torsdag, april 10, 2008

matsnobberi

I Spanien är man väldigt mycket mer matkonservativ än i Sverige. Dom flesta äter mer spansk husmanskost och i livsmedelsaffärerna finns inte lika stort utbud av "ny och spännande mat". Visst kan man utan problem äta grekiskt ,italienskt, indiskt , kinesiskt , thailändskt , japanskt, kazakstanskt, mexikanskt eller vad det nu är på restaurang i en storstad som Madrid. Självklart gör spanjorer det också men om man ska generalisera tror jag svenskar är mer öppna för nya mattrender.

I Sverige tar man snabbare till sig nya mattrender och man är väldigt noga med att göra "rätt" och att maten ska vara "rätt". Kanske är det för att vi uppfattar vår egen svenska husmanskost som ganska tråkig och smaklös. Få yngre människor i Sverige idag äter kalops , pölsa och stekt strömming.

Mörk choklad ska bara vara av ett eller två märken annars är det ingen "riktig" mörk choklad. Äta sushi med kniv och gaffel kan man absolut inte göra även om man har svårt att hantera ätpinnar. Har du soja på riset när du äter kinamat? Det har man absolut inte i Kina. Va!? Dricker du ett bordeaux-vin till den grytan? Det skulle vara konstigt att göra i Frankrike , där är det rhône-vin som gäller. Mexikaner dricker aldrig sin tequila med citron och salt , det är typiskt svenskt. Jaså är osten tillverkad i den regionen , ja då är det ingen riktig mozzarella. Det är ingen riktig grappa. Det enda salt som gäller är Maldons flingsalt ... o.s.v.

Svensken blir väldigt osäker och väldigt mån om att göra "rätt" när han/hon äter mat från andra länder. Man vill ju inte framstå som någon "bonnig" utböling som inte har koll på något alls. Klart man är hyfsat världsvan och vet hur man ska doppa sushi i soja och att ägghalvor med räkor inte är några riktiga tapas.

Om man generaliserar så finns det ett väldigt utbrett matsnobberi i Sverige. Jag tror att det är värre än i många andra länder. Tror också att svenskarna har ett väldigt stort matintresse. Kockprogram på TV är väldigt populära och jag har hört att det i lilla Sverige i snitt ges ut en ny kokbok om dagen.

Jag klagar absolut inte på fenomenet "matsnobberi". Jag uppskattar själv god mat och tycker det är kul att prova nya maträtter och nya kryddor. När man har tid och inte ska äta ensam är det kul att laga mer avancerad mat. Fast min vardagsmat blir sällan särskilt kul eller varierande. Jag uppskattar att svenska affärer har stort utbud av mat från världens alla hörn och är snabba på att ta till sig nya mattrender. Dessutom uppskattar jag som vegetarian det stora utbudet på vegetarisk mat , något jag ibland saknade i Spanien. Jag har nog själv varit mer "matsnobb" än jag är idag. Jag tycker egentligen inte det är något negativt bara att rädslan för att göra rätt och köpa rätt märke kan bli väl komisk ibland.

Sen finns det också en kategori människor (kanske speciellt män, eller har jag fördomar?) som gärna skryter om hur stark mat dom kan äta. Det är ju egentligen helt ointressant för någon annan än dom själva. Fast jag ska erkänna att jag kanske själv gjort det omedvetet någon gång för jag gillar verkligen ordentligt kryddad mat.

5 kommentarer:

Sara sa...

Jag har en liiiiten matsnobb inom mig. Jag står inte ut med människor som uttalar chèvre som chèvrééé.
Men jag tycker å andra sidan att det är jobbigt med folk som måste lufta sina viner också, och låta dem "andas" innan man kan dricka. ;)

Thérèse sa...

Sara - jag har också en matsnobb inom mig även om jag blivit mindre matsnobbig med åren. Har också en liten språkpolis som irriterar mig på när folk uttalar chèvre mm. fel men har också försökt dölja den sidan. Jag har själv säkert ett ganska uselt uttal på språk jag inte behärskar

Anna Malaga sa...

Jag tycker det är lite smâjobbigt med den där inställningen. Folk verkar vara lite rädda för att vara sâ töntiga att de inte vet hur man äter det ena eller det andra eller känner till en massa thailändska rätter.
I Spanien har man en coolare inställning... mitt ex, som var en cooool DJ, köpte bröd för att ha med sin pâ Kina-restaurang, hehe... En svensk hade hellre dött ;-)

NIklas (fd Hans Ångest) sa...

Gör dig inte löjlig över Maldon flingsalt. Det är faktiskt det överlägst bästa saltet. Jag antar att det var en pik till mig...

Thérèse sa...

Anna - köpa bröd för att ha med på kinarestaurang? Han åt säkert maten med kniv och gaffel också ;) HU , vad hemskt;) Håller med man har en mycket coolare inställning i Spanien. Jag tycker det här verkar väldigt svenskt. Fast jag ska erkänna att jag har ett drag av matsnobberi också även om jag försöker släppa det.

Niklas - Ingen pik till dig eller tycker du själv du är en matsnobb? Jag tycker Maldon flingsalt är jättegott