en demokratirörelse i en diktatur genom bojkott tycker jag att bojkotten bör ha uppmanats eller åtminstone stödjas av den rörelsen. I Burma vill ju oppositionen att man ska bojkotta Burma , inte köpa varor därifrån eller resa dit som turist. Precis som ANC ville att omvärlden skulle bojkotta Sydafrika under apartheidtiden. I Kina finns inte direkt någon rörelse som uppmanar omvärlden till bojkott.

Jag kan förstå att det kan vara knepigt att helt skilja på idrott och politik. Det har ju förekommit olika typer av protester i samband med idrottstävlingar. En av dom mest kända är kanske när löparna Tommie Smith och John Carlos gjorde black power hälsning under priscermonin i OS i Mexico City 1968. Nationalteatern har till och med skrivit en sång om Mr John Carlos



Jag kan absolut förstå den typen av manifestationer. Det är ett utmärkt tillfälle att få omvärlden uppmärksam på orättvisor. Fast jag vet inte vad det egentligen ger på sikt. Kanske är dialog en effektivare väg än bojkott och manifestationer. Fast det är säkert olika från fall till fall.

På tal om den olympiska facklan som tänds i Olympia i Grekland och turnerar runt i olika länder så är den från början ett påfund av Hitler och nazisterna. Första gången man tände en fackla i Olympia och fraktade den genom olika länder var inför OS i Berlin 1936.



Kanske skulle man alltid ha OS i Grekland vart fjärde år så man slipper den här cirkusen som flyttar mellan olika länder. Kanske finns det en poäng med att ha OS i olika länder. För mig personligen känns det som det kvittar , Grekland får gärna ha det jämt eller det får flytta runt.

När det gäller frågan om Tibet så är det idag en provins i Kina. Dom tibetaner som demonstrerar och Dalai Lama vill ju inte ha självständighet utan utökad autonomi. Tibet har varit självständigt men stått under någon sorts kinesisk överhöghet åtminstone sen 1700-talet. Tibet har aldrig varit någon riktig demokrati utan styrdes av en feodal jordägarelit och munkar. Det är ättlingar till dessa som idag utgör exilregeringen i Indien. Fast det saknar egentligen betydelse i sammanhanget. Oavsett hur Tibets historia ser ut borde naturligtvis människorna där ha rätt att demonstrera och på olika sätt manifestera för vad dom vill - om det är utökad autonomi , självständighet eller något annat. Så länge man demonstrerar fredligt och jobbar politiskt på ett fredligt sätt borde alla människor få torgföra sina åsikter utan att riskera att straffas för det. I den bästa av världar bör man få ha och uttrycka vilka åsikter som helst. Tyvärr ser det ju inte ut så i alla länder.

Nu blev det här ett långt och rörigt inlägg om lite olika saker. Men vad tycker ni som läser? Ska OS i sommar bojkottas, ska invigningen bojkottas , ska Kina bojkottas totalt eller hur ska man agera? Borde Kina aldrig ha fått arrangera OS från början? Vad ska vi ställa för krav på länder för att dom ska få ha OS , om vi ska ställa några krav alls.

Om det inte redan framgår av texten vill jag påpeka att jag inte stödjer någon typ av diktaturer. Jag önskar att all världens människor skulle få leva i demokratier som värnar dom mänskliga rättigheterna. Dessutom är jag egentligen totalt ointresserad av sport i alla former men jag kommer nog att kika lite på svenskarna som tävlar i OS i sommar ändå. Bojkott eller inte? Jag vet inte men tycker spontant det verkar lite tandlöst att bara bojkotta invigningscermonin då.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker att det alltid är en del knepigheter kring OS, dels att det alltid lyckats handla om politik och sedan tror jag att det förekommer en hel del tvivelaktiga saker bland "OS-gubbarna" när man ska utse vilket land som ska få arrangera spelen. Håller med dig om att det är tandlöst och halvdant att föreslå att man ska bojkotta invigningen, men delta i tävlingarna... Antingen bojkottar man allt eller inget, tycker jag!
/Anna

Thérèse sa...

Anna - det har du rätt i att det ofta verkar vara knepigheter och handla om politik kring OS. Eftersom jag är konspiratoriskt lagd så kan det säkert vara så att OS-gubbarna får diverse gåvor (läs mutor) från dom olika kanidatstäderna när en stad ska utses. Då kanske valet faller på den stad som betalar bäst och inte den stad där mänskliga rättigheter sätts högst på dagordningen. Men det är som sagt bara en tanke...