onsdag, april 09, 2008

sommarstugor

Nu hade jag hoppas på lite vår men den lyser med sin frånvaro för idag har det verkligen varit svinkallt här i stan. Fast någon gång blir det ju vår och sen sommar. Många svenskar tillbringar gärna delar av sommaren i någon lite stuga på landet. Gärna ensligt belägen i skogen nära en liten sjö. Sjön blir sällan så varm att man kan njuta av ett bad men ändå "måste" man "doppa sig" och går det inte att bada kan man ro ekan eller meta. Den lilla stugan kanske inte har så mycket bekvämligheter utan man håller tillgodo med utedass och enbart kallt vatten. Sängarna är väl inte dom modernaste och mjukaste , blir man hela familjen kanske någon sover på en madrass på golvet. Porslinet man äter på kan vara gammalt och sprucket och man kanske diskar i en balja på gården. Till närmaste affär eller samhälle kan det vara kilometrar eller till och med mil och några grannar finns inte. På kvällen är tystnaden total. Skogen står kompakt runt huset och myggorna är stora som små fåglar och finns i mängder.

Det här anses av många svenskar som trevligt och avkopplande. Men många människor på kontinenten skulle få rysningar vid tanke på en sån semester i självvald isolering.

En familj i Madrid , Paris , Rom eller annan stad på kontinenten åker helst på semester till kusten. Det ska finnas en strand med vackra pojkar/flickor att titta på och en schysst standbar där man kan ta en drink när man är trött på sol och bad. På kvällen ska det finnas folkliv och bra restauranger att gå till och gärna ett torg eller en strandpromenad där man kan flanera och titta och synas.

Nu generaliserar jag som alltid oerhört grovt när jag skriver såna här saker. Men det vet ju redan ni som läser här.

Själv är jag inte så förtjust i att sitta isolerad ute i skogen för länge även om jag tycker om att vara på landet ibland. Fast jag vill gärna ha det hyfsat bekvämt och slippa utedass och kallvatten om det går. Men visst kan jag ha det så några dagar. Jag är heller inte överdrivet förtjust i att bara ligga på stranden. Visst är det skönt med strandliv , sol och bad samt schysst strandbar och trevliga restauranger men jag vill gärna ha något mer också. Personligen tycker jag att det bästa är om man kan kombinera strandliv , storstad och lite historiska platser. Men jag är nog mest för storstadssemester om jag måste tvingas välja.

5 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Hahaha, kommentarer är faktiskt överflödiga ;-)

Helena sa...

Ja, just så är det! Vi tog med våra kinesiska (Beijingungdomar)vänner till stugan för att njuta av lugnet, men de förstod inte alls tjusningen med det hela. Det var ju bara myror, mygg och getingar överallt och inga människor.

Thérèse sa...

Anna - ha ha , visst stämmer det?

Helena - ha ha, kan tänka mig att det blev en chock för kineserna

Lisa sa...

Jag gillar det där svenska sommarstugelivet - i teorin. I verkligheten vill jag ha min varma dusch och bekvämligheter.

Thérèse sa...

Lisa - jag är precis likadan. Visst kan det vara trevligt att tillbringa några fina sommardagar på landet men jag vill gärna ha varm dusch och andra bekvämligheter