onsdag, februari 28, 2007

Spanien många länder i ettFör ganska många år sen pluggade jag spanska i Sevilla i fem månader. Efter att jag kom hem blev suget att lära mig mer så stort att jag ett år senare åkte i väg till Cadiz och tillbringade tre månader på en språkskola där. Sen fortsatte jag läsa spanska hemma i Sverige. Jag har regelbundet rest till både Spanien och Latinamerika
I november 2005 flyttade jag och familjen till Madrid för maken hade fått ett jobb där. Tanken var att stanna i minst två år.
Av olika skäl blev det inte så utan i slutet av oktober 2006 flyttade jag och barnen tillbaka till Sverige.
Jag trivdes mycket bra i Madrid och gillar Spanien och pratar , läser och skriver spanska utan problem. Jag har spanska vänner , mina barn har gått i spanska skolor , ja kort sagt , jag har ganska bra koll på Spanien så det är stor risk att det blir mycket Spanien på här bloggen.Varför jag åkte till Spanien första gången vet jag inte riktigt för egentligen är det franska jag vill lära mig. Fast det har jag ju fortfarande tid att göra. Jag är väldigt glad för min spanska och att jag har lärt känna ett annat land så bra.
Sevilla är iallfall en av dom absolut vackraste städer som finns med en väldigt speciell atmosfär.

Sevilla är den största staden i den sydligaste provinsen Andalusien. Andalusien har mycket av det vi tänker på när vi tänker på Spanien. Här finns milslånga stränder , byar med vitkalkade hus , flamenco , tapaskultur och tjurfäktning är stort , solen lyser nästan alltid mm. Men det finns ett Spanien bortom stränder och grisfester.Spanien är verkligen regionernas land. Varje region har sin egen kultur och särprägel. Landet har 4 officiella språk. Förutom spanska som i Spanien alltid kallas kastilanska är även katalanska , baskiska och galiciska officiella språk.
I Asturien i norr talas asturiska och i dom spanska enklavern Melilla och Ceuta i nordafrika talar många arabiska. Dom spanska romernas språk kallas caló.Det sägs att det är på grund av alla språk och den regionala patriotismen som Spaniens nationalsång Marcha Real saknar text. En katalan eller en bask skulle aldrig sjunga med i en nationalsång på kastilanska. Under Francos tid förbjöds ju dom lokala språken och det skrevs en text till nationalsången men det sägs att inte ens Franco tyckte om den.Det är främst i Katalonien och Baskien det finns krav på självständighet. Men varje region har sin särprägel och en spanjor känner sig ofta i första hand som galicier , kanarier , andaluz och i andra hand som spanjor. Många basker och katalaner vill överhuvdtaget inte kalla sig spanjorer.Alla regioner är väl värda att besöka. Personligen tycker jag att norra Spanien är väldigt spännande och verkligen annorlunda den bild man har av Spanien. Hit hittar inte heller så många turister.
Den baskiska kulturen är mycket gammal och det baskiska språket är inte släkt med något annat språk , man tror att det talades på den iberiska halvön innan romarna kom dit och införde latin som dagens spanska härstammar från.
Även Galicien i landets nordvästra hörn har en speciell kultur. Galicierna härstammar från kelterna och här kan man faktiskt höra säckpipor. Det påstås också att det är gott om häxor i Galicien.Andalusien har några av Spaniens vackraste och intressantaste historiska monument och många lämningar från den tid morerna styrde landet. Det moriska palatset Alhambra i Granda är nog ett av Spaniens vackraste historiska monument. Andalusien har också några av landets vackraste städer som Sevilla , Granada och Cadiz.Eftersom dom regionala skillnaderna är så stora skulle varje region förtjäna ett eget inlägg här på bloggen. Vi får väl se hur det blir med det i framtiden. Jag har faktiskt besökt nästan hela Spanien det är bara Kanarieöarna , Balearerna (där Mallorca ligger) och dom nordafrikanska enklaverna Ceuta och Melilla jag inte har hunnit med.En fördel med Madrid är att nästa alla Madridbor har sina rötter i någon annan provins. Så i Madrid kan man lätt hitta dt bästa från Spaniens alla hörn. Jag har varit på både galicisk och andalusisk fest i den lilla staden norr om Madrid där jag bodde. Fester som ordnades av sällskap som samlade galicier och andaluser i förskingring.

14 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Jag kan bara säga - ¡olé! ;-)
Bra inlägg, Spanien är ju sâ mycket mer än stränder och fiesta. Som du säger, det är en väldigt stor skillnad mellan de olika regionerna.

Jove sa...

Underbart inlägg! Jag blir glad varje gång du nämner något om Spanien, haha. Och för varje gång växer min dröm om att åka dit på annat än en liten kort semesterresa. Speciellt detta inlägg gjorde mig extra sugen. :)

Thérèse sa...

Anna - ja , jag tror inte att folk tänker på att Spanien har så många regioner. Det är ju faktiskt ett ganska splttrat land. Precis som du säger är det mycket mer än "Sällskapsresan land" med stränder och billig sprit

Jove - Spanien är ett underbart land. Du kanske kan åka dit och plugga spanska en termin eller två och vill du stanna längre går det ju att få jobb , speciellt inom turistsektorn tror jag.
Jag kan verkligen rekommendera Madrid för där fins allt från Spaniens alla olika regioner och spanskan som talas där är lätt att förstå , för det finns en del knepiga dialekter. Speciellt andalusierna har en tendens att svälja bokstäver.... Men i första hand ska man se till att hitta en bra skola för kvaliten kan variera en del.

Cliff Hanger sa...

Det första jag tänkte på när du nämnde Sevilla var annars att det var en tränare som blev träffad av en inkastad glasflaska i derbyt mellan Sevilla och Real Betis senast.

Har du gjort slut med mig (syftar på länklistan)?

Thérèse sa...

Cliff - jag har absolt inte gjort slut , du och några till som inte bloggat på läge försvann för jag visste inte om ni lagt av. Ska ändra på det :)

Per sa...

jag är visst inte med heller på din länklista, fast jag har inte uppdaterat din nya bloggadress heller på min blogg.

Underbart att igen se gamla "torre del oro" i Sevilla som jag gick förbi nästan varje dag i ca ett halvår. Den ligger utmed floden guadalquir.

Thérèse sa...

Per - klart jag kan peta in dig bland länkarna igen. Du försvann för att du inte hade skrivit något på hur länge som helst. Jag trodde nästan du hade slutat blogga

Thérèse sa...

Per - jag har inte skrivit vad bilderna föreställer. Den sista är mycket riktigt Torre del Oro vid floden Guadalaquvir i Sevilla.
Den första , efter spanska flaggan alltså, är la Giralda , tornet på katedralen i Sevilla.
Den andra är Malaga
Den tredje är katedralen i Santiago de Compostela
Den fjärde bilden är rommerska ruiner i Merida
Den femte är Avilas stadsmur
Den sjätte är höghus i Madrid
Den sjunde är från Barcelona
Den åttonde från San Sebastian
och den sista är som du påpekade Torre del Oro i Sevilla

Ulrika sa...

Åh, jag är så sjukt sugen på Spanien! Måste verkligen ta mig dit!

Thérèse sa...

Ulrika - det tycker jag absolut du ska göra. Ska du till Madrid så hör av dig om du vill ha tips eller nåt. Även Sevilla har jag rätt bra koll på och ska man bara besöka en stad i Spanien skulle jag lätt rekommendera Sevilla. Spaniens , ja troligen Europas vackraste stad med en underbar atmosfär , god mat , gott om historiska monument (du är ju också historienörd har jag fattat) , kul shopping och folkliv

Pumans dotter sa...

Jag borde inte läsa dina fina inlägg om Spanien, blir så ressjuk då, men jag kan inte låta bli. Otroligt fina bilder också! Har du tagit dem själv?

Thérèse sa...

Pumans dotter - jag borde inte heller läsa dom , blir så sugen på en ny flytt....
Nej jag har inte tagit bilderna själv. Har alldeles olagligt snott dom på wikipedia. I Avila , kom aldrig iväg fast jag tänkte på det i Madrid, har jag inte ens varit men på dom anra ställerna har jag varit

becka sa...

Jag gissar att dett senaste inlägget på min blogg inte uppfattades som lika roande av dig som det gjorde av mig haha;-) Du vet ju att vi aldrig kan vara överens när det gäller fotboll...KRAM

Thérèse sa...

Becka - nej det gör vi ju aldrig ;) men det gör inte så myket för vi kommer överens om det mesta annars.Jag är inte heller på långa vägar så intresserad av fotboll som du är