fredag, april 18, 2008

frågestund - igen

Hade en frågestund här på bloggen för ganska längesen och det var kul. Så vi tar en favorit i repris. Alla ni som läser kan fråga mig om precis vad som helst och jag ska försöka svara så ärligt och bra det går. Så fråga på bara!

14 kommentarer:

Johanna sa...

Om man vill hyra lägenhet (en etta) eller ett rum i sommar i en spansk turistort.. vad kan man vänta sig att priset ligger på per månad?

Anonym sa...

Vad tycker du är det bästa med Spanien och vilket spanskt fotbollslag håller du på?

Anonym sa...

Är du singel? Vilket stjärntecken är du?

Anonym sa...

Hur går det med studierna? Har du fått vara ute på praktik på någon skola ännu? Vad tror du är fördelarna och nackdelarna med att arbeta som lärare?
/Anna

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Anser du att Cuba är en diktatur?

Sara sa...

Jag har varit nyfiken på vad du pluggar, men nu tycker jag mig kunna gissa att det är till lärare?

Hur länge bodde du i Spanien? Och var?

Thérèse sa...

Johanna - jag vet inte riktigt var du tänkt hyra lägenhet men det är ganska dyrt på dom flesta spanska turistorter och priserna brukar gå upp över sommaren. Tror du får räkna med att det är lite dyrare än i Sverige för motsvarande lägenhet. Jag har svårt att säga något exakt pris men kolla gärna segunda mano där finns gott om lägenheter , gå bara in på den region du är intresserad av

Anonym1 - det bästa med Spanien är klimatet , människorna , kulturen och jag saknar att bo i en storstad som Madrid. Jag är väldigt ointresserad av sport så jag kan inte påstå att jag har något spanskt favoritlag men jag bodde inte så långt från Real Madrids hemmaarena i Madrid.

Thérèse sa...

Anonym2 - mitt stjärntecken är tvilling , fyller år om en dryg månad. Singel? Jag är i första hand mamma. Men jag bor inte med mina barns pappa fast vi bor väldigt nära varandra och umgås mycket och är bra vänner. Men någon pojkvän har jag inte. Just nu trivs jag med att vara ensam fast någon gång vore det nog trevligt att träffa någon. Fast jag är dålig på det där med förhållanden eller på att få killar intresserade så det kanske är bäst för alla om jag fortsätter vara ensam. Egentligen trivs jag med det och tycker det är skönt fast visst skulle det vara trevligt att ha någon man kunde gosa med då och då och kanske ändå på något sätt fortsätta vara singel. Nu har jag tyvärr inte det och jag tvivlar på att jag kan hitta någon som ställer upp så framtiden får väl utvisa om jag ska vara ensam jämt eller någon gång träffa någon.

Niklas - hm , jag har aldrig varit på Cuba och det känns som ämnet är lite väl känsligt för bloggen. Jag är heller ingen expert på Cuba även om jag gärna skulle åka dit , fast då är det staden havanna , bad , dykning, salsan och romen och inte politiken som lockar. På Cuba har alla människor tillgång till sjukvård , bostad och skola vilket är väldigt unikt i Latinamerika. Man har ett valsystem med en sorts personröster men jag vet inte exakt hur det funkar. Jag vet heller inte om det bara är kommunistpartiets kandidater som kan ställa upp till val men jag antar att man inte får ha alltför avvikande åsikter. Så något flerparitsystem som i Sverige har man ju inte. Jag har hört om en oberoende undersökning som gjordes för cirka 10 år sen och då blev resultatet att majoriteten på Cuba vill ha någon form av socialism. Stämmer det så har man väl en viss demokrati men inte som i Sverige. Samtidigt kan man ju heller inte blunda för att Cuba har politiska fångar och dödsstraff. Hur mycket och vad en cuban kan/vågar säga innan han/hon hamnar i fängelse vet jag inte. Men ingen ska ju behöva sitta inne för sina åsikters skull i en demokrati. Så någon form av diktatur får man nog ändå kalla Cuba. Kanske funkar det spanska uttrycket dictablanda som betyder diktatur light. Men nu spånar jag bara , jag vet egentligen inte tillräckligt om Cuba för att svara på frågan. Visst kan man säga mycket illa om Cuba men samtidigt tycker jag det också bör lyftas fram att alla har tillgång till bostad , skola och sjukvård något som absolut inte är självklart i andra u-länder. Blev ett långt svar det här och jag känner att jag inte kan ämnet tillräckligt men en demokrati med svenska mått är Cuba så klart inte.

Sara - det stämmer det är lärare jag pluggar till. Trodde inte jag skulle börja plugga igen men efter att ha flyttat tillbaka till Sverige från Madrid och sökt jobb några månader bestämde jag mig för att försöka plugga trots att jag pluggat väldigt mycket förut. Jag bodde i Madrid ett år från november 2005 - nov 2006. Tidigare har jag bott en termin i Sevilla och fyra månader en sommar i Cadiz där jag pluggat spanska och jag har ganska regelbundet rest till Spanien samt gjort två längre resor i Latinamerika. Den första gick till Mexico och Centralamerika , den andra till Venezuela

Thérèse sa...

Anna - det har gått ganska bra med studierna men tyvärr försvann slutet på förra terminen och det mesta av den här för jag blev väldigt sjuk och gjorde två operationer. Så just nu har jag en del att ta igen så någon praktik har jag inte hunnit med än.

Det bästa med lärare måste vara alla lov speciellt sommarlov... nej jag skämtade men visst är det bra att vara ledig när ens barn är det. Fördelarna är att man träffar unga människor och får hålla på med något som intresserar en. Jag gillar verkligen historia så att kunna arbeta med det verkar hur kul som helst och då finns inte så många andra möjligheter än lärare. Nackdelarna är att det ju kan vara rätt stökigt på vissa skolor och det är tyvärr inte ovanligt att lärare bränner ut sig. Jag känner väl att det är bra att fixa den här examen och jobba lite men om jag efter ett antal år känner att jag vill byta jobb är jag inte främmande för att jobba med annat heller. Svårt att sia om framtiden

Thérèse sa...

Anonym2 - oj jag kanske svarade lite konstigt på singelfrågan... Alltså jag trivs bra med att vara ensam nu. Träffar man någon så gör man det , gör man inte det så är det också okey. Jag letar absolut inte. Fast däremot har jag funderat på varför jag är så dålig på det där med kärlek och förhållanden och att få någon intresserad. Jag skulle behöva en kurs i det om jag blir intresserad av någon för troligen kommer jag att vara som en blyg fjortis som inte vågar något alls då. Så jag tar gärna emot tips på området. Vet inte om det är mitt utseende , min charm som det är fel på eller om jag är för tråkig och oattraktiv i största allmänhet. Men jag har mina barn och bra kompisar och barnens pappa så det känns inte som jag är så ensam trots avsaknad av pojkvän. Hm , vet inte om det här blev mer seriöst , kanske blev det lite väl personligt.

Thérèse sa...

Niklas - förstår om du inte är nöjd med mitt svar. Läste genom nu och insåg det är lite svamligt och jag svarar varken ja eller nej. Vet inte om jag kan svara på frågan egentligen för jag har aldrig varit på Cuba och mina kunskaper om landet är begränsade. Hoppas du orkar läsa genom mitt långa svar ovan även om jag förstår att du inte kommer att bli helt nöjd med det.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Ja, jag orkade! Och dessutom blev jag ganska nöjd! Men du behövde inte framhäva två gånger att sjukvården var gratis i Cuba. För övrigt ät Cubas sjukvård av cubadoriska mått...

Thérèse sa...

Niklas - På wikipedia hittade jag den här beskrivningen av det kubanska valsystemet. Hoppas du orkar läsa för det borde du.

1. Rösträtt och registrering i röstlängderna är allmänt, automatiskt och gratis för alla medborgare över 16 år.
2. Kandidaterna utses i sin valkrets av medborgarna där under ett offentligt möte. Kommunistpartiet är ingen valorganisation och får därför inte som parti nominera kandidater.
3. Inga valkampanjer tillåts.
4. Valet är ett transparent förfarande. Valurnorna vaktas av barn och unga frivilliga. Urnorna förseglas offentligt och rösterna räknas offentligt. Nationell och utländsk media, diplomater, turister och alla andra som så önskar får övervaka valets alla delar.
5. Absolut majoritet krävs för att en kandidat ska väljas. Om ingen kandidat får minst 50% går de två kandidaterna med flest röster vidare till en andra valomgång.
6. Rösterna är fria, likvärdiga och hemliga. Alla kubanska medborgare har rätt att välja och att bli valda. Eftersom det inte finns politiska partier röstar man direkt på kandidat.
7. Alla representativa organ är valbara och förnybara.
8. Alla valda måste möta sina väljare och föredra vad de åstadkommit.
9. Alla valda kan när som helst få sitt mandat återkallat av sina väljare.
10. Nationalförsamlingen väljs för 5 år.
11. Valkretsarna består av mellan 10 000 och 20 000 medborgare.
12. Nationalförsamlingen utser regering och president. Presidenten är regeringens ordförande och statschef.
13. Nationalförsamlingen är statens högsta organ. Nationalförsamlingen delegerar den lagstiftande och verkställande makten till regeringen.
14. I lagstiftningen deltar många olika delar av samhället. Dels de folkvalda, högsta domstolen och åklagarmyndigheten, men också fackföreningar, studentorganisationer och kvinnoorganisationer. Medborgarna kan själva skapa en remissinstans genom att samla 10 000 i en organisation för detta ändamål.
15. Lagar röstas igenom med majoritetsval i nationalförsamlingen. Lagarna diskuteras normalt sett inte i plenum som i de flesta länder. Detta för att de folkvalda inte ska påverkas av varandra när de utövar den lagstiftande makten.

Thérèse sa...

Niklas - vad det gäller den kubanska sjukvården så håller den så vitt jag vet bra standard särskilt om man jämför med andra fattiga länder. Den är dessutom gratis för alla. Troligen har man dock inte tillgång till samma teknik och mediciner som svensk sjukvård men som jag skrev Kuba är fattigt , Sverige rikt. Kuba är dessutom sedan 1962 utsatt för en ekonomisk blockad. Tar man hänsyn till blockaden och att landet är fattigt är sjukvården imponerande