måndag, april 21, 2008

Älg på burkI slutet av 70-talet och början av 80-talet hade punken sin storhetstid. Punkrörelsen startade i England men spreds snabbt över Västeuropa. Någon gång har jag hört att Spanien är ett av dom få västeuropeiska land dit punken aldrig kom. Fast det är inte riktigt sant för visst har det funnits och finns spanska punkband men någon större framgång har nog aldrig punken haft i Spanien. Troligen har punken haft svårare att hitta fans i Spanien än i dom flesta andra Västeuropeiska länder. Spanien har aldrig haft någon större punk-våg och spanska punkband är få liksom fansen. Den teori jag hörde var att punken passade dåligt ihop med det spanska kynnet. Om det stämmer vet jag inte riktigt. På bilden ovan syns iallafall det spanska punkbandet La Polla Records. Jag är dålig på punk men jag känner till Seguridad Social , Los Animales Muertos och Los Muertos de Cristo som räknas som spanska punkband. Fast jag är inte säker på om något av banden existerar idag och inget av dom har väl haft någon enorm skivförsäljning.

Jag har aldrig själv varit punkare även om jag i min ungdom ibland lyssnade på musik som Ebba Grön , the Clash , Ramones mm. Däremot har jag spelat i ett band och jag tror vi kallade oss punkband. Vi hette Älg på burk och jag målade en fin flagga på ett tyg med en älg i en burk som vi skulle ha bakom oss på scenen. Vi skrev några låtar men ingen av oss var så duktig på det där med instrument. Jag spelade gitarr men klarade mig på 2-3 ackord. Så det var verkligen fritidsgårds-punk på hög nivå. Ingen av oss såg ut som någon punkare så en riktig punkare hade väl kallat oss mesiga "blöj-punkare" eller något i den stilen. Nu existerade vi bara några månader och hann aldrig få någon spelning bara hänga lite i en replokal , klinka på instrument , skriva låtar och fika. Men jag har fortfarande kontakt med dom som var med i bandet så jag kanske skulle föreslå en återförening. Eller kanske inte förresten. Jag tror inte världen är mogen för den musikaliska upplevelsen än.

11 kommentarer:

Sara sa...

Aha, så du har ett förflutet som rockstjärna?
Älg på burk? Jag dör! ;)

Thérèse sa...

Sara - ja ha ha med tanke på att jag inte kan spela gitarr och aldrig har kunnat och sjunger ganska dåligt så mitt förflutna som rockstjärna imponerande. Men som sagt vi spelade aldrig inför publik utan det var bara vi fyra i bandet och kanske någon kompis som hörde oss och vi la av efter några månader. Håll med om att namnet var fantastiskt!

Anna Malaga sa...

Hahaha, tog ni inga kort pâ er som man kan fâ se?????

Ci sa...

Nej du, det är nog sant - punkband i Spanien finns det inte gott om... Latinamerika, särskilt Chile och Argentina, däremot tror jag levde ut punken ordentligt. "Älg på burk" verkar ha funkat som väldigt många band gjorde när man var ung, men jag har faktiskt kompisar från den tiden som fortfarande spelar ihop! Glad pop i och för sig...

www.grancanariamamman.blogg.se

Thérèse sa...

Anna - ha ha , nej jag har nog inga kort men jag ska höra med hon som sjöng i bandet. Vi hörs ofta på telefonen och ses en del men bor ganska långt från varandra.

Ci - kul att dina kompisar fortfarande spelar ihop. Jag kan inte direkt spela något instrument iallafall inte så bra så det här med att spela i band idag är inget för mig. Jag tror du har helt rätt att det finns mycket mer punk i delar av Latinamerika

Sandbarnet sa...

"Älg på burk" fyndigt : ) Låter som det skulle kunna vara ett Norrlandsband...

Härligt, ny blev jag uppmuntrad igen (skrattar fortfarande).

Bandini sa...

Tack för den här jättebra posten.
Jag vet att du inte gillar att titta på min blog, men i alla fall, du måste veta att jag har lagt en låt till dig där.

Hälsningar

Anonym sa...

Där ser man, en fd punkare!
Vad lyssnar du på för musik numera?
/Anna

Thérèse sa...

Sandbarnet - norrlandsband brukar dom ha såna namn , kul

Bandini - jodå jag brukar läsa din blogg men jag är usel på att kommentera

Anna - nja punkare tror jag aldrig jag har varit. Har aldrig sett ut som en sån och lyssnat på ganska blandad musik men vårt band var väl kanske ett punk-band för det var skräningt och få ackord eller kanske ett "alla-kan-spela-band"
Även numera lyssnar jag på ganska blandad musik. Är förtjust i en hel del spansk musik

Bandini sa...

Då är jag tacksam och glad!!!

Thérèse sa...

Bandini - jag ska bli bättre på att kommentera , gäller fler bloggar jag läser men sällan kommenterar t.ex Sandbarnet som skrev på det här inlägget.