tisdag, april 01, 2008

1 års jubileum

Idag har jag bott ett år i Uppsala. Jag växte visserligen upp här men hade inte bott här sen -94 när jag flyttade tillbaka för ett år sen. Det är väl helt okey att bo här , varken toppen eller botten. Stan är kanske inte den roligaste eller mysigaste. Även om det finns en hel del mysiga miljöer finns det ganska betongiga och trista områden i centrum också. Utbudet av affärer , mysiga fik , restauranger och nöjesliv är inte direkt enormt. Själva centrum med gågatan är verkligen minimalt. Stan är väldigt präglad av universitetet och många studenter. Jag läste också nyligen att Uppsala är den stad i Sverige som har flest andel bloggare. Lite kul men kanske inte så oväntat. Här bor många studenter och det är ju mest yngre som bloggare.

Om jag fick roa mig med att helt fritt göra om staden så som jag skulle vilja ha den skulle jag börja med klimatet. Dom flesta dagar kunde det gärna få vara 15-20 grader varmare för jag ogillar kyla. Så skulle jag gärna ha ett hav i närheten där man kunde bada större delen av året. Gärna med en palmkantad strandpromenad. Lite fler människor skulle gärna få bo här också. Fast stan ska inte bli för stor för jag gillar att man idag kan cykla överallt. Samt lite fler roliga affärer och mysiga fik och restauranger. Studenterna och universitetet har jag gärna kvar. Lite mysiga gamla gränder och små torg med uteserveringar vore inte heller fel.

Fast att hitta en sån plats i Sverige blir svårt. Just nu ska jag väl inte flytta heller. Om jag gör det i framtiden beror ju på jobb och sånt. Men det vore absolut inte fel att bo på en plats där det är varmt större delen av året och det finns ett hav att bada i.

4 kommentarer:

nina sa...

Jag har ju också bott i Uppsala, och kan hålla med om att staden kanske inte har det bästa utbudet... Fast som student är Uppsala bra, med alla nationer blir ju staden nästan dubbel så stor. :-)

Det jag reagerade mest på när jag kom tillbaka dit efter en tid utomlands var hur tyst och öde det var överallt - särskilt på kvällarna.

Själv saknar jag cyklarna mest, det är verkligen livskvalitet att kunna cykla överallt istället för att köra bil eller åka buss. I trafiken här skulle jag väl överleva en dag eller så. ;-)

Thérèse sa...

Nina - håller med dig. Jag reagerade också på att det är så tyst och öde på kvällarna. Så är det så klart väldigt skönt att kunna cykla överallt. Det är ju inte alla städer och all trafik man kan göra det i.

Tror också att Uppsala är bättre om man kommer hit som ung student. Jag pluggar ju också men känner mig inte riktigt som student så hänga på nationer lockar inte så mycket. Tror dom flesta skulle vara ganska mycket yngre än mig också

Anonym sa...

Att flytta "hem" efter att ha bott på annan plats länge, tror jag är svårt överhuvudtaget. Jag har bott på tre andra ställen än min hemort, och tror inte att jag skulle trivas om jag flyttade tillbaka. De kompisar jag hade bor heller inte kvar utan flyttade även dem för att studera och sedan har ingen flyttat tillbaka. Man ser saker utifrån och med andra ögon, och man själv har förändrats och är inte riktigt samma person i och med att man har blivit vuxen och skaffat nya erfarenheter. Det behöver inte betyda att det är något fel på själva stället, men ändå känner man sig lite främmande på något sätt.

Thérèse sa...

Anonym - nej det är verkligen inte lätt. Känns konstigt och jag känner väldigt få här i stan. Dom flesta jag umgicks med förut har flyttat. Jag har bott utomlands så bara att komma tillbaka till Sverige för 1.5 år sen var konstigt. Ännu mer konstigt att bo i en stad jag lämnade för 13-14 år sen och inte trodde jag skulle bo i igen. Känns okey men visst funderar jag på att flytta ibland och visst längtar jag tillbaka till Spanien. Men nu ska jag bo här några år får se sen...