torsdag, april 24, 2008

firmafest , tjejmiddag och grabbkväll

Jag hörde en gång en spanjorska som bodde i Sverige som tyckte att svenskarna skulle ta med sina respektive på firmafester. Nu vet jag inte om det är vanligt i Spanien men för dom flesta svenskar är det helt otänkbart. På firmafesten ska det bara vara kollegorna , man ska supa sig full och tala om för chefen att han eller hon är ful och dum i huvudet , hångla med den där snygga kollegan och sen kanske vakna i fel säng. Dagen efter har man naturligtvis en gruvlig ångest men kan samtidigt ursäkta sig och komma undan med att man var så jäkla packad. Nu är väl det här fördomar för riktigt så kul har det aldrig varit på någon firmafest jag varit på.

Fast nu var det inte firmafester jag tänkte skriva om utan fenomenet herrmiddag och tjejmiddag eller krogkväll med bara tjejkompisarna eller grabbarnas kväll ute. Det är ganska vanligt men själv har jag aldrig riktigt förstått poängen med det. Visst kan jag tycka det är kul att umgås med bara tjejer eller bara killar men att portförbjuda kompisar eller respektive av annat kön på vissa fester eller utekvällar har jag aldrig riktigt begripit. Fast naturligtvis har jag varit på tjejmiddagar och ute på krogen med bara tjejkompisar och haft himla trevligt.

Jag menar inte att man nödvändigtvis måste ta med sin respektive eller komma i par på fester, middagar eller krogkvällar. Det kan ju såklart vara både skönt och kul att göra olika grejer även om man är ett par. En del av dom som går på middagar , fester , krogkvällar och liknande är ju singlar. Det jag menar är att jag inte fattat vitsen med att av nödvändighet umgås i helt enkönade grupper för en kväll. Man kan väl ha middagar , fester , krogkvällar och sånt med ett kompisgäng där det ingår både tjejer och killar utan att alla nödvändigtvis måste vara par.

Nu kanske det här blev lite luddig beskrivning men jag hoppas ni fattar vad jag menar och ni får gärna förklara poängen med tillställningar för enbart tjejer eller killar. Jag har inget emot att gå på fest där det bara finns tjejer eller bara killar eller en blandad fest. Det är väl kanske grejen med att exkludera vissa som jag inte riktigt förstår. Fast det här är så klart inget stort problem för mig så det blev ett lite flummigt inlägg. Alla får ju ha dom typer av fester och utgångar dom vill men jag vill gärna höra om fördelar och nackdelar med tjejfest och killfest.

7 kommentarer:

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Det finns inget som går upp emot att supa med grabbarna! Ja, jävlar i mej!

Thérèse sa...

Niklas - ha ha , nej det har du ju så klart rätt i.

Thérèse sa...

Niklas - nästa gång du ska supa med grabbarna kan jag ju följa med och skaffa bloggmaterial

Sara sa...

I Frankrike är det också ovanligt att gå ut utan sin respektive, och på firmafester räknar alla med att man kommer i par, om man ingår i ett sådant. Det ses nästan som lite konstigt att gå ut på eget håll - fnurror på tråden, liksom -men jag kan sakna att gå ut och festa med mina tjejkompisar... Det görs mycket mindre hÄr.

Anonym sa...

Är det så att man som tjej i sydeuropa inte vill gå ut på egen hand och dansa/gå på en bar för att man isåfall betraktas som lösaktig? Man riskerar att få dåligt rykte helt enkelt?
/Anna S.

Anonym sa...

Jag menar alltså en tjej som har ett fast förhållande men ändå går ut och roar sig utan pojkvännen.
/Anna S.

Thérèse sa...

Sara - jag håller med att det kan uppfattas som lite konstigt om inte par går tillsammans på olika tillställningar i södra Europa , iallafall om det händer ofta. Fast själv följde jag sällan med maken ut med hans jobbarkompisar i Madrid men det var mest för att vi hade barn. Någon gång var jag och barnen med ute och åt och så. Visst är det kul att gå ut med tjejkompisarna men jag känner inte att det MÅSTE vara enbart tjejer för mig är det helt okey om någon tar med sin man eller en killkompis.

Anna S - nja jag tror det var mer så förr , det har nog försvunnit ganska mycket. På discon i Spanien ser man alltid tjejgäng som är ute. Fast om man ska generalisera jag tror att man går ut och roar sig mer i par i södra Europa än här. För här i Sverige är det ju inte ovanligt att man nästan alltid går ut och roar sig på skilda håll och han har sina vänner och hon sina och det är ganska uppdelat